- Trebuie sa fii tu, in primul rand, un parinte fericit
- Invata-l, de mic, sa faca fapte bune
- Trebuie sa fii acolo cand are nevoie de tine
- Socializeaza, impreuna cu el
- Invata-l sa isi recunoasca atuu-rile, hobby-urile si talentul
- Nu ii oferi totul de-a gata, nici nu il limita
- Lasa-l sa se confrunte cu problemele...
- Canta, danseaza si gateste impreuna cu el
- Nu face tu toate regulile
- Un copil sanatos este un copil fericit
Afla cum cresti un copil fericit, din sugestiile QBebe si sfaturile mai multor parinti cu experienta!
Trebuie sa fii tu, in primul rand, un parinte fericit
Pe cat de evident pare, pe atat de mult trebuie repetat: ca sa cresti un copil fericit trebuie sa fii un parinte fericit. Nu este vorba despre extreme, ci despre calitatile parintelui care trebuie insuflate si copilului: increderea in sine, buna organizare, implicarea, bucuria venita chiar si din lucruri mici, dragostea fata de familie si prieteni, concentrarea pe aspectele pozitive.
"Cred ca nu sunt in masura sa dau lectii, dar pot sa spun pe scurt modelul dupa care incerc sa ma ghidez ca mama: nu plec urechea la tot ce se spune, am incredere in instinctul de mama, ma consult cu sotul meu, incerc sa fiu puternica, inteleapta, calma, bucuroasa, organizata, ca sa pot sa ii insuflu si ei acelasi comportament. Nu imi iese mereu, dar imi doresc din suflet sa fie un adult linistit si multumit de sine." (Daniela - 37 de ani, mama de fata - 15 ani)
Invata-l, de mic, sa faca fapte bune
Incepand cu varsta de 4-5 ani ii poti da copilului de inteles faptul ca cei care fac lucruri rele sunt, de fapt, nefericiti si aleg sa raspunda tot cu rau cand cineva le face un rau. Spune-i ca el nu trebuie sa creasca asa si invata-l sa se bucure de lucruri marunte, sa se simta implinit cand face fapte bune - un mic ajutor adus in casa, dragoste si respect pentru parinti/batrani/animale, formule de politete rostite cuviincios, bani stransi la pusculita, teme de la scoala terminate la timp, sa nu minta pentru ca mereu se gaseste o rezolvare si sunteti prieteni. Bunatatea, cumpatarea si multumirea in urma faptelor bune sunt uneori mai importante decat increderea in sine.
"Mi-am invatat fetita sa spune mereu multumesc, cu placere, te rog, si sa foloseasca cuvintele cele mai dulci si mai frumoase. Am invatat-o sa nu faca rau nimanui, niciunei fiinte. Desigur ca am de furca cand ma vede ca vanez un tantar sau o musca, si prindem gazele impreuna ca sa le dam afara pe geam. Este atat de fericita cand facem asta. Se bucura de fiecare insecta pe care o vede in iarba, in copaci, si adora orice animalut. Imi doresc sa fie un om bun, pentru ca de acolo vine multumirea se sine si implinirea sufleteasca. Oamenii fara inima nu vor fi niciodata fericiti." (Gabriela - 30 de ani, mama unei fetite de 3 ani).
