8 Obiceiuri zilnice care intaresc legatura parinte-copil

8 Obiceiuri zilnice care intaresc legatura parinte-copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca si in cazul altor tipuri de relatii, relatia parinte-copil poate deveni mai puternica datorita unor activitati variate, ce pot fi asimilate fara probleme in rutina de zi cu zi. Aceasta relatie este considerata de specialisti ca o forma de atasament "deosebit de puternic", fiind una dintre "cele mai profunde si mai sincere relatii" pe care fiecare dintre noi si-o construieste pe parcursul vietii. Practic, ea este ca un fel de "introducere la ceea ce inseamna intimitatea, increderea, sentimentul de siguranta si, nu in cele din urma, dragostea adevarata". Iata de ce, parcurgand articolul de mai jos, veti gasi 8 obiceiuri zilnice, care pot sa intareasca legatura dintre parinte si copilul sau. Sa aveti parte de momente minunate alaturi de copiii vostri!

1. Lasati copilul sa-si exprime emotiile!

Ca parinte, nu este usor sa gestionezi de fiecare data varietatea de stari si de emotii ale copilului tau. Cu toate acestea, trebuie sa intelegi faptul ca un copil are nevoie sa fie lasat sa-si exprime emotiile ce-l vor conduce spre un anumit comportament.
Asa ca accepta- lacrimile, tipetele sau, dimpotriva, diferite manifestari de afectiune ale micutului tau.
Procedand astfel, copilul va avea incredere in tine, se va simti inteles, protejat, iubit, iar legatura dintre voi se va intari din ce in ce mai mult.

Lasam copilul sa-si exprime emotiile

2. Discutati sincer si fiti deschisi fata de copilul vostru

Este foarte important sa-i spuneti copilului ceea ce simtiti fata de el la un moment dat. De aceea, incercati sa aveti zilnic mici discutii, ce s-ar putea referi la diverse probleme ce au intervenit peste zi. De exemplu, daca nu sunteti de acord cu ceva ce a facut / a spus copilul, spuneti-i acest lucru, explicandu-i cat mai clar motivele pentru care il dezaprobati. In acelasi timp, este foarte important sa va acordati ragazul necesar pentru a discuta cu copilul despre orice. Va fi o oportunitate de a va cunoaste si de a va intelege din ce in ce mai bine.
Nu in ultimul rand, permiteti-i copilului sa-si exprime toate visurile si idealurile. Ii veti dovedi astfel cat de mult va pasa de el, ceea ce implicit va consolida relatia dintre voi.

Discutam sincer cu copilul

Citeste si: 6 trucuri pentru a deveni cel mai bun prieten al copilului tau

3. Respectati alegerile copilului

Pe masura ce cresc si se dezvolta, copiii devin din ce in ce mai dornici sa-si exprime independenta in alegerile pe care le fac.
Chiar daca, la un moment dat, sunteti pusi in situatia, de exemplu, ca micutul sa decida sa-si rezolve un exercitiu intr-o maniera proprie, mai rapida, in locul celei pe care i-ati prezentat-o, lasati-l sa procedeze asa, atata timp cat rezultatul este acelasi.
Respectand alegerile copilului ii vom demonstra ca suntem de partea sa, ca il intelegem, iar acesta va dobandi mai multa incredere in noi, dar si in sine.

Respectam alegerile copilului

4. Lasati copilul sa ajute la diverse treburi

In general, copiii adora sa-si ajute parintii la treburi.
De aceea, in functie de varsta si abilitatile copilului, puteti sa-i dati diferite sarcini. Indiferent daca va fi vorba de un mic ajutor in bucatarie, de putina "ucenicie" in garajul lui tati sau de gradinarit, copilul va fi incantat sa fie de ajutor.
Dupa ce isi termina treaba, spuneti-i cat de mult v-a ajutat si cat de priceput este.
Nu numai ca se va simti apreciat, ca va fi mai increzator in sine si isi va dezvolta anumite abilitati ce-i vor fi utile toata viata (de exemplu, va invata sa fie empatic si receptiv la ceea ce se intampla in jur), dar si legatura dintre voi se va consolida.

Lasam copilul sa ajute la diverse treburi

5. Luati masa impreuna

Studii recente din domeniul medical au dovedit faptul ca, in familiile in care membrii acestora iau frecvent masa impreuna, copiii sunt mai sanatosi (din punct de vedere fizic si psihic), au obiceiuri mai sanatoase de alimentatie, sunt mai generosi, mai atenti la lumea din jur si au rezultate mai bune la invatatura.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele care sa va determine sa va faceti timp sa serviti cel putin o masa pe zi alaturi de copilul vostru.
Nu conteaza ca este vorba de micul-dejun, de pranz sau de cina, important este sa va reuniti si sa incercati sa stati de vorba, sa povestiti ce ati facut in ziua respectiva, sa radeti si sa savurati gustul mancarii.
Copilul va invata astfel sa respecte un program, va fi fericit ca sta mai mult cu mami si cu tati, se va simti iubit, iar legatura dintre voi va deveni din ce in ce mai profunda.

