Dacă pentru unele persoane, a fi mamă responsabilă înseamnă să nu lucrezi şi să stai acasă cu copiii, să nu laşi copilul la petreceri până la vârsta de 18 ani, pentru alţii poate să însemne să te informezi despre educaţia copilului, să comunici cu el şi să-l implici în tot felul de activităţi care îl formează ca şi adult. Există o mulţime de obiceiuri pe care le dezvolţi atunci când eşti mamă şi viaţa de familie reprezintă o prioritate pentru tine, pentru ca lucrurile să decurgă optim, iar tu să ai parte de cât mai puţin stres, însă asta nu înseamnă că este şi uşor.
Dincolo de aspectele care ţin de siguranţa copilului tău, a fi o mamă responsabilă nu se referă la cât de bine reuşeşti, ci la cât de mult îţi dai silinţa. Faptul că te întrebi în permanenţă cum este bine să procedezi în diverse situaţii, că asculţi păreri şi le analizezi, că te documentezi, sunt semne că eşti pe drumul cel bun.
Iată câteva semne care îţi spun că eşti o mamă responsabilă:
Ştii cât de importantă este rutina şi îţi respecţi programul
Dacă te uiţi foarte des la comediile americane, observi cum mamele se trezesc la răsărit pentru a face faţă tuturor responsabilităţilor zilnice şi adorm după miezul nopţii. În realitate, acest stil de viaţă nu poate fi menţinut la nesfârşit, iar odihna nu trebuie neglijată. Nu eşti mai eficientă dacă stai trează 20 de ore, iar trezitul foarte devreme dimineaţa trebuie să fie însoţit de mersul la culcare până în miezul nopţii. Cu atât mai mult cu cât eşti persoana care are grijă şi de ceilalţi membri ai familiei, nu vrei să clachezi şi să-ţi pui în pericol sănătatea, nu-i aşa?
Ai o listă pe care trebuie să o bifezi zilnic, dar nu uiţi de cel mai important lucru: TIMPUL
Oamenii obişnuiesc să facă o listă cu tot ceea ce au de făcut şi să le parcurgă în decursul zilei. În practică, acest lucru nu este tocmai eficient, pentru că oricât ai vrea să faci cât mai multe lucruri, eşti condiţionată de timp. Prin urmare, este mult mai eficient să notezi ceea ce ai de făcut în ziua respectivă şi să aloci o durată fiecarei activitati. Dacă ai 3 ore la dispoziţie până mergi la lucru, stabileşti ce faci din acea listă astfel încât să te încadrezi în timp. Atunci când copilul doarme şi ai o oră la dispoziţie, nu te apuci să faci următorul lucru trecut pe listă, ci îl alegi pe acela care s-ar încadra în timpul pe care îl ai liber. Astfel, eşti mult mai eficientă, nu rişti să laşi lucrurile pe jumătate făcute, iar tu nu vei fi mereu într-un haos general.
Ştii că „mai târziu" poate să însemne „niciodată"
A nu lăsa pe maine ce poţi face astăzi este un proverb care te ajută nu doar în viaţa de familie. Cu siguranţă, ai experimentat situaţii în care amânai să răspunzi la un e-mail, să plăteşti o factură, să mergi la o întâlnire etc, iar într-un final, uitai să faci acel lucru, te aglomerai şi nu mai ştiai cum să prioritizezi toate aceste responsabilităţi. Cel mai simplu este atunci când ai apucat să citeşti un mail, să şi răspunzi când ai vorbit cu o persoană cu care trebuie să te vezi, să şi stabileşti data întâlnirii, când ai de plătit facturi, să te organizezi şi să le plăteşti pe toate în aceeaşi zi etc. Este mult mai simplu să tai de pe listă lucrurile pe care le ai de făcut decât să le tot amâni.
Chiar şi când ai o zi proastă, faci ceva productiv care îţi face plăcere.
Ca orice om, indiferent de situaţie, ai zile în care pur şi simplu nu ai chef să te mişti din pat. Dacă îţi permite contextul chiar să faci asta, nu ar fi nimic de condamnat, doar că, la cum sunt majoritatea femeilor, sigur nu s-ar bucura de acea zi liberă, ci mai degrabă le-ar încerca un sentiment de vinovăţie, din cauză că nu au făcut nimic productiv. Dacă analizezi mai bine situaţia, vei vedea că poţi îmbina productivitatea cu relaxarea. Dacă ai rămas în urmă cu trimiterea unor e-mail-uri sau îţi doreai să te documentezi pentru diverse lucruri, să faci cumpărături online, să plăteşti facturi online etc, acum este momentul să o faci din confortul propriei canapele. Te poţi preocupa de activităţile mai dinamice în ziua următoare, când vei avea mai multă energie.
Ştii să-ţi pui la punct ceea ce te înconjoară, pentru a-ţi uşura viaţa
Dacă eşti ordonată şi calculată, nu înseamnă că eşti şi plictisitoare, ci înseamnă că îţi faci viaţa mai uşoară. Atunci când eşti foarte ocupată, te ajută să anticipezi nevoile pe care le ai, pentru a nu fi în criză de timp. Probabil că foarte multe dintre voi detestaţi momentul în care sună alarma dimineaţa şi staţi în faţa şifonierului, privind fie hainele care vă plac, dar sunt necălcate, fie cele care sunt călcate, dar nu se potrivesc cu ziua respectivă etc. Cea mai bună soluţie este să îţi pregăteşti ţinuta de seara, astfel încât dimineaţa când te trezeşti, ai timp pentru o cafea relaxantă sau orice alt ritual ai pentru a-ţi începe ziua. Dacă ştii că dimineaţa, copiii se trezesc greu şi tu faci eforturi pentru ca toată lumea să fie gata la timp, pregăteste-le tot ce au nevoie tot de seara, de la haine până la pacheţelul pentru grădiniţă, şcoală. Dimineaţa, vă rămâne doar să aveţi un mic dejun relaxat în familie.
Ştii că ai voie să spui „NU"
Ai fi o mamă responsabilă, implicit una „bună", nu înseamnă să-ţi mulţumeşti copilul în permanenţă. Dacă cel mic plânge, nu înseamnă că eşti cea mai rea mamă din lume. Pentru a fi o mamă echilibrată, fericită, trebuie să înveţi să spui şi „nu'. Fie că o spui copiilor tăi, persoanelor din jur care îţi solicită diverse lucruri, este important să-ţi conştientizezi limitele şi să nu te simţi vinovată pentru asta. Chiar şi supereroii au zile în care nu au chef să poarte pelerină.
Ştii să combini diverse sarcini
Dacă unele lucruri necesită atenţie exclusivă, altele pot fi făcute simultan. Nu doar responsabilităţile pot fi îndeplinite simultan, ci şi plăcerile. Poţi să găteşti şi să urmăreşti un video pe YouTube sau chiar îţi poţi ajuta copilul la teme, poţi să faci curăţenie şi să asculţi o carte audio sau muzica preferată, poţi să economiseşti timp şi să te machiezi în maşină, la semafor (neapărat să fie pe roşu), dacă nu ai timp să mergi la sală, poţi merge în parc cu bicicleta sau la alergat, astfel încât îmbini dorinţa de a face sport cu cea de a petrece timp cu familia.
Tu cum procedezi, atunci când vine vorba de familia ta? Pui în practică toate aceste sfaturi?