Trebuie sa fii acolo cand are nevoie de tine
Nu te mira, gandindu-te ce soi de sfat mai este si acesta. Gandeste-te la "a fi prezent" in felul urmator: cand vine vorba de copilul tau, mai ales cand micutul este langa tine, incearca sa pui grijile "in sertar" si sa il inchizi. Nu te gandi la serviciu sau la griji, caci copilul tau nu are nicio vina, ba mai mult, te simte, se necajeste si imprumuta si el din starea ta. Conteaza mult mai mult calitatea timpului petrecut cu copilul tau, decat cantitatea."Sunt plecat 10-12 ore zilnic de acasa pentru serviciu, uneori chiar si cu zilele, in delegatie. L-au crescut mai mult bunicii si am pierdut o parte din cele mai importante momente de pana acum si imi pare foarte rau. Uneori ma gandesc sa il intreb daca poarta o suparare pe mine pentru asta, insa cred ca s-ar simti stanjenit. Chiar imi pare rau si incerc sa compensez asta cum pot." (Cristian - 35 de ani, tata de baiat - 12 ani)
Socializeaza, impreuna cu el
Vorbeste-i copilului despre membrii familiei si oamenii dragi, mergi cu el in vizite, cheama-i prietenii de joaca la voi acasa, mergi cu el in parc, glumeste cu el si puneti la cale impreuna, ca doi buni prieteni, mici surprize. Astfel il vei invata sa socializeze, sa creeze legaturi, sa fie creativ si sa se integreze usor intr-un colectiv nou.
"Sunt mama de doar cativa ani, nu stiu cat de buna sunt sa dau sfaturi, dar va povestesc despre ceva ce am respectat din prima zi pe lume a copiilor mei: i-am implicat in tot ce am facut si nu m-am ferit sa ies cu ei afara cand nici nu aveau o luna implinita. I-am lasat de mici in preajma prietenilor si familiei, i-am dus de la doua luni in parc si chiar si acum, vorbesc cu ei ca o prietena si planuim diverse activitati impreuna, avem secrete. Asa vad si ei ca au sustinere din partea tuturor. Ii va ajuta pe viitor, sper." (Adelina - 35 de ani, mama de fata - 9 ani si de baiat - 3 ani).
Invata-l sa isi recunoasca atuu-rile, hobby-urile si talentul
Intr-adevar, copiii au nevoie si de critici constructive ca sa inteleaga unde gresesc si sa creasca "cu picioarele pe pamant", insa este la fel de important sa iti ajuti copilul sa vada si sa consolideze ce ii place mai mult sa faca, ce il face sa se simta bucuros, ce inclinatii are. Chiar si un defect poate fi transformat intr-o calitate daca ai rabdare si bunavointa. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie subliniate inteligenta si aspectul fizic in defavoarea muncii si dorintei de dezvoltare.Nu ii oferi totul de-a gata, nici nu il limita
Un copil care primeste totul, la fel ca cel ce primeste putin, va dezvolta frustrari si temeri in viata de adult. Exista cate doua scenarii pentru fiecare situatie:
- copilul care primeste mult va considera, ca adult, fie ca are dreptul sa primeasca in continuare totul si va dezvolta un comportament pe masura, fie ca nu se poate descurca fara suportul total, financiar si moral, al parintilor.
- copilul care primeste putina atentie si sprijin, financiar si moral, fie va deveni un adult frustrat de limitari si va munci din greu sa isi depaseasca conditia, fie va lua decizii nepotrivite si va intra in situatii compromitatoare din dorinta de a scapa mai repede de bariere sau neajunsuri.
Din putinul tau ofera-i cat mai multa sustinere, mai ales morala si sufleteasca... Din multul tau invata sa fii un parinte echilibrat si intelept.
"Am facut si eu greseli in calitate de parinte, insa niciodata nu mi-am tinut copilul din scurt, nu l-am trecut prin extreme. Un copil care primeste prea mult sau prea putin va fi un adult cu probleme. Am prieteni care le-au oferit copiilor de toate, iar acum au 20 de ani si nu le mai convine nimic, se plictisesc, se enerveaza repede. Insa, cunosc si cazuri unde copiii au fost tinuti din scurt, privati de multe bucurii, iar acum se chinuie mult sa isi depaseasca frustrarile." (Cornel - 43 de ani, tata de baiat - 21 ani)
Lasa-l sa se confrunte cu problemele...
