Nasterea prematura: cauze, semne si metode de prevenire

Nasterea prematura: cauze, semne si metode de prevenire

Alexandra Negreanu

Majoritatea sarcinilor se incheie in jurul a 40 de saptamani, cu cateva saptamani mai devreme (cel mai adesea) sau cu cateva zile mai tarziu (foarte rar). Prin definitie, o nastere este declarata prematura atunci cand a avut loc cu cel putin 3 saptamani mai devreme decart termenul stabilit, iar acest lucru ofera fatului sanse mai mici de a se dezvolta complet. Desi rata copiilor nascuti prematuri creste, vestea buna este ca un stil de viata sanatos poate preveni inchierea sarcinii mai devreme.

Semnele nasterii premature

Recunoasterea prompta a travaliului prematur poate ajuta la prevenirea nasterii premature. Iata cateva semne care prevestesc instalarea unei nasteri premature, pe care ar trebui sa le tii sub observatie cu cateva luni inainte de termen:
- contractii care apar mai mult de opt ori pe ora - vei simti o senzatie de strangere in abdomen, adesea amintind de crampele menstruale;
- dureri de spate usoare;
- presiune sau durere pelvina;
- diaree;
- aparitia sangerarilor vaginale;
- scurgeri vaginale apoase- acest lucru poate fi lichid amniotic.

Cand este cazul sa mergi la doctor

Daca apar orice semne sau simptome de travaliu prematur - cum ar fi o secretie vaginala apoasa sau contractii regulate care apar mai mult de opt ori intr-o singura ora - ia legatura cu medicul care-ti supravegheaza sarcina sau mergi la spital imediat. Sfatul nostru este ca pe parcursul sarcinii sa pastrezi numerele de telefon pentru situatii urgente la indemana, incat sa le poti gasi rapid. Daca medicul a decis ca prezinti un risc crescut de a suferi o nastere prematura, acesta va recomanda vizitele la cabinet mai dese.

Factori de risc

Adesea, nu sunt cunoscute cauzele care au provocat travaliul prematur sau nasterea prematura. Sunt numerosi factori care pot mari riscul de nastere prematura, inclusiv:

-nasteri premature anterioare
-sarcina gemelara
-un interval de mai putin de sase luni intre sarcini
-conceperea prin fertilizarea in vitro
-complicatii ce cuprind forma uterului, colului uterin sau placentei

-fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri
-alimentatia deficitara
-unele infectii, in special ale tractului genital inferior
-unele boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat
-subponderalitatea sau supraponderalitatea inainte de sarcina

-evenimente stresante de viata, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau a violentei in familie
-pierderi de sarcina sau avorturi multiple
-vatamare fizica sau traumatisme


 
Din motive necunoscute, femeile de culoare sunt mai predispuse sa se confrunte cu o nastere prematura. Dar travaliu prematur si nasterea prematura se poate intampla oricui. De fapt, multe femei care dau nastere unui copil prematur nu prezinta factori de risc cunoscuti.

Complicatiile date de o nastere prematura

Travaliul prematur si nasterea prematura pot avea diverse complicatii:

Pentru mame

In afara de inceputul contractiilor timpurii, travaliu prematur seamana cu cel al unei nasteri duse la termen. Din pacate, tratamentele folosite pentru a amana dilatatia si contractiile nu au avut foarte mare succes si au si efecte adverse. Medicamentele care opresc contractiile uterine pot cauza acumularea de lichid in plamani, cea ce face dificila respiratia. Alte reactii adverse depind de medicamentele utilizate. Unele medicamente pot duce la oboseala si slabiciune musculara. Altele pot provoca cresterea ritmului cardiac, anomalii de zahar in sange, dureri de cap, ameteli sau greata.

Insa sunt medicamente care au un efect pozitiv asupra dezvoltarii fatului predispus la o expulzare timpurie. Medicul iti poate administra medicamente, care vor face mai rapida maturizarea copilului in uter. Acestea pot avea un impact benefic in mai putin de 48 de ore.

Pentru copii

Riscurile nasterii premature variaza in functie de cat de devreme se naste bebelusul. Desi sansele de supravietuire sunt mari, pentru copiii nascuti mai devreme de 23 la 26 saptamani, sansele scad.
Complicatiile nasterii premature pot include:

* Dificultati de respiratie
* Episoade in care se opreste respiratia (apnee)
* Sangerare la nivelul creierului (hemoragie intracraniana)
* Acumulare de lichid in creier (hidrocefalie)
* Paralizie cerebrala si alte probleme neurologice
* Probleme de vedere
* Probleme intestinale
* Intarziere mintala
* Probleme de auz

Complicatii mai putin grave pot include:

* Ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
* Scaderea numarului de celule rosii in sange (anemie)
* Scaderea tensiunii arteriale

Unele studii sugereaza ca unii copii nascuti prematur se pot confrunta cu un risc crescut de diabet de tip 2 si cu boli cardiovasculare la maturitate. Dar nu toti bebelusii nascuti prematur prezinta probleme medicale sau de dezvoltare. La cei nascuti intre 28 si 30 de saptamani de sarcina, riscul de a suferi complicatii grave este mult mai mic. Si pentru copiii nascuti intre 32 si 36 de saptamani, cele mai multe probleme medicale legate de nasterea prematura au loc pe termen scurt.

