Strategii de parenting eficiente în pandemie
Psihologul pentru copii Kate Eshleman în cadrul Centrului pentru Sănătatea Comportamentului Pediatric din cadrul Clinicii de Copii Cleveland oferă următoarele strategii de parenting:
1. Găsirea unui echilibru
Este important să reții că echilibrul implică egalitate și recunoașterea faptului că nu vei reuși întotdeauna să creezi armonie. Dacă ai în continuare de lucru, trebuie să lucrezi. Se poate modifica programul zilnic sau cel în care suntem implicați în activități profesionale, însă scopul este de a valorifica la maxim fiecare moment. Prin urmare, atunci când ești concentrat pe muncă, încearcă să nu te ocupi și de alte lucruri. Iar când petreci timp alături de copii sau de familie, bucură-te la maxim de acel timp de calitate împreună. În ceea ce privește separarea vieții profesionale și personale, fiecare familie are propriile posibilități. Încearcă, pe cât posibil, să le separi din punct de vedere fizic. Astfel, dacă petreci timp cu familia în camera de zi, desfășoară-ți munca de la serviciu în bucătărie, de exemplu. Adaptează-te la resursele pe care le ai în casă, însă creează separarea aceasta fizică, care va ajuta la crearea unei separări pe plan mental.
2. Anxietatea copiilor
Și în această privință trebuie să îți stabilești obiective realiste. Nu este un obiectiv realist să spunem că vom rezolva nivelul de anxietate și lupta interioară pe care o simt copiii acum. Trăim niște vremuri incerte, în care nici adulții nu știu ce le rezervă viitorul. Scopul unui părinte este să implice și copilul în conversație, să îl întrebe ce gândește, ce simte, observând schimbările în comportamentul său și încercând să le discute. Încearcă să limitezi informațiile care intră în casa ta, ascultând știri doar pentru o perioadă scurtă de timp sau accesează informațiile online fără a exagera, deoarece pentru toate lucrurile la care suntem expuși, și copiii ajung la rândul lor.
3. Gustările dese
Există reguli sănătoase de a limita numărul de gustări, nu doar în perioada unei pandemii. În primul rând, dacă sunt alimente pe care nu le dorim consumate de copii, nu ar trebui să se găsească în casă, aceasta este varianta optimă. Sau, cel puțin, să nu aibă acces ușor la ele. Însă în prezent este mai dificil să faci cumpărături ca înainte, cred că cel mai potrivit este să permitem puțină flexibilitate. O altă strategie bună ar fi să așezi într-un coș toate gustările copilului din ziua respectivă. Le poate consuma când dorește, dar odată ce a făcut asta, nu va mai primi altele. Încearcă să le oferi gustări sănătoase și să ieșiți afară la joacă pentru a face mișcare.
4. Timpul în fața ecranelor
Din nou trebuie să fii puțin mai îngăduitor cu tine însuți. Chiar dacă toți părinții cunosc recomandările cu privire la durata de timp pe care copiii o pot petrece în fața ecranelor, lucrurile nu sunt atât de ușor de pus în practică în prezent. Dacă lucrezi de acasă și ai o ședință importantă și ai nevoie de liniște, poți apela la strategii pe care nu le folosești în mod normal. Caută activități și modalități prin care copiii pot fi activi, precum cititul unei cărți, ordonarea camerei, ascultarea unui cd cu muzică. Apelează la jucării cu care nu s-au mai jucat de mult și încurajează-i să își folosească imaginația, dar și să facă mișcare.
5. Respectarea regulilor
Este important să reținem că structura și rutina sunt benefice pentru toată lumea. Copiii se dezvoltă când știu la ce să se aștepte, ce așteptări au ceilalți de la ei, așa că încearcă să le menții cât mai stabile posibil, cum ar fi menținerea orei de culcare și de trezire. Păstrează așteptările pe care le aveai și înainte și adaptează-le. Copiii, dar și adulții vor simți un grad sporit de siguranță în acest fel.
Sursa: https://my.clevelandclinic.org