Dezvoltarea copilului: importanta mangaierilor parintilor

Dezvoltarea copilului: importanta mangaierilor parintilor

Ioana-Catalina Pavel

Dezvoltarea copilului pe plan emotional depinde in mare parte si de mangaierile parintilor. Nu exista parinte care sa stie si sa reuseasca sa isi creasca copilul in asa maniera incat acesta sa aiba o traiectorie a dezvoltarii sale emotionale si psihologice perfect coerenta si sanatoasa in viata. Acest lucru ar insemna ca micutul sa primeasca tot ce are nevoie, mai ales din punct de vedere emotional, pentru a deveni un om constient de sine, de mintea, sufletul, psihicul si de trupul lui. Dar exista cateva lucruri elementare pe care, daca parintele le invata si le aplica in educarea copilului, acesta din urma poate deveni un om constient de sine si de sexualitatea lui, si care va sti sa se comporte adecvat in fiecare etapa a vietii lui, atat in copilarie, adolescenta, cat si la maturitate cu partenerul de viata.

Stiu ca mami ma iubeste pentru ca ma strange in brate. (Andrei, 3 ani)

 

Dezvoltarea copilului: Ce spun psihologii despre importanta mangaierii parintilor?

 Copiii tinuti in brate, sarutati si imbratisati se dezvolta mai repede din punct de vedere emotional, stabilesc mai usor relatii sociale si se vor descurca cu succes in viata.

 Psihologul Anca Opris spune:

"Mangaierea este o nevoie emotionala fundamentala a copilului. Toti copiii simt nevoia sa fie mangaiati. Stim si am simtit importanta mangaierii din partea adultilor semnificativi din viata oricarui dintre noi: mama, tata, bunici, educatori, profesori."

 "Si asta cu atat mai mult cu cat timpul alocat copilului nostru se pare ca scade dramatic in zilele acestea, cand ambii parinti sunt angrenati in unul-doua servicii, cand grijile si problemele par sa nu se mai opreasca, iar timpul parca trece cu viteza pe langa fiecare dintre noi.Sa nu uitam ca mangaierea este o forma primordiala de manifestare emotionala care se exprima chiar de la nastere, intarind, asa cum spuneam, anterior relatia dintre mama si copil" adauga Opris.

Psihologul Aurora Liiceanu completeaza: "Exista un consens in privinta nevoilor copilului si mai ales in privinta nevoii de afectiune, exprimata cel mai direct prin mangaieri. Ele dau siguranta, atasament, fac bine fizic. Afectiunea este cu totul altceva decat protectia. Copiii abandonati in orfelinate sau case de copii sau, uneori, la mame sociale neprofesioniste, simt diferenta intre grija si grija plus iubire. Poti creste impecabil un copil din punct de vedere material, dar fara iubire. El simte acest lucru. Psihologii folosesc termenul de "alocatie" atunci cand se refera la nevoile copilului. Exista o alocatie materiala (resurse financiare care se transforma in haine, mancare, jucarii etc.) si o alocatie psihologica (gesturi de afectiune, cuvinte de dragoste, mangaieri, atingeri, ultimele fiind foarte importante). Ambele alocatii sunt necesare. Cand exista doi copii, parintii trebuie sa fie atenti pentru ca alocatiile sa fie egale. Altfel, unul dintre frati/surori va spune ca a fost mai putin iubit, ca a fost nedreptatit."

 

Dezvoltarea copilului: Care sunt avantajele pe termen lung ale mangaierii?

    S-a dovedit ca adolescentii care sunt mai des imbratisati de catre parinti au o imagine de sine mai buna, o identitate sexuala mai sanatoasa, relatii sociale solide, siguranta de sine, succes la scoala. Este important sa nu uitam si momentele de boala, ranire fizica sau emotionala, perioadele dificile si solicitante ale tezelor si examenelor sau diferitele evenimente la care parintii sunt martori comuni, cand este bine sa ofere atingerea tandra ce semnifica suportul emotional si moral.

