Cele mai bizare tendințe în parenting din trecut

Cele mai bizare tendințe în parenting din trecut

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fiecare deceniu include câteva sfaturi de parenting care te pot pune pe gânduri. Recomandările pentru spălatul copiilor din anii 1910, alături de recomandările pentru gravide din anii 1980 reprezintă motive pentru care ne bucurăm că nu mai sunt valabile în prezent. Tu ai adopta vreuna dintre aceste tendințe ciudate în parenting?

Anii 1910

Viitoarelor mămici li se recomanda pentru a avea un bebeluș sănătos să se abțină de la gânduri urâte.
Proaspeții bebeluși merită o îngrijire aparte, nu-i așa? În vremuri demult apuse, prima lor baie era realizată adeseori cu ajutorul unturii.
Mulți părinți considerau că stângacii trebuie dezvățați de acest obicei, adeseori acest lucru realizându-se prin întrebuințarea unor proteze extrem de dureroase.
Mamele care alăptau primeau în acea perioadă un avertisment ferm: să nu-și hrănească copiii cât timp sunt nervoase sau vor avea parte de un bebeluș cu colici.
Dacă ai fi trăit în acele vremuri sigur ai fi fost încurajată de către experți să ții bebelușul cât mai departe de musafiri deoarece cu cât copilul era manevrat cât de puțin posibil, cu atât era mai bine.

cele mai ciudate tendinte in parenting

Anii 1920

Aerul curat este grozav, dar pe atunci acest concept era dus la extrem, experții fiind de părere că părinții trebuie să își țină copilul afară pe întreaga perioadă a zilei.
Tot experții sunt cei care încurajau să nu îți îmbrățișezi sau să îți săruți copilul. Cum ai fi putut rezista oare acestei tentații?
Indiferent de epoca în care ai trăit, toată lumea are o părere cu privire la numele bebelușului. În anii 1920 nu exista vreo excepție; un expert a avertizat împotriva unei tendințe prea dulci în ceea ce privește numele, fiind de părere că le lipsește consistența.
Experții erau foarte încântați de respectarea unui program rigid de hrănire. Atât de rigid încât presupunea trezirea unui bebeluș dormind în orele cele mai matinale (pornind de la premisa că era adormit, desigur).

Anii 1930

Un pamflet publicat de către guvernul SUA în anul 1932 sugera că antrenamentul la oliță trebuie început imediat după ce bebelușul vine pe lume.
Femeile însărcinate erau supuse multor reguli, care variau de la un sfat bun la altele care par inventate. Desigur, aceasta poate fi încadrată în ultima categorie, și anume recomandarea de a nu călători, deloc. Chiar și un drum cu mașina era un risc pe care nimeni nu trebuia să și-l asume în anul 1935. Aceasta activitate trebuia lăsată doar în seama tinerelor.
Conceptul conform căruia bebelușii aveau nevoie de cât mai multă expunere la mediul exterior a continuat și în acest deceniu, când obiecte similare unor pridvoare portabile de mărimea unui aparat de aer condiționat erau menite să asigure copiilor de la oraș care locuiau în clădiri înalte porția zilnică de aer curat și soare.

Anii 1940

Nutriția reprezenta un subiect aprins pentru acest deceniu, dar nu toate sfaturile erau demne de luat în seamnă. Conform unuia, copiii trebuiau să fie hrăniți cu supă de ficat începând de la vârsta de 3 luni.
Părinții caută întotdeauna să scape de prostul obicei al suptului degetului, dar un tratament de aplicat pe unghii ce conținea acetonă, ojă și capsicum era doar menit să traumatizeze bebelușii la orice încercare de acest gen.
Conform unui pamflet publicat în 1947 de Guvernul canadian, femeile gravide nu trebuiau să asculte radioul la un volum ridicat pentru că pur și simplu ar fi ajuns prea excitate.

