- 1. Vorbeste cat mai mult cu bebe!
- 2. Fa-ti timp si joaca-te cu el cat mai mult
- 3. Citeste-i cu voce tare
- 4. Ajuta-l sa le spuna pe nume!
- 5. Corecteaza-i greselile
- 6. Ajuta-l sa construiasca propozitii simple si scurte
- 7. Imita modul lui de a vorbi!
- 8. Incearca pe cat posibil sa fii prezenta atunci cand esti cu bebele
- 9. Scoate-l "in lume" cat mai mult
- 10. Mergi cu bebele regulat la medic
1. Vorbeste cat mai mult cu bebe!
Povesteste-i daca se intampla ceva in fata lui, descrie-i mici evenimente. Chiar daca nu intelege clar ce spui tu, daca ii vorbesti cu intonatie, el va pricepe ceva din realitatea inconjuratoare si mai ales i se vor intipari in minte cuvinte, pe care mai tarziu va incerca sa le foloseasca si el.
2. Fa-ti timp si joaca-te cu el cat mai mult
Limbajul pe care il folosesti intr-un astfel de mediu de joaca, distractiv, va fi mai usor de retinut pentru bebe. Cantati cantecele, spune-i poezioare, fa rime.
3. Citeste-i cu voce tare
Citeste-i orice, povesti, istorioare cu animale din atlase. Arata-i apoi pozele. De asemenea, arata-i lucruri din jur, din casa dar si de afara, copaci, pietre, oameni, pune mana pe ele si spune-le pe nume. Astfel el va asocia obiectul fizic cu realitatea lingvistica, si cuvantul respectiv i se va intipari mai bine si mai repede in minte.
4. Ajuta-l sa le spuna pe nume!
Daca te-ai familiarizat deja cu gesturile si "ganguritul" bebeluslui tau, incepe sa i-o "traduci" in cuvinte normale. Pune tu in cuvinte dorintele, nevoile, sentimentele pe care el le manifesta prin gesturi. De exemplu, ridica manutele scancind...tu poti sa ii spui: "Vrei sa te iau in brate, nu?" Sau daca isi pune mana pe burtica, "te doare burtica, asa-i?" s.a.m.d.
5. Corecteaza-i greselile
Atunci cand incepe deja sa zica cateva cuvinte si chiar scurte propozitii, daca greseste topica sau chiar pronuntia, corecteaza-l cu blandete. Spune tu cuvantul sau propozitia inca o data corect, clar si rar. Altfel, el va ramane cu o impresie gresita in legatura cu pronuntia unor cuvinte si folosirea lor intr-o structura gramaticala corecta.
6. Ajuta-l sa construiasca propozitii simple si scurte
Cand a invatat un cuvant si il tot foloseste, ajuta-l sa construiasca propozitii scurte si simple cu el, pentru a si-l intipari mai bine si a intelege cand trebuie sa il foloseasca.
7. Imita modul lui de a vorbi!
Unele mame isi invata copiii sa vorbeasca, imitand modul de a vorbi al bebelusilor. Prelungesc vocalele, pronunta cuvintele foarte clar, si folosesc un ton "cantat", alintat. Bebelusii se distreaza cand aud aceasta intonatie, si nimic nu se invata mai usor decat prin joaca, nu?
8. Incearca pe cat posibil sa fii prezenta atunci cand esti cu bebele
Fii atenta la ce observa, la ce il supara, la ce arata cu degetul, si mai ales daca sunteti intr-un mediu nou pentru el, de exemplu in tren. Explica-i folosind cuvinte simple, si raspunde-i la orice pare sa nu inteleaga si vrea sa afle. Raspunsurile de la aceasta varsta pana pe la 7 ani vor fi foarte pretioase pentru cunoasterea rationala si emotionala. Iar tacerea sau un raspuns evaziv il poate face pe bebe sa creada si sa inteleaga eronat realitatea, sau o anumita parte din ea.
9. Scoate-l "in lume" cat mai mult
Incurajeaza interactiunea cunostintelor si prietenilor tai cu bebelusul. Asa, micutul se va simti stimulat sa vorbeasca, asta si pentru ca interactioneaza mult mai bine cu adultii decat cu alti bebelusi, pe care ii considera, in primul an de viata, doar ca pe niste obiecte.
10. Mergi cu bebele regulat la medic
Fa-i controale regulate pentru a-i verifica auzul dar si pentru a fi sigura ca se dezvolta complet normal, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Astfel, vei fi sigura ca eforturile pe care le depui cu el pentru a-l invata sa vorbeasca, vor fi "rasplatite" in curand.