Exprimă-ți empatia
Când un copil se află în fața unui insucces, mai ales dacă s-a obișnuit ca de obicei să aibă parte de reușite, trebuie să-i demonstrezi că-i ești alături, că înțelegi perfect ceea ce i se întâmplă.
Să te rezumi la a-i spune doar „Este în regulă, o să fie mai bine/ o să te descurci mai bine data viitoare" nu este suficient pentru ca un copil să poată depăși un moment dificil. Din contră, ne avertizează psihologii, o asemenea abordare nu îi va face bine copilului, în sensul în care va reuși, doar pe moment, să șteargă frustrarea și dezamăgirea.
Mult mai bine ar fi să ne străduim să găsim o formulă prin care să-i transmitem copilului că avem în continuare încredere în el, că îl susținem. De pildă, i-am putea spune așa: „Văd că ești dezamăgit/trist, dar știu că tu chiar ți-ai dorit să iasă totul bine". În felul acesta îl vei ajuta pe copil să nu-și piardă stima de sine și să se ambiționeze ca, pe viitor, să reușească în ceea ce și-a propus.
Citește și: Cea mai importantă regulă în educația emoțională a copilului
Fii ghidul copilului tău, nu salvatorul său
Ca părinți, am vrea să ne protejăm mereu copiii, să-i ferim de tot ceea ce le-ar putea face rău. Din păcate însă, nu vom putea fi întotdeauna alături de ei și să-i salvăm din diverse situații dificile. Iată de ce este esențial să-i învățăm, încă de mici, cum să facă față și unor eventuale dezamăgiri și insuccese de tot felul.
O soluție în acest sens, pe care ne-o recomandă și specialiștii, este să-i familiarizăm pe ai noștri copii cu rezolvarea unor probleme. Spre exemplu, când li se întâmplă ceva negativ, în loc să-i facem să uite repede faptul respectiv, mult mai bine va fi să ne străduim să găsim împreună niște soluții care ar putea contribui ca, pe viitor, să nu mai fie într-o situație ce nu este confortabilă. Pur și simplu lansați mici ședințe de brainstorming, în care să-i lăsați pe copii să-și exprime opinia referitoare la ce s-ar fi putut face pentru a se evita un insucces/ orice alt eveniment negativ.
Evită să vii cu soluții care nu au acoperire în realitate și, totodată, încearcă să-l faci pe copil să înțeleagă că și insuccesele fac parte din viață, că acestea nu trebuie să ne facă să dăm înapoi, ci să învățăm ceva din ele și să mergem mai departe. Cu alte cuvinte, copilul are nevoie să învețe să le accepte și pe acestea, fără a-și pierde încrederea în sine și în cei din jur.
Fii tu un model pentru copilul tău
Un copil va învăța mai bine să facă față insucceselor dacă îi vei demonstra că și tu ești capabilă de așa ceva.
De pildă, chiar și lucruri mărunte, precum faptul că te panichezi prea tare pentru că nu mai știi unde ai lăsat un anumit obiect sau că ai uitat să mergi să rezolvi ceva, îi pot transmite copilului că nici tu nu te descurci prea bine în a gestiona anumite eșecuri și în a-ți recunoaște greșelile.
Dacă vrei să fii un bun exemplu pentru copilul tău, străduiește-te, pe cât posibil, să ai o atitudine realistă și pozitivă, prin care să-i arăți copilului că o greșeală nu este „sfârșitul lumii" și că de noi depinde să nu o mai repetăm pe viitor. Spre exemplu, vei apela la formulări de genul: „Dacă am reușit (un anumit lucru) data trecută, sigur voi reuși și acum", „Scuză-mă că nu ți-am adus pijamaua care trebuie. Altă dată o să fiu mai atentă" etc. Nu va fi ușor, dar gândește-te că astfel îl vei învăța pe al tău copil să facă față mai ușor problemelor ce pot surveni oricând în viață.
Nu îl încuraja pe copil să-și facă așteptări prea mari
Unui copil îi va fi mai ușor să învețe să treacă peste diverse insuccese dacă nu îl vei încuraja să-și facă așteptări prea mari. Firește, proiectarea unor așteptări îl va putea motiva mai mult, dar încearcă să nu exagerezi din acest punct de vedere.
Specialiștii ne sfătuiesc, de pildă, când le vom vorbi despre anumite lucruri ce ar urma să se întâmple, să încercăm să evităm să le tratăm ca pe certitudini, ci ca pe niște posibilități. De asemenea, pe măsură ce ai noștri copii cresc, trebuie să le explicăm faptul că oricând pot apărea anumite evenimente, ce nu pot vi prevăzute sau evitate, care să împiedice îndeplinirea așteptării noastre.
