Vitamina D: vitamina cu cele mai multe roluri in sanatatea organismului

Vitamina D: vitamina cu cele mai multe roluri in sanatatea organismului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Principalul rol pe care il joaca vitamina D in organism este acela de a sustine o buna asimilare a calciului. Mai exista insa si alte roluri mai putin cunoscute ale sale pe care le puteti descoperi in continuare, alaturi de surse de vitamina D, doze zilnice recomandate pe varste si sfaturi pentru prevenirea deficientelor.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi sau uleiuri) prezenta in mod natural in cateva alimente, adaugata artificial la altele si disponibila ca supliment alimentar. De asemenea, este produsa endogen cand razele ultraviolete ale soarelui patrund in piele si declanseaza procesul sau de sinteza. Indiferent de sursa de proveneinta, vitamina este inerta din punct de vedere biologic si trece prin doua hidroxilari in corp pentru activare, prima avand loc in ficat (transforma vitamina D in 25-hidroxivitamina D-calcidiol), iar cea de-a doua in rinichi (formeaza substanta fiziologica activa 1.25- dihidroxivitamina D-calcitriol).

Citeste si: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii 

vitamina D

Rolul vitaminei D in organism

Cel mai cunoscut rol pe care il detine vitamina D in functionarea organismului este acela de a mentine oasele si dintii sanatosi prin cresterea absorbtiei intestinale a calciului (mentine concentratiile adecvate de calciu si fosfor seric pentru a permite mineralizarea normala a oaselor si a preveni tetania hipocalcemica), dar si a fosforului. Fara suficienta vitamina D, corpul poate asimila numai 10-15% din calciul alimentar, insa cand rezervele organismului sunt normale, procentul de absorbtie standard este de 30-40%. In acest sens, vitamina este necesara pentru cresterea si remodelarea oaselor de catre osteoblaste si osteoclaste (celule osoase).

Lipsa vitaminei D in cazul copiilor cauzeaza rahitism, iar la adulti osteomalacie; alaturi de calciu protejeaza adultii de osteoporoza. Nivele reduse din vitamina D conduc la rezerve reduse de calciu, crescand riscul de fracturi oasoase (oasele devin subtiri, casante sau deformate). In acest sens, trebuie mentionat si faptul ca blocheaza eliberarea hormonului PTH (paratiroid) care reabsoarbe tesutul osos conducand la fragilizarea oaselor.

Deficienta de vitamina D apare ca urmare a inadecvarii alimentatiei, utilizare si asimilare alterata, necesitati ale organismului prea mari sau excretie crescuta. Mai exact, poate aparea cand aportul sau este redus pe termen lung, expunerea la soare limitata, rinichii nu pot transforma 25 D in forma activa sau asimilarea din tractul digestiv este inadecvata. Dietele deficitare in vitamina D sunt asociate cu alergie la lapte, intoleranta la lactoza, ovo-vegetarianism si veganism. Apar astfel, dupa cum am mentionat, la copii rahisitmul (esecul tesutului osos de a se mineraliza corespunzator, cauzand oase moi si diformitati ale scheletului), iar la adulti osteomalacia (durere de oase si slabiciune musculara).

Cercetatorii au inceput sa identifice recent si alte functii ale vitaminei D, pe langa cel de protectie a oaselor. De fapt, multe din tesuturile din organism contin receptori ai sai, proteine care se leaga de vitamina D. In intestine, receptorii o capteaza, activand asimilarea eficienta a calciului; insa exista receptori similari si in alte zone, de la prostata la inima, vase de sange, muschi si glande endocrine, aparand beneficii si in cazul conectarii vitaminei D cu acestia.

vitamina D

Vitamina D joaca si alte roluri in organism, inclusiv modelarea cresterii celulare, functionarea sistemului neuromuscular si imunitar (ajuta la protectia impotriva infectiilor si a altor imbolnaviri) si reducerea inflamatiei. Multe gene care codifica proteinele ce regleaza proliferarea, diferentierea si apoptoza (moartea) celulara sunt partial modulate de vitamina D.

Modalitati suplimentare prin care vitamina D contribuie la sanatatea organismului, inca aflate in cercetare (nu au fost confirmate stiintific) presupun: previne cancerul de colon/prostata si mamar (prin influentarea genelor implicate in aparitia cancerului), previne/trateaza diabetul de tip 1 (regleaza nivelul de insulina si ajuta in gestionarea diabetului), boli de inima (prin sustinerea sistemului cardiovascular), hipertensiunea si scleroza multipla, stimuleaza dezvoltarea creierului si functia pulmonara, previne obezitatea si caderile la persoanele in varsta, tulburarea afectiva sezoniera (depresie care apare iarna), problemele glandelor paratiroide.