Metode de prevenire si forme de tratament

Pentru mame

Tratamentul depinde de stadiul sarcinii si cat de mult a progresat travaliul. Avand in vedere situatia medicul poate recomanda:

Odihna. Uneori, odihna si consumul de multe lichide este suficient pentru a opri contractiile premature.

Cerclaj de col uterin. Daca totusi nu ai contractii, dar cervixul se deschide, o procedura chirurgicala cunoscuta sub numele de cerclaj de col uterin te poate ajuta pentru prevenirea nasterii premature. In timpul acestei proceduri, colul uterin este cusut cu suturi puternice. Suturile pot fi indepartate in ultima luna de sarcina.

Medicatie. Unele medicamente pot opri contractiile prin relaxarea musculaturii netede, inclusiv cea a uterului. Altele opresc producerea de substante care stimuleaza contractiile uterine. Aceste medicamente pot fi administrate intravenos sau prin injectare. Din pacate, aceste medicamente opresc de obicei contractiile doar pentru scurt timp - poate suficient de lung pentru a realiza alte obiective, cum ar fi transferul bebelusului catre un spital echipat cu aparate de ingrijire a unui copil prematur.

O injectie cu steroizi pentru maturizarea plamanilor bebelusului. Daca sarcina se afla intre saptamanile 23 si 34, se poate recomanda o injectie cu steroizi pentru a accelera puternic dezvoltarea functiilor pulmonare ale fatului. Dupa saptamana 34, steroizii nu sunt necesari, deoarece dezvoltarea pulmonara fetala este mult mai avansata.

Pentru nou-nascuti

Fiecare maternitate este dotata cu unitati de terapie intensiva neonatala si sunt concepute pentru a oferi asistenta permanenta nou-nascutilor prematuri.

Asistenta de specialitate pentru bebelusul tau poate include:

Plasarea intr-un incubator. In unitatea de terapie intensiva, bebelusul tau va fi, probabil, instalat intr-un incubator - un cosulet din plastic inchis, incalzit electric pentru a-l ajuta pe bebelus sa-si mentina temperatura corpului normala.

Monitorizarea semnelor vitale ale copilului. Senzorii aparatelor vor monitoriza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si temperatura bebelusului. Persoanele care il ingrijesc pot utiliza, de asemenea, ventilatoare pentru a ajuta copilul sa respire. Acest echipament poate parea deprimant pentru o mamica la inceput, dar totul este conceput pentru a-l ajuta pe copilul tau.

Un tub de alimentare. La inceput, copilul poate primi lichide si nutrimente printr-un tub intravenos. Laptele matern poate fi dat ulterior printr-un tub trecut prin nasul copilului care ajunge in stomacel. Cand copilul tau este suficient de puternic pentru a suge, va fi posibila alaptarea sau hranirea cu biberonul. Anticorpii din laptele matern sunt deosebit de importanti pentru copiii nascuti prematuri.

Medicii si asistentele iti vor oferi recomandari speciale de ingrijire a bebelusului cand este gata sa mearga acasa. Tine minte ca bebelusii nascuti prematur sunt mai sensibili decat cei nascuti la termen. Ei pot prezenta infectii grave, iar bolile lor tind sa progreseze mai rapid. Atunci cand revii la control nu ezita in a pune intrebari medicului despre tot ce te ingrijoreaza privind sanatatea bebelusului.

Tu ai astfel de temeri? Cum crezi ca vei trece peste o nastere prematura?

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea
    Soacra mea a participat la nașterea mea și a făcut poze pe toată durata nașterii. Mi-a ruinat nașterea

    Dacă anumite femei preferă să nu fie singure în sala de nașteri și să-l aibă alături pe partenerul lor, altele se simt confortabil când sunt doar cu personalul medical....

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”
    Serena Williams, confesiune dureroasă despre nașterea fiicei ei: „Mi-am salvat viața singură”

    Conform statisticilor, femeile de culoare au de aproape trei ori mai multe șanse să moară după ce nasc decât femeile caucaziene. Serena Williams era cât pe ce să fie una...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Cele mai disciplinate semne zodiacale
    Cele mai disciplinate semne zodiacale

    Fie că nu acceptă să fie pe locul doi, fie că sunt perfecționiste, dorindu-și să se remarce în tot ceea ce fac, fie că pur și simplu nu concep să nu-și facă planuri pentru...

    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț
    Momentul uimitor când o familie de elefanți sărbătorește nașterea unui puiuț

    Venirea pe lume a unui nou membru al unei familii este întotdeauna o mare bucurie. Nu se întâmplă așa doar în cazul oamenilor, ci și în cazul unor animale...

    © 2025 Qbebe