Alegând să procedăm așa, ai noștri copii vor învăța să fie realiști și vor înțelege că, uneori, lucrurile nu vor ieși întocmai cum ne-am dori. În plus, ei vor învăța să se confrunte mai ușor cu dezamăgirea, chiar cu frustrarea, ceea ce le va fi util mai ales ca adulți.
Evită să vii prea rapid în întâmpinarea dorințelor copilului
Desigur, este important să fim receptivi la dorințele copilului nostru, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să exagerăm. Din contră, el trebuie să învețe că trebuie să aibă răbdare până când va primi ceea ce își dorește. Dacă vom reuși să-l obișnuim așa, îi va fi mai ușor inclusiv să gestioneze eventualele insuccese, fiind conștient de faptul că eforturile și răbdarea îl pot ajuta, pe viitor, să aibă parte și de reușite.
Studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că acei copii care au fost învățați, de la o vârstă fragedă, să aștepte până când își îndeplinesc o anumită dorință, s-au transformat în adulți mai responsabili, mai ambițioși, mai perseverenți și mai capabili să facă față dificultăților decât aceia care au primit de îndată ceea ce au așteptat. Mai mult chiar, cei din ultima categorie au fost mai predispuși dezvoltării unor afecțiuni psihice (mai ales depresie) și a unor comportamente periculoase.
„Misiunea" noastră este să-i învățăm pe ai noștri copii că pentru îndeplinirea oricărei dorințe este nevoie de un efort și că trebuie îndeplinite niște așteptări. Iar pentru a reuși, este nevoie să fie respectate și niște reguli. Numai așa ei vor înțelege că nimic nu se obține fără a ne strădui.
Nu-l copleși pe copil cu laudele
Chiar dacă ești tentată, în anumite momente, să nu mai contenești cu laudele aduse copilului tău, ar trebui să te gândești de mai multe ori înainte de a face acest gest.
Psihologii ne avertizează asupra următorului fapt: cu cât un copil este mai lăudat, cu atât se va crea mai multă presiune, mai multe așteptări asupra sa, și îi va fi mai greu să gestioneze eventualele insuccese. În plus, un asemenea copil va aștepta mereu validarea din partea celorlalți și va cădea ușor în „capcana" deteriorării stimei și încrederii în sine.
Pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste insuccese, nu trebuie să-i spui mereu cât de bun este. Încearcă să-l faci să înțeleagă că reușitele se leagă și de modul în care își va canaliza munca, nu numai aptitudinile, într-o anumită direcție. Este foarte important ca un copil să învețe de mic faptul că munca și motivația sunt cele ce ne vor ajuta să avem cele mai multe dintre reușite.
Astfel, în loc să-ți copleșești copilul cu tot felul de laude, mult mai util îi va fi să-i arăți că-l apreciezi fără a folosi cuvinte „mari". De exemplu, dacă a reușit să aibă grijă de fratele/sora mai mic/mai mică, nu îi spune „Ești cel mai bun/cea mai bună frate/ soră din lume". Preferabil ar fi să te rezumi la : „A fost un lucru frumos că ai reușit să ai grijă de fratele/ de sora ta". În acest fel îi vei arăta că ai încredere și că te bazezi pe el, dar nu îl vei copleși cu laude inutile.
Citește și: 4 secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător
Încurajează-ți copilul să încerce lucruri noi
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să observi, de-a lungul timpului, că al tău copil se orientează mai ales spre activitățile în care simte că se va descurca foarte bine și că le evită pe cele în care se teme că ar putea eșua.
Experții spun că acesta este un lucru normal dar că noi, părinții, trebuie să știm să-i stimulăm să se implice în activități variate, din care să învețe cât mai multe lucruri noi. În plus, numai așa copiii vor învăța că se mai pot „lovi" și de insuccese, că nu pot excela mereu, dar că acest fapt nu înseamnă că sunt mai puțin buni și că noi îi vom iubi mai puțin.
Un copil se va familiariza mai bine cu eforturile canalizate în direcția unui scop și se va strădui să devină mai bun dacă îl vom pune în fața unor activități la care nu este cel mai bun. Important este să fim alături de el, să-i arătăm că se bucură de toată încrederea noastră și să nu-i impunem anumite standarde înalte. Dimpotrivă, trebuie să-l motivăm ca el însuși să găsească acele resurse ce-i vor permite să fie mai performant și să reușească să obțină succesele dorite.
Voi mai știți și alte modalități, prin care să ne ajutăm copiii să învețe cum să facă față mai ușor insucceselor?
Surse:
www.childmind.org; www.parents.com