...dar vegheaza-l din umbra. Da, vrei sa cresti un copil fericit, dar asta nu inseamna ca trebuie sa sari repede sa il aperi in orice situatie si sa remediezi lucrurile in urma lui atunci cand greseste. Este o tentatie la care pica prada multi parinti iubitori si grijulii, dar care se dovedeste a fi o greseala pe parcurs - copilul nu invata sa se descurce singur, nu isi poate construi abilitati de lider, se descurca greu in locuri si cu oameni pe care nu ii cunoaste, nu stie cum sa faca fata stresului sau momentelor de cumpana."A fost oarecum pe cont propriu chiar din prima zi acasa, pentru ca nu a dormit in aceeasi camera cu noi. La gradinita s-a batut cu copii si l-am dus in continuare, in clasa a 4-a un coleg i-a jucat o festa, in generala s-a simtit marginalizat pentru ca avea cosuri, la liceu a suferit din dragoste... Niciodata nu am sarit sa-l protejez orbeste, nu l-am cocolosit, i-am dat sfaturi si i-am spus sa faca cum crede. Cand era mai mic cred ca m-a urat pentru ca am fost mai dura, insa acum stie si el ca i-a prins bine." (Elena - 47 de ani, mama de baiat - 25 de ani)
Canta, danseaza si gateste impreuna cu el
Ai idee cat de mult ii place, cat de mult conteaza pentru el aceste 3 activitati? Cantatul si dansatul te aduc la acelasi nivel, al copilariei, cu al lui si va face cei mai buni prieteni. Unde mai pui ca el te invata ceva de la gradinita/scoala si tu il inveti ceva ce ai auzit pe la radio sau ai vazut pe net/la tv. O sa fii un parinte "de gasca".Gatitul este o activitate pe care trebuie neaparat sa o incerci cu copilul tau, chiar daca este baiat si mai ales daca este fata. Asa vor sti ce minuni se fac in bucatarie, cat efort se depune pentru o masa gustoasa, cat de utili pot fi in casa. In plus, le va fi de mare ajutor cand vor pleca la liceu, la facultate...
Nu face tu toate regulile
Cateva ar fi bine sa le faca si el, ca sa se simta implicat, important, descurcaret. Nu trebuie sa faci pe sefa cu el, nu trebuie sa ii dai senzatia ca esti stapana lui doar pentru ca l-ai nascut si il cresti. Exista parinti care cred ca detin controlul si copilul lor se comporta asa cum au asteptari, insa, ca adult, va acumula frustrari si va simti in cele mai importante momente ale sale ca pierde controlul. De ce? Pentru ca pur si simplu nu mai este controlat, nu mai are cine sa "ii mute mainile si picioarele"."Nu stiu ce sa zic, nu cred ca sunt o mama autoritara, nici sotul meu nu este un dur, insa am impus niste reguli, mai ales in casa, inca de cand Rares avea 3-4 ani. Cand vine vorba de parinti autoritari si reguli, o singura replica imi vine in minte, pentru ca o aud la diversi parinti si o urasc din rasputeri: "eu te-am facut, eu te omor". Cum sa spui asa ceva copilului tau?" (Mihaela - 34 de ani, mama de baiat - 9 ani)
Un copil sanatos este un copil fericit
Am inceput articolul spunand ca toti parintii isi doresc, invariabil, ca micutii lor sa fie sanatosi si fericiti. Ei bine, sanatatea si fericirea unui copil merg mana in mana, sunt interdependente. Un program de somn si de mese respectat, cateva exercitii fizice zilnic sub orice forma, o alimentatie sanatoasa, tratamentele medicamentoase non-abuzive... toate acestea inseamna sanatatea si echilibrul transformate in fericire.
Speram, din suflet, ca ti-au fost utile sfaturile Qbebe si cele primite de la parintii cu experienta, dornici sa vorbeasca despre trairile lor in calitate de mama sau tata si despre efoturile lor in a creste un copil fericit. Acest articol nu are scopul de a invata parintii cum sa isi creasca copiii, ci de a le oferi sustinere in cresterea unui copil bucuros si multumit. Iti dorim multa sanatate si fericire!