Ce trebuie sa stii despre prezentatia pelviana

Ce trebuie sa stii despre prezentatia pelviana

Irina Olteanu - Redactor Senior

Aceasta problema de prezentatie nu este des intalnita, insa specialistii nu considera de cele mai multe ori necesara o interventie cezariana, putand fi remediata si prin alte metode. Sa aflam in ce conditii se impune nasterea prin cezariana, ce situatii pot conduce la riscuri crescute si in ce mod este efectiv gestionata alaturi de domnul doctor Mihai Zaporojan.

Ce este

De obicei, capul fatului se angreneaza intr-o pozitie occipito-anterioara (mai adesea stanga occipito-anterioara decat dreapta) si apoi intreprinde o scurta rotatie pentru a ajunge direct in cavitatea uterina occipito-anterioara. Malprezentarile sunt de fapt pozitii de vertex (ale capului fatului) comparativ cu pelvisul mamei. Prezentatia pelviana este definita drept o amplasare longitudinala, cu fesele sau picioarele cel mai aproape de cervix si este observata intr-un procent de 3-4% din nasteri; acest procent scade odata cu cresterea varstei gestationale de la 22% din nasteri sub 28 saptamani la 7% din nasteri la 32 saptamani (prin urmare cu cat este mai prematura nasterea, cu atat exista un risc mai crescut de incidenta). Din pacate, statisticile asociaza acestei probleme un risc crescut de morbiditate si mortalitate perinatala de 2 pana la 4 ori in prezentatia pelviana, indiferent de modalitatea de nastere (decesul este cauzat de fapt de malformatii, prematuritate si stres fetal intrauterin).

Exista si o clasificare a prezentatiilor pelviene in functie de aspectul copilului astfel:
- prezentatie Frank (50-70%)-solduri flexate, genunchi extinsi (pozitia sulita); intai iese fundul bebelusului, picioarele sunt indoite la sold si extinse la genunchi (cu picioarele langa urechi)
- prezentatie completa (5-10%)-solduri flexate, genunchi flexati (pozitia bilei de tun); soldurile si genunchii sunt flexati incat bebelusul sta cu picioarele incrucisate, cu ele sub fund
- prezentatie incompleta (10-30%)-unul sau ambele solduri extinse, prezentare a picioarelor; unul sau ambele picioare ies intai, cu fundul intr-o pozitie ridicata (apare mai degraba la copiii prematuri)

Mai exista o clasificare foarte rara si de obicei care nu este inclusa in doctrina-prezentatie ingenuncheata-bebelusul sta intr-o pozitie ingenuncheata, cu unul sau ambele picioare extinse la sold si flexate la genunchi. Se pot clasifica prezentatiile pelvine si tinand cont de osul sacral, astfel: sacro-anterioara, sacro-transversala si sacro-posterioara.

Factori si cauze

Factorii predispozanti includ: prematuritatea, malformatiile uterine sau fibroamele (ce determina fatul sa adopte o pozitie anormala), polihidramnios, placenta previa, anormalitati fetale (malformatii, mase ale gatului, aneuploidie-acestea sunt identificate in 17% din nasterile premature si in 9% din nasterile la termen) si sarcini multiple. Desi cauzele nu sunt pe deplin intelese, datele cercetarilor indica faptul ca o prezentatie pelvina este mai des intalnita in: sarcini subsecvente, istoric de nastere prematura, prea mult sau prea putin lichid amniotic.

Domnul doctor Mihai Zaporojan, medic specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Retelei private de sanatate Regina Maria:

"Prezentatia pelviana este o prezentatie longitudinala cu asezarea fatului la stramtoare superioara cu polul sau pelvin. Este considerata o prezentatie eutocica. Are o incidenta de 3-4% din nasterele la termen.
Prezentatia pelviana poate fi: pelviana completa sau pelviana decompleta.doctor

Factorii predispozanti pentru aparitia sau mentinerea prezentatiei pelvine pot fi: modificari de bazin, malformatii uterine/uter fibromatos, anomalii fetale, polihidramnios, mobilitate fetala anormala, placenta preavia, prematuritate, sarcina multipla.

In mod normal pana in luna a sasea fatul se afla in prezentatie pelviana datorita faptului ca pana la aceasta varsta de gestatie capul fetal reprezinta partea cea mai voluminoasa a fatului si fundul uterin locul cel mai spatios. Dupa luna a sasea apare o crestere importanta a trunchiului si a membrelor care modifica raportul volumetric preexistent, fapt care determina producerea culbutei. Dupa producerea culbutei capul fetal se aseaza la nivelul stramtorii inferioare, lasand locul de la nivelul fundului uterin pentru pelvisul si membrele fetale care sunt mai voluminoase."

Ce se intampla

Prezentatia pelvina este cea mai des intalnita malprezentare, fiind in general identificata inainte de nastere, o treime din cazuri fiind observate abita in timpul travaliului cand fatul poate fi palpat direct prin cervix. In jurul lunii 8 de gestatie, nu mai exista prea mult spatiu in uter, iar majoritatea copiilor isi "aranjeaza" corpul cu capul in jos, pozitie cunoscuta drept prezentatie cefalica. Insa, daca bebelusul iese cu picioarele sau fundul inainte apare prezentatia pelviana (mai exista insa si alte modalitati de prezentatie, cu umarul, spatele sau bratul inainte). Pana la inceputul celui de-al treilea trimestru, medicul va putea distinge ce pozitie a adoptat copilul prin palparea abdomenului si localizarea capului, spatelui si fundului; aproape un sfert din bebelusi au prezentatie pelviana la acest moment, prezentatieinsa se vor rasuci in urmatoarele 2 luni. In cazul in care pozitia nu este certa/nu poate fi identificata, medicul obstetrician poate recomanda o ecografie pentru confirmare (in jurul varstei de 36 saptamani).

Tratament

In cazul in care bebelusul este inca in prezentatie pelviana si la varsta de 37 saptamani, medicul poate incerca o manevra de rasucire, in cazul in care sunteti o candidata potrivita. Aceasta metoda este atestata inca din anii 1960 si consta in intoarcerea manuala a bebelusului prin manipularea abdomenului mamei (nu trebuie aplicata forta excesiva-creste riscul de trauma fetala) si se denumeste versiune cefalica externa; a inregistrat o rata de succes de aproximativ 58% in intoarcerea bebelusilor (procentul este mai mare-90%-in cazul bebelusilor cu prezentatie transversala), fiind mai util in speciala la primipare (femeile aflate la prima sarcina). Nu trebuie sa mancati nimic cel putin 8 ore inainte de efectuarea ei si necesita efectuarea unei ecografii prealabile recenta (chiar in ziua procedurii-pentru a verifica eventualele anormalitati, nivelul de lichid amniotic, pozitie fetala). Uneori insa fatul refuza sa coopereze sau revine ulterior in prezentatie pelviana.

Procedura nu poate fi intrebuintata in cazul sarcinilor multiple sau daca sarcina prezinta complicatii cum sunt hemoragie sau prea putin lichid amniotic si, evident, daca s-a stabilit deja necesitatea nasterii prin cezariana (cum se intampla in cazul existentei placenta previa, infectie cu virusul herpetic, tripleti sau mai mult de o nastere cezariana in trecut). Se realizeaza in general intr-un spital unde se apeleaza la monitorizare fetala, ecografie si de multe ori medicatie intravenoasa pentru a relaxa uterul. Cel mai mare risc pe care il presupune interventia este separarea placentei (apare rareori), dar pot aparea si complicatii asociate cordonului omnilical; riscuri rare includ oase fetale fracturate, precipitarea nasterii sau ruperea prematura a membranelor, placenta abruptio, hemoragie feto-materna si infasurarea cordonului ombilical. Studiile recente au constatat faptul ca anestezia epidurala poate spori rata de succes a versiunii cefalice externe. Poate fi urmata direct de nastere naturala sau cezariana, daca sarcina este la termen, unii medici inducand travaliul dupa o procedura reusita; se administreaza globulina Rh-imuna in cazul femeilor cu Rh negativ.

Trebuie sa aflati totusi ca exista si o serie de metode non-medicale, dupa cum urmeaza:
- pozitiile inclinate-reprezinta o metoda usoara prin care apelati la o masa de calcat in timp ce va aflati pe canapea; pozitionati picioarele sus si capul in jos (incepand de la 32 saptamani). Se considera ca in aceasta pozitie capul bebelusului se va misca din pelvis si va reveni in pozitia normala. Este indicata timp de 5-20 minute zilnic pe stomacul gol; puteti alterna si stand in genunchi cu bratele intinse in fata 5-15 minute. Unele gravide au raportat resimtirea unei ameteli, prin urmare este bine sa discutati in prealabil cu medicul utilitatea sa.
- muzica/lumina-utilizarea muzicii sau a luminii direct asupra osului pubian poate incuraja bebelusul sa se rasuceasca, multe gravide confirmandu-i eficacitatea. Nu dispune de efecte adverse. Va puteti incuraja si partenerul sa vorbeasca cu bebelusul care se va misca catre directia sunetului.
- apa-unele surse indica faptul ca scufundarea in apa sau inotul va incuraja bebelusul sa se intoarca. Cereti sfatul medicului in ce priveste scufundarea.
- acupunctura-a fost intrebuintata alaturi de moxibustie cu succes (arderea unor ierburi chinezesti cum este pelin pe puncte de acupresiune-degetele de la picoare), cea mai mare problema fiind identificarea unui specialist
- chiropractica-apeleza la anumite tehnici ce pot ajuta la rasucirea bebelusului, fiind vorba de tehnica Webster
- hipnoza-un studiu a constatat faptul ca femeile sedate regulat intr-un stadu de relaxare profunda intre 37-40 saptamani au sanse mai mare de a contribui la rasucirea bebelusului
- homeopatie- in general pusatilla a fost folosita de multa vreme pentru a ajuta bebelusii aflati in prezentatie pelviana

Nastere normala sau cezariana

Trebuie sa stiti ca exista o serie de studii controversate cu privire la metoda optima de nastere si nu se poate stabili o regula generala, fiecare nastere in parte avand trasaturi specifice si impunand o abordare individualizata (decisa de medic in consultare cu fiecare gravida in parte).

In cazul in care pelvisul vostru este normal (nu este prea ingust) si greutatea fetala estimata este intre 2500-4000 g, cu ajutorul specialistilor este posibila nasterea pe cale naturala, desi multe surse nu au indicat-o sigura; problemele de tip complicatii nu sunt de fapt cauzate de nastere, ci anterioare nasterii. Sansele de a naste natural cresc daca bebelusul este pozitionat cu picioarele drept inainte si nu a oferit indicii de stres fetal (in timpul monitorizarii), daca ati suferit nasteri anterioare pe cale vaginala, daca bebelusul nu este prea mare, daca procesul nasterii decurge usor si constant (cervixul dilatandu-se odata cu coborarea copilului) si daca nu suferiti de prezentatieanormalitati pelvine sau uterine. Riscurile si complicatiile asociate au legatura cu faptul ca capul bebelusul va fi ultimul care va iesi din canalul vaginal, uneori impunandu-se utilizarea forcepsului. Poate aparea si prolapsul de cordon ombilical (cordonul este strans pe masura ce bebelusul avanseaza, incetinind furnizarea de oxigen si sange); se impune monitorizarea cardiaca pe tot parcursl nasterii. In caz de stres fetal, se poate oricand apela la cezariana, de aceea este important sa va aflati intr-un spital/sa fiti aproape de un spital. Nu este indicata nasterea in acest mod cand: aveti placenta previa, pelvis contractat, pozitie cu picioarele, bebelus peste 3800 g, bebelus restrictionat in crestere (mai mic de 2000 g), gat hiperextins, lipsa unui medic specialist, cezariana anterioara.