In esenta, este vorba de a arata copiilor ca stie sa isi manifeste iubirea intr-un mod pozitiv, neconditionat, neimpus, cand trebuie si unde trebuie, ca pot sa le respecte dreptul de a le respinge afectiunea (au motivele lor sa o faca, sa le intelegem sentimentele!), ca trebuie sa le arate acest lucru atunci cind si-l doresc (si asta nu inseamna neaparat rasfat). O mangaiere, o imbratisare si un simplu « te iubesc » le  poate face viata copiilor mai simpla, mai usoara, mai frumoasa si mai linistita, indiferent de varsta.

 

Dezvoltarea copilului: Nevoia de mangaiere nu tine cont de varsta

"Tinutul in brate al sugarului si copilului mic este un gest instinctiv pentru mame si tati. Cu timpul insa, pe masura ce devine activa nevoia tactila de a se simti iubit imbraca forma unor jocuri cu contacte fizice, harjoneli, care trebuie sa aiba loc intre copii si parinti pentru a tine nesecat acest izvor vital de iubire. Copilul care merge la scoala are in continuare nevoie de iubire tradusa prin mangaiere inainte de plecarea la scoala sau la intoarcere. Pe masura ce copiii cresc par sa creasca si nevoile afective chiar daca nu vor sa dea semne ca au nevoie de asa ceva." mai spune psihologul Opris.

  


Cum sa mangaiem copiii in functie de varsta?

Pentru copiii mici: mangaierea propriu-zisa, jocul cu corpul copilului (si lasati copilul sa exploreze fata si corpul dumneavoastra), tinutul in brate cand li se citeste o poveste, exercitiile de gimnastica dupa baie, jocurile moderate care includ lupta fizica, imbratisarea cand copilul pleaca sau vine de la cresa, gradi sau scoala insotite de sarut, vorbe de iubire, incurajare si apreciere.

Pentru copiii mai mari si adolescenti: trecutul mainii prin par, bataia usoara pe umar sau brat, inghiontirea usoara insotite de cuvinte de incurajare pot fi forme de manifestare a dragostei. La varsta adolescentei se cuvine sa subliniem si implicatiile sexuale care apar si care fac din atingere un gest discutabil.

La adolescenta baietii si fetele evita sa mai accepte imbratisarile in public. Baietii sunt stingheriti daca parintii ii imbratiseaza in fata scolii, pot refuza mangaierile pentru ca pot fi considerati de catre grupul nou de apartenenta ca fiind slabi sau efeminati sau pot risca sa devina tinta glumelor celorlalti.

Baietii si fetele au in egala masura nevoie de afectiune fizica, dar cultural, noi suntem tentati sa oferim mai multa afectiune fizica fetelor decat baietilor (nu e barbatesc sa plangi, nu e barbatesc sa fii imbratisat in public, mai ales de catre mama, imbratisarea este tipic feminina etc).

  

 

Dezvoltarea copilului: Dragi tatici, aveti grija de fetitele voastre!

Sfatul de a mangaia copilul nu este adresat numai mamicilor, chiar daca acestea petrec mai mult timp cu copiii lor. Taticii sunt indemnati sa faca si ei acelasi lucru si in special cu fetitele lor, care sunt si mai sensibile.

Este bine sa stim ca fetele care stabilesc greu relatii cu sexul opus, sunt timide, retrase sau flirteaza exagerat, au o imagine de sine scazuta si identitate sexuala nedefinita, sunt acele fete care au fost private si nu au fost obisnuite cu mangaierile fizice oferite de tata in copilarie si perioada preadolescentina. La pol opus, fetele cu o parere buna, echilibrata si sanatoasa despre sine, cu o identitate sexuala clara pot face fata tensiunilor care pot aparea in relatiile de iubire, sunt capabile sa se respecte pe sine si sa respecte si standardele morale pe care si le-au insusit acasa. Este o modalitate de a le arata ce este permis si ce nu in relatia fizica cu baietii, o modalitate de a le pregati pentru relatiile viitoare.

  


Fetele pot constata ca tatii se feresc sa le mai mangaie si sa le sarute. In aceasta faza, din contra, fetele au mare nevoie ca tatii sau orice modele parentale masculine apropiate familiei sa-si exprime iubirea fata de ele. Daca tata isi retrage afectiunea fizica este posibil ca fiica sa caute mangaierea fizica a altui barbat, cel mai adesea intr-o maniera nepermisa.

