Lupta fiecarei femei impotriva aparitiei cancerului mamar trebuie sa inceapa in bucatarie. Desi nu toti medicii oncologi accepta legatura dintre alimentatie si reducerea riscului aparitiei acestei boli necrutatoare spunand ca nu exista suficiente dovezi in acest sens, unii cercetatori spun ca exista "alimente pentru sani" pe care femeile ar trebui sa le includa in dieta lor si care ar fi adjuvante nepretuite in lupta pentru prevenirea sau tratarea cancerului de san. Iata care sunt cele mai eficiente alimente care lupta pentru sanatatea sanilor.
1. Cartofi dulci
Poate ca nu esti foarte incantata sa introduci in alimentatia ta cartofii dulci sau nici macar nu i-ai incercat pana acum. Sanatatea sanilor tai ar trebui sa fie motivul perfect sa incerci si aceasta leguma exotica. Trebuie sa stii ca o dieta bogata in legume si fructe viu colorate te protejeaza impotriva aparitiei cancerului de san. Un studiu publicat de Jurnalul Institutului National de Studiere a Cancerului din SUA a aratat faptul ca femeile care au in dieta suficiente fructe si legume bogate in caroten au un risc mai scazut de aparitie a anumitor forme de cancer mamar. Teoria a demonstrat ca exista anumite componente prezente in legumele carotenoide ce regleaza dezvoltarea celulelor, capacitatea acestora de regenerare si aparare. Asadar, asigura-te ca te bucuri de aceste beneficii consumand cartofi dulci, morcovi, dovleac si vegetale cu frunze verde-inchis.
2. Somon
Nu te lasa intimidata de continutul mare de grasimi din somon. Acest peste gras este bogat in grasimi bune: acizii grasi Omega 3 despre care stim ca sunt legati de imbunatatirea prognosticului in cazul celor care sufera de cancer mamar. Numeroase studii au demonstrat ca femeile care au consumat cantitati mai mari de acizi grasi Omega 3 sunt cu 14% mai putin susceptibile sa se imbolnaveasca de cancer mamar, in comparatie cu femeile care consuma cantitati foarte mici de acizi grasi Omega 3. Pentru a sublinia si mai mult beneficiile pe care acizii grasi Omega 3 le ofera sanatatii tale, cardiologii recomanda consumul unei portii de 150 de grame, de doua ori pe saptamana. Nu iti place prea tare somonul? Poti incerca sa introduci in alimentatia ta si a familiei tale orice alta specie de peste bogat in Omega 3, cum ar fi hamsia, sardinele, anchois, cod negru sau macrou.
3. Ceai
Ceaiul, in special ceaiul verde, este bogat in polifenoli, antioxidanti recunoscuti pentru uriasele beneficii pe care le aduc sanatatii, mai ales pentru cele care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului mamar. Un studio efectuat pe 181 de femei de origine japoneza-americana realizat de Institutul National impotriva Cancerului a demonstrate ca femeile care beau cel putin o cana de ceai verde pe zi au mai putin estrogen urinar (un carcinogen recunoscut in cancerul de san) decat cele care nu consuma ceai verde. Insa nu trebuie sa te gandesti la varianta simpla si comoda, adica ceaiul verde imbuteliat; sanatatea ta poate beneficia de proprietatile anticancerigene ale ceaiului verde doar daca il prepare tu. Asadar, inarmeaza-te cu un ceainic si un ceai verde bun si lupta pentru sanatatea sanilor tai.
4. Rodia
Fructul rosu vibrant, delicios si minunat este recunoscut a fi benefic sanatatii si fertilitatii de secole. Astazi, cercetatorii continua sa studieze si sa preamareasca rodia, in special pentru capacitatea sa de a inhiba dezvoltarea unui hormon de care este dependent cancerul de san. Potrivit unui studio realizat de Institutul de Cercetare pentru Prevenirea Cancerului, acidul elagic prezent in rodie ajuta la protejarea impotriva aparitiei cancerului de san prin suprimarea productiei de estrogen si prevenirea cresterii celulelor cancerului de san. Desi inca mai sunt necesare studii in acest sens, cercetatorii sunt de parere ca este recomandat sa consumam mai des rodii pentru a ne proteja de cancerul de san. Trebuie sa stii ca mai exista si alte fructe ce au acelasi efect benefic pentru sanatatea ta: capsunile, nucile, zmeura, afinele si nucile pecan, care sunt bogate in acid elagic.
5. Ciuperci
Laudate sunt si ciupercile in lupta impotriva bolilor sanilor. Specialistii sunt de parere ca persoanele care consuma o portie de ciuperci in fiecare zi sunt mai protejate impotriva cancerului de san. Un studiu efectuat pe 2000 de femei, publicat in "International Journal of Cancer" a descoperit ca femeile care consumau minim 10 grame de ciuperci proaspete zilnic aveau un risc mai scazut cu 70% de a dezvolta cancer de san in comparatie cu femeile care nu consumau ciuperci. Riscul aparitiei cancerului de san a scazut dramatic la femeile care combinau o dieta bogata in ciuperci cu un consum regulat de ceai verde. Desi inca nu s-a demonstrat concret legatura dintre consumul de ciuperci si ceai verde si scaderea riscului de aparitie a cancerului de san, este bine de stiut ca organismul tau are doar de castigat in urma acestei diete: adaugand ciuperci proaspete in alimentatia ta, practic adaugi vitamine si minerale!
6. Nuci
Cercetari recente publicate in revista "Nutritia si cancerul" sugereaza ca nucile ar putea contracara dezvoltarea celulelor canceroase. Intr-un studiu realizat de catre cercetatorii Universitatii de Medicina Marshall din West Virginia, s-a introdus in dieta zilnica a unui grup de cobai o anumita cantitate de nuci care ar echivala consumul a 50 de grame la omul adult; dieta unui alt grup de cobai nu a inclus nuci. Dupa 34 de zile in care s-a mentinut aceasta dieta, cobaii care mancasera nuci prezentau tumori de doua ori mai mici decat ale celor care nu muncasera nuci in aceasta perioada. Expertii cred ca nucile au proprietati antiinflamatoare - care provin din continutul bogat in acid linoleic, fitosteroli si grasimi omega 3. Dr. Elaine Hardman, cercetator, sustine ca, desi 50 grame de nuci contin 370 de calorii, acestea ar putea fi incluse in dieta zilnica a femeilor cu risc crescut de aparitie a cancerului de san.
7. Oua
Colina, una dintre substantele nutritive esentiale care pot fi gasite in oua, este asociata cu 24% risc mai scazut de aparitie a cancerului de san, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 3000 de femei. Aceasta substanta nutritive prezenta in galbenusul de ou este necesara pentru functionarea corecta a celulelor. Institutul American de Medicina spune ca femeile ar trebui sa beneficieze de un aport de 425 mg de colina pe zi. Un ou mare contine in jur de 126 mg de colina. Aslte surse de colina sunt pestele, carnea de pasare, carnea de vita si porc, broccoli si germenii de grau.
Voi ce alimente includeti in dieta zilnica pentru a proteja sanatatea sanilor vostri?