Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic

Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic

Andreea Constantin

Sindromul metabolic se poate instala la vârste sub 40 de ani, crește riscul de accident vascular cerebral, favorizează apariția bolilor de inimă, diabetul de tip 2 sau insuficiența renală și a devenit deja o problemă de sănătate publică, milioane de oameni suferind de această boală la nivel mondial.

Sindromul metabolic, căci despre el este vorba, se referă de fapt la o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate și poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății, crescând riscul apariției unor boli cronice grave, în Europa Centrală, aproximativ 25% din populație fiind afectată de acesta.

Deși multe dintre afecțiunile și manifestările asociate sindromului metabolic nu au simptome evidente (valorile ridicate ale zahărului din sânge pot cauza simptome precum oboseala și vedere neclară iar hipertensiunea arterială poate determina dureri de cap și amețeală), prevenția este esențială pentru menținerea unei sănătăți generale bune.

În acest material, vom expune nu numai ce înseamnă sindromul metabolic și care sunt cauzele apariției, dar mai ales vom evidenția un mod eficient și noninvaziv de prevenție: introducerea în dietă de suplimente alimentare cu probiotice.

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic, “sindromul Raven” sau “sindromul X” așa cum mai este cunoscut în literatura de specialitate, este definit prin afectarea metabolismului glucidic (diabet zaharat, intoleranță la glucoză și rezistență la insulină) și este o tulburare complexă caracterizată prin prezența a cel puțin trei din următoarele: obezitate abdominală, tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de glucoză în sânge, niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de colesterol HDL. Această combinație de factori de risc crește riscul de boli cardiovasculare, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2 și alte complicații grave de sănătate.

Ce poate declanșa apariția sindromului metabolic?

Cercetătorii au expus mai mulți factori de risc care pot duce la dezvoltarea sindromului metabolic:

  • Factor ereditar, genetic
  • Fumat
  • Înaintarea în vârstă
  • Obezitate
  • Menopauza
  • Lipsa de activitate fizică
  • Consum excesiv de alcool
  • Alimentația incorectă
  • Condiție fizică cardiorespiratorie slabă
  • Utilizarea atipică a medicamentelor antipsihotice
  • Utilizarea de cantități mari de sare de masă
  • Expunerea prelungită la stres

Probioticele, rol esențial în prevenția și tratarea sindromului metabolic

Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate, monitorizarea greutății și a tensiunii arteriale, studii recente au arătat faptul că suplimentele alimentare cu probiotice au un rol benefic în prevenirea și gestionarea sindromului metabolic.

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul intestinal și pot influența sănătatea metabolică și imunitară a organismului. Acestea au fost asociate cu reducerea inflamației, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de glucoză în sânge.

Probioticele pot contribui astfel la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, ceea ce poate reduce inflamația și poate îmbunătăți metabolismul glucidelor și al grăsimilor. De asemenea, ele pot ajuta la gestionarea greutății corporale și la reducerea riscului de obezitate abdominală, un factor de risc major pentru sindromul metabolic.

Studii recente au arătat faptul că administrarea de suplimente cu probiotice au avut următoarele rezultate pentru pacienții cu sindrom metabolic:

  • După 6 luni de administrare de tulpini benefice atent selecționate (4 g pe zi, cu un total de 1 x 1010 CFU), a fost raportată o reducere semnificativă a raportului talie-șold și o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic a rezistenței la insulină, determinată de indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment).
  • După 6 luni de utilizare a tulpinilor benefice atent selecționate, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor glicemici sub forma unei reduceri față de începutul tratamentului.
  • Nivelurile de endotoxine în grupul pacienților cu bacterii benefice au fost semnificativ mai mici în comparație cu cele de la începutul tratamentului.
  • Terapia cu probiotice a dus la o îmbunătățire semnificativă a profilului glicemic, evidențiată printr-o reducere a nivelului mediu de glucoză (p<0,05) și a nivelului de insulină (p<0,05). De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină (p <0,01).
  • După 12 săptămâni de administrare a bacteriilor bune în doză mare s-a înregistrat o scădere cu 20,14% atât a nivelului de LPS al pacienților, cât și a circumferinței șoldurilor (1,7%), a procentului de grăsime (3,44%), a colesterolului total (7,32%), a trigliceridelor (7,05%), a grăsimii subcutanate (22,91%) și a concentrației serice de acid uric cu 11,13%, precum și a LDL (lipoproteine cu densitate scăzută; 3,99%), glucoză (7,92%) și insulină (22,4%).

Prin toate cele prezentate mai sus este clar că sindromul metabolic este o afecțiune serioasă care necesită atenție și o intervenție promptă. Adoptarea unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, exerciