Este considerata nastere prematura, nasterea inainte de 37 de saptamani, in loc de 40-42 de saptamani cum ar fi normal si sanatos. Insa, din cauza stilului de viata al mamicii, din cauza tipului de sarcina, a bolilor si al istoricului medical, foarte multe femei ajung sa nasca inainte de termen.
Cum recunosti instalarea unei nasteri premature?
Cele mai frecvente semne ale producerii unei nasteri premature sunt:
- Contractii aproape la fiecare 10 minute, acestea marindu-si, treptat, intensitatea.
- Ruperea apei. - Durere puternica in partea dorsala, mai jos de linia taliei. - Crampe in zona inferioara a abdomenului, asemanatoare celor din perioada menstruala. - Modificari vaginale. - Presiune in zona pelviana (senzatia ca bebelusul se impinge in jos). |
Este foarte important sa cunosti aceste semne, deoarece daca te prezinti imediat la medic, acesta ar putea infrana producerea nasterii premature.
Dar care sunt principalii vinovati de producerea nasterii premature?
1. Ruperea prematura a membranelor
Reprezinta principala cauza a producerii nasterii inainte de termen, manifestandu-se prin scindare la nivelul sacului amniotic, ceea ce determina scurgerea lichidul din interior prin cavitatea astfel formata. Nu dupa foarte mult timp, apar si contractiile, dar si scurgerile vaginale ce difera ca flux si continut de la o femeie la alta.
2. Uterul infantil
In timpul oricarei sarcini, cervixul se relaxeaza pe masura ce sarcina evolueaza si incepe sa se dilate in momentul in care apar contractiile. Atunci cand vorbim despre uter infantil, insa, este posibil ca pe masura ce bebelusul incepe sa impinga in peretii uterului, cervixul sa se deschida mult mai devreme. Daca si tu prezinti uter infantil, iti spunem ca exista o metoda chirurgicala prin care poti evita nasterea prematura, metoda ce consta in coaserea acestuia. Firele vor fi scoase de abia spre sfarsitul sarcinii pentru a permite venirea pe lume a celui mic.
3. Sarcina multipla
Daca esti insarcinata cu gemeni sau tripleti exista sanse mult mai mari de producer a unei nasteri premature deoarece bebelusii cresc destul de mult nemaiavand loc in burtica ta. Statisticile arata ca mai mult de jumatate din sarcinile multiple ajung mult mai devreme la termen.
4. Hemoragiile uterine
Hemoragiile uterine manifestate in ultimele doua trimestre determina o crestere a riscului de nastere prematura de pana la patru ori. Indicat este ca pe tot parcursul sarcinii sa iti realizezi toate analizele si ecografiile recomandate de medic pentru a putea depista din timp existenta unor astfel de hemoragii.
5. Forma necorespunzatoare a uterului
Aceste anomalii uterine prezinta un foarte mare dezavantaj pentru orice viitoare mamica deoarece locul destinat dezvoltarii sanatoase si corecte a copilului este mai redus decat cel dintr-o cavitate uterina obisnuita. In momentul in care bebelusul creste peste limita suportata de uterul cu probleme, atunci se declanseaza nasterea prematura.
6. Varsta viitoarei mamici
Daca ai sub 18 ani ori daca esti trecuta de prima tinerete, te supui unui risc destul de mare de a te confrunta cu o serie de complicatii pe parcursul sarcinii, avand cu 40% mai multe sanse sa ai parte de o nastere prematura decat o viitoare mamica cu o varsta propice conceperii unui copil.
7. Cresterea cantitatii de lichid amniotic
Determina aparitia unor simpotome precum oboseala crescuta, umflarea gleznelor, dar si o presiune foarte mare pe colul uterin, ducand la o nastere prematura.
8. Infectiile sau diversele afectiuni
Dezlipirea uterina este foarte des determinata de febra mare, de infectiile cauzate de bacterii, cum ar fi infectiile tractului urinar, listerioza ori bolile cu transmitere sexuala.
9. Rh-ulSe poate intampla ca intre mama si bebelus sau intre mama si tata sa existe o incompatibilitate, fapt ce determina, de cele mai multe ori, o perioada de gestatie mai scurta, deci o nastere prematura. 10. ViciileNasterea prematura este determinata si de lipsa de grija a mamicii care fie fumeaza, fie prefera alcoolul sau chiar drogurile, fie sta foarte mult in picioare, este obosita. |
Pe langa toti acesti factori majori ce pot provoca o nastere prematura, este recomandat sa eviti pe cat posibil
traumatismele si accidentele violente la nivelul abdomenului.
Tie iti este teama ca vei naste prematur?