Iata si studiile care implica aceste constatari: studiul publicat in anul 2006 in Revista Asociatiei Medicale Americane-reduce riscul de scleroza multipla, concluziile publicate in 2008 in revista Circulatia - scade sansele de a dezvolta o boala de inima, cercetare publicata in 2010 in Revista Americana de Nutritie Clinica - reduce sansele de a dezvolta gripa.

Doze zilnice recomandate si surse alimentare ale vitaminei D

Bebelusi 0 - 6 luni

400 UI

1,000 maxim/zi

Bebelusi 6 - 12 luni

400 UI

1,500 maxim/zi

1 - 3 ani

600 UI

2,500 maxim/zi

4 - 8 ani

600 UI

3,000 maxim/zi

9 - 70 ani

600 UI

4,000 maxim/zi

Peste 70 ani

800 UI

4,000 maxim/zi

14 - 50 ani, femei gravide/care alapteaza

600 UI

4,000 maxim/zi

 

Exista in natura relativ putine alimente care contin vitamina D. Carnea pestilor grasi (somon, ton si macrou- in special speciile pescuite liber) si uleiul din ficat de peste sunt cele mai bune variante; sunt disponibile ca surse de vitamina D si tonul conservat in apa, sardinele conservate in ulei. Se gaseste in cantitati mai mici si in ficatul de vita, branza si galbenusul de ou. Vitamina D din acestea este sub forma vitaminei D3 si metabolitul 25 (OH)D3. Unele ciuperci ofera vitamina D2 in cantitati variabile, existand si soiuri si nivele mai mari ca urmare a expunerii la lumina ultravioleta in conditii de mediu controlate. Nu trebuie sa uitam nici de alimentele fortifiate care ofera cea mai mare cantitate din aceasta vitamina, de exemplu laptele, iaurtul si margarina (alte lactate nu sunt in general fortifiate), cerealele pentru mic dejun, sucul de portocale s.a. In cazul bebelusilor, exista dupa cum bine stiti, laptele praf imbogatit cu vitamina D (cantitatea variaza in functie de producator).

In ceea ce priveste sinteza vitaminei D ca urmare a expunerii la soare, este influentata de sezon, durata si lungimea zilei, acoperirea cu nori a cerului, smog, continutul de melanina al pielii si protectia solara; acestia se numara printre factorii care o influenteaza (acoperirea completa a cerului reduce energia razelor UV cu 50%, iar umbra cu 60%); in mod surprinzator latitudinea geografica nu garanteaza nivelurile de vitamina de care va beneficia populatia unei tari, existand oportunitati de a o primi si in emisfera nordica. Retineti insa ca radiatiile UVB nu trec prin geamuri, crema de protectie solara nu protejeaza complet intotdeauna, iar o expunere exagerata are efect cancerigen.

ultra vitamina D

Ultra Vitamina D - 96 tablete

Vitamina D in doza optima pentru sanatate - 1000 UI de vitamina D3 per tableta

Supliment alimentar ce contribuie la mentinerea normala a sistemului imunitar, musuclar, a diviziunii celulare si a oaselor si dintilor sanatosi.

Este potrivita pentru vegetarieni
Nu contine: coloranti artificiali, conservanti, lactova, gluten, sare sau grasimi.
Mod de administrare: 1 tableta/zi, cu un pahar cu apa sau alta bautura rece.

www.magazinvavianpharma.ro 

In ceea ce priveste suplimentele si alimentele fortifiate cu vitamina D, este disponibila in doua forme, D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol) care difera din punct de vedere chimic doar in structura catenei laterale; ambele forme sunt privite drept echivalente. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca bebelusii exclusiv si partial alaptati la san sa primeasca un supliment de 400 IU pe zi de vitamina D la scurt timp dupa nastere si pana sunt intarcati si sa consume mai mult de 1000 ml/zi de lapte formula sau integral fortifiat cu vitamina D (cei care consuma mai putin sa primeasca aceeasi cantitate de supliment). De asemenea, copiii mai mari si adolescentii necesita cantitatea mentionata de vitamina D pe zi.

Citeste si: Vitamina D la copii 

Surse:
https://umm.edu; https://my.clevelandclinic.org; https://ods.od.nih.gov; www.health.harvard.edu; www.vitamindcouncil.org; 

www.medicalnewstoday.com; www.healthline.com

Articolul urmator
Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"
Al doilea copil m-a făcut o mamă mai relaxată. Am renunțat la multe lucruri pe care le credeam „obligatorii"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    © 2025 Qbebe