Luam masa impreuna

6. Acordati-va timp pentru a sta impreuna inainte de culcare

Adesea, va simtiti prea obositi ca sa mai stati de vorba cu copilul seara, la culcare si nu asteptati decat sa va bagati in pat.
Ganditi-va insa ca va aflati in fata unei noi ocazii de a mai petrece putin timp alaturi de copilul vostru. Este momentul in care puteti sa discutati despre ceea ce ati facut peste zi, lasandu-l pe copil sa vorbeasca liber si nu va feriti nici voi sa povestiti aspecte din ziua respectiva.
Procedand asa, copilul va simti cat este de important pentru voi, va veti cunoaste mai bine, veti incepe sa comunicati tot mai usor, iar micutul va avea si mai multa incredere in voi. Faptul ca si voi ii povestiti detalii din viata voastra ii va demonstra ca aveti incredere in el, ceea ce va intari relatia parinte-copil.

Petrecem timp impreuna inainte de culcare

Citeste si: Test: Tu cat de mult timp petreci alaturi de copilul tau?

7. Distrati-va cat mai mult impreuna

Unul dintre cele mai la indemana obiceiuri zilnice, care pot sa intareasca relatia parinte-copil, este sa petreceti timp distrandu-va.
Aveti la indemana o multitudine de activitati pe care sa le alegeti pentru a va simti cat mai bine impreuna.
Nu numai ca va veti relaxa, dar copilul va simti cat este de important pentru voi, va veti cunoaste mai bine si veti aprecia si mai mult timpul petrecut impreuna.

Ne distram impreuna

8. Participati la cursuri impreuna cu copilul Participam cu copilul la cursuri

Daca vreti sa va diversificati activitatile si sa va largiti orizontul cunoasterii, petrecand totodata mai mult timp alaturi de copilul vostru, alegeti un curs la care sa va duceti impreuna.
Indiferent ca ar fi vorba de pictura, sculptura, gimnastica sau dans, veti face miscare, va veti distra si veti deveni din ce in ce mai apropiati.

Citeste si: 10 strategii eficiente pentru legatura tata-copil

Voi ce obiceiuri zilnice ati adoptat/ veti adopta in vederea intaririi legaturii parinte-copil?

Surse:
http://www.ahaparenting.com/blog/10_habits_to_stay_connected_to_your_child
http://childcare.about.com/od/volunteerism/tp/relations.htm
http://childparenting.about.com/od/Parent-Child-Communication/ss/7-Habits-That-Will-Strengthen-Your-Parent-Child-Bond.htm
http://www.momjunction.com/articles/helpful-tips-to-strengthen-parent-child-bonding_0079667/
http://sg.theasianparent.com/good-habits-to-strengthen-the-parent-child-bond/
http://thestay-at-home-momsurvivalguide.com/2015/10/activities-for-kids-parent-child-relationship.html

Articolul urmator
Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent
Cinci conversații pe care orice părinte trebuie să le aibă cu copilul adolescent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?
    Părinte de copil Vs. Părinte de animăluț. Pot fi oare comparate?

    Primul meu copil a fost o cățelușă. Issa a fost parte din familia noastră timp de 17 ani, m-a ajutat să îmi cresc fiica, a fost prezentă la toate evenimentele importante din...

    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?
    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?

    Care sunt măsurile pe care le poți lua atunci când ai neînțelegeri cu partenerul de cuplu? Ce decizii vă ajută să depășiți mai ușor problemele care vă apasă și ce...

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Au trecut 20 de ani de când am sărbătorit ultima dată Crăciunul. Am divorțat și am pierdut legătura cu singurul meu copil
    Au trecut 20 de ani de când am sărbătorit ultima dată Crăciunul. Am divorțat și am pierdut legătura cu singurul meu copil

    O femeie a încetat să mai sărbătorească Crăciunul după ce a divorțat și a pierdut legătura cu singura ei fiică. Toată povestea în articol.

    Când telefonul intervine în relația părinte-copil....
    Când telefonul intervine în relația părinte-copil....

    Trăim în era în care telefonul a devenit o extensie a noastră. Îl luăm cu noi peste tot și îl folosim pentru a ne „conecta” cu ceilalți în...

    Nu pedepsele sunt soluția în parenting, ci conexiunea dintre părinte-copil
    Nu pedepsele sunt soluția în parenting, ci conexiunea dintre părinte-copil

    În cartea sa, „Nepedepsit”, Michelle Kenney - mamă și expert în parenting - povestește cum și-a schimbat stilul de parenting atunci când și-a dat seama că...

    Cum arată viața unui părinte de copil atipic care a ajuns la epuizare: „Îmi iubesc fiica, dar simt că viața ar fi mai simplă fără ea”
    Cum arată viața unui părinte de copil atipic care a ajuns la epuizare: „Îmi iubesc fiica, dar simt că viața ar fi mai simplă fără ea”

    Viața de părinte nu este ușoară, iar atunci când ești părintele unui copil atipic, poate fi cu atât mai dificil. O mamă de peste hotare dezvăluie online că îi este...

    © 2024 Qbebe