In cazul femeilor care au optat pentru interventie cezariana in cazul unei prezentatii pelviene la prima sarcina au sanse de 1 din 10 sa fie nevoie de ea si la a doua sarcina de cezariana. Cezariana este recomandata de specialist pentru majoritatea bebelusilor prematuri, deoarece sunt mai mici si mai fragili si deoarece capul unui prematur este relativ mare in comparatie cu corpul, fiind sanse mai putine de a dilata cervixul la fel de mult ca un copil la termen (va fi mai putin loc pentru expulzarea capului). Sunteti sfatuite sa apelati la cezariana cand: copilul are picoarele spre fund sau o pozitie ingenunchiata, aveti gemeni si primul copil este in prezentatie pelviana, suferiti de preclampsie sau alte probleme de sanatate, copilul este mai mare de 3800 g, copilul este mai mic de 2 kg, copilul are gatul hiperextins, ati suferit in trecut o alta cezariana, aveti pelvisul ingust sau o placenta pozitionata jos. Trebuie sa discutati riscurile in detaliu cu medicul vostru. In cazul in care cezariana este deja planificata, va fi programata nu mai devreme de 39 saptamani; pentru a se asigura ca bebelusul nu-si va modifica pozitia intre timp, va fi efectuata o ecografie inainte de operatie.

Domnul doctor Mihai Zaporojan, medic specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Retelei private de sanatate Regina Maria:  

"Metodele de diagnostic ale prezentatiei pelvine sunt: anamneza, inspectia si palparea uterului (manevrele Leopold), tactul vaginal, ecografia.

Atitudinea terapeutica consta in deciderea corecta a caii de nastere a fatului in prezentatie pelviana.doctor

Pentru nasterea pe cale vaginala exista o serie de criterii, daca sunt respectate, pot reduce la minim riscurile:
- lipsa anomaliilor de bazin osos
- absenta anomaliilor fetale
- absenta placenta preavia
- greutatea fatului intre 2500-3500g
- varsta gestationala peste 36 saptamani
- absenta hiperextensiei capului
- pelviana completa
- urmarirea atenta a progresiunii travaliului
- monitorizare batailor cardiace fetale la 30min sau mai des
- prezenta personalului medical calificat (obstetrician si neonatolog)
- tact si rabdare

Complicatiile ce pot aparea la nasterea pe cale vaginala a prezentatiei pelvine sunt: prolabare de cordon, decolare prematura de placenta, prolabarea membrului inferior, nasterea pelvisului prin orificiul uterin incomplet dilatat, cu retentia craniului din urma,

In prezent in multiple tari prezentatia pelviana este considerata ca indicatie de operatie cezariana in special pentru primipare."

Complicatii

Prezentatia pelviana poate conduce la ruperea prematura a membranelor si travaliu prematur, prolaps de cordon ombilical, blocarea capului, coborare rapida ce poate cauza hemoragie craniana (compresie si decompresie rapida), leziuni ale coloanei vertebrale (in cazuri de hiperextensie), intarziere in nastere ce poate conduce la asfixie (din cauza compresiei cordonului si separarii placentei), leziuni traumatice inclusiv fractura de umar, femur sau clavicula, lezarea plexului brahial (paralizie Erb-Duchenne). Decesul este asociat mai des cu malformatiile, prematuritatea si stresul fetal; anormalitatea cea mai des intalnita este dezvoltarea displaziei de sold.

Multumim domnului doctor Mihai Zaporojan pentru informatiile oferite.

Citeste si:

Complicatii care pot sa apara la o sarcina multipla 

Nasterea provocata 

Surse:
www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; www.patient.co.uk; www.ncbi.nlm.nih.gov; http://pregnancy.about.com; http://americanpregnancy.org; http://emedicine.medscape.com

Articolul urmator
Ce înseamnă infecția uterului după naștere
Ce înseamnă infecția uterului după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    © 2025 Qbebe