 

Dezvoltarea copilului: Mangaierea este o solutie excelenta pentru plansul bebelusilor

Masajul este o modalitate sanatoasa de relaxare, care functioneaza mai ales la bebelusi. Atingerea blanda a mamei este un bun remediu pentru plansul copilasului.

Studiile au aratat ca bebelusii care sunt "tratati" cu mangaieri si masaj plang mai putin si dorm mai bine! Cel mai "calmant" masaj este cel care se face direct pe pielea bebelusului, fara a se interpune hainutele.

Iata ce povesteste Sorin, proaspat tatic de fetita:

"Pentru ca o doare uneori mai tare burtica, o tinem uneori pe Antonia pe abdomenul nostru si se simte apoi mai bine. Asa cum apa o versi dintr-un pahar in altul, se pare ca aceasta durere se revarsa dinspre ea si-n corpurile noastre adulte si ne afecteaza stomacul. Mai exact, acesta incepe sa ne "bolborosesca" imediat ce burtica ei se aseaza pe abdomenul nostru."

"Este adevarat ca, timp de mii de ani, multi barbati erau la razboaie sau la camp, deci departe de casa foarte multa vreme, (astazi sunt majoritatea la serviciu) si a-si manifesta dragostea catre copilasii lor erau gesturi rare, ba inca sunt o parte care resping bebelusii, ca fiind "urati si galagiosi". Insa toate aceste argumente imi sunt mai putin aplicabile, caci chiar m-am straduit sa-mi iau tot concediul disponibil si sa stau cu Antonia cat mai mult timp. Da, sa petrec timp minunat cu ea, nu cu televizorul, nici la o bere cu baietii. Momentul acestor manifestari a fost in prima tinerete, acum vreau altceva si ma simt bine facand lucrurile acestea" mai spune Sorin. De invidiat, nu?

  

Va relatam si o poveste adevarata care scoate in evidenta importanta mangaierii bebelusilor:

"In anii `80, progresele obtinute in domeniul reanimarii au permis nou-nascutilor sa supravietuiasca la varste din ce in ce mai mici. In incubatoare ermetice echipate cu sisteme de radiatii ultraviolete, conditiile vietii pot fi reglate cu precizia necesara supravietuirii. Dar la vremea aceea, s-a observat ca sistemul nervos deosebit de fragil al bebelusilor suporta greu manipularile pe care le implica ingrijirea lor. Astfel, medicii si-au propus sa-i ingrijeasca fara sa aiba contact fizic cu ei. Asa au aparut in incubatoare indicatoarele pe care scrie: "A nu se atinge". Pana si celor mai blazate infirmiere li se strangea inima auzind, in pofida izolarii fonice, tipetele disperate ale bebelusilor; insa, constiincioase, le ignorau. Numai ca, in ciuda temperaturii ideale, a conditiilor perfecte de oxigen si umiditate, a alimentatiei masurate in miligrame si a luminii ultraviolete... sugarii nu cresteau!

Din punct de vedere stiintific, era un mister, daca nu chiar o sfidare. De ce, in conditii atat de perfecte, natura refuza sa coopereze? Dar intr-o zi, intr-o unitate americana de neonatologie, s-a remarcat ca anumiti bebelusi, cu toate ca se aflau inca in incubatoare, pareau sa creasca in mod normal. Totusi, nimic din protocolul ingrijirii nu fusese schimbat. Sau aproape nimic... Ancheta care a urmat a scos la iveala, spre marea uimire a medicilor, ca toti copiii care cresteau erau ingrijiti de aceeasi infirmiera de noapte, angajata de curand. Interogata, tanara a ezitat mai intai, apoi a marturisit ca nu era in stare sa indure plansul micilor ei pacienti. La inceput tematoare, deoarece era interzis, apoi, cu o siguranta crescanda, vazand rezultatele, ea incepuse, cu cateva saptamani in urma, sa-i mangaie pe bebelusi pe spate, pentru a le potoli plansul. Si cum nu s-a produs nici una dintre reactiile negative de care fusese avertizata, a continuat...".

Tu cat de des iti mangai copilul? 

 

Articolul urmator
3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    © 2025 Qbebe