Anii 1950

Experții sunt de părere că obiectele de siguranță sunt un semn al unui stil leneș de parenting și că un copil poate învăța ce să nu atingă cu ajutorul mamei care strigă la ei în acest sens.
Îți observai bebelușul pe punctul de a izbucni în lacrimi? Lasă-l în pace. O porție zdravănă de plâns era considerată un exercițiu minunat pentru copil.
O altă sugestie inedită pentru alimentația bebelușului includea introducerea de ciorbă de burtă de la o vârstă fragedă.
Mamele care au declarat că se simțeau triste după ce bebelușii s-au născut nu au fost instruite să vadă un doctor sau un psihiatru, ci să polișeze mobilier.
Planul de naștere este un subiect interesant în prezent, însă în trecut putea include, după cum urmează: să te oprești timp de o oră din treburile casnice și să te antrenezi puțin cu mingea.
Călătoria alături de copil nu putea împiedica o vacanță în familie, grație unei invenții care permitea ca bebelușii să fie cazați printre bagajele de călătorie.

Anii 1960

Conform unei cărți scrise în anul 1962, se recomandă cafeaua neagră bebelușilor începând de la vârsta de 6 luni. Același "doctor" a recomandat să hrănești de la vârsta de 6 săptămâni copilul cu ouă și șuncă.
Conform unei cărți despre obstetrică, viitoarele mame puteau fuma în "siguranță" o jumătate de pachet de țigări pe zi.
Pentru o perioadă de timp, părinților li s-a îngăduit să își lase copiii să își sugă degetele atâta timp cât doreau.
Din nou un expert recomandă părinților să nu își îmbrățișeze copiii. Se pare că în acest mod poți determina apariția unui comportament de tip socialist.

Anii 1970

Conform unei reviste pentru mamă și copil, se recomanda spălarea bebelușului doar de 2 ori pe săptămână.
Deși moda pentru maternitate începea să se dezvolte, în ceea ce privește alimentația unei gravide, se recomanda un aport ridicat de ficat.

Anii 1980

În acești ani femeile gravide trebuiau să evite computerele și jocurile video.
Medicii recomandau tuturor femeilor gravide să se îngrașe 11-13 kg. Evident, nu se ținea cont de greutatea de dinainte de sarcină.

cele mai ciudate tendinte in parenting

Anii 1990

După ce un mic studiu a demonstrat că dacă asculți Mozart vei avea un IQ ridicat, viitorii părinți le prezentau acest compozitor copiilor încă din uter.
În acest deceniu a luat naștere tipul de părinte elicopter, capabil să facă toate lucrurile și să își implice copilul în activități extracurriculare.

În prezent, doar social media și internetul mai propagă tot felul de idei năstrușnice despre parenting, precum să nu îți tunzi părul cât timp ești gravidă deoarece nu poți avea încredere în hormoni că vei lua decizia potrivită.

Surse:

www.goodhousekeeping.com; www.msn.com; www.chron.com

Articolul urmator
Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap
    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap

    A avea grijă de șase copii nu este o treabă ușoară. Așa că este de înțeles de ce părinții care au un număr mare de copii sunt foarte riguroși: atâția copii și lipsa...

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting
    Nu, nu vreau să mai fiu prietenă cu persoanele care îmi judecă stilul de parenting

    Chiar dacă parentingul se împarte în mai multe categorii mari și late, fiecare părinte e unic și procedează în felul său. Unele persoane s-ar putea să nu fie de...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult
    A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult

    Dragostea face lucrurile imposibile, să devină posibile. Sau cel puțin așa ne place să credem. Gareth și Deana Tobias formează primul cuplu cu sindromul Down care s-a căsătorit....

    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie
    Ce gânduri și obiceiuri bizare are fiecare zodie

    Fiecare dintre noi are și o latură întunecată, pe care nu ne dorim întotdeauna să o dezvăluim celor din jur. De asemenea, fără să ne dăm seama, anumite gânduri și...

    © 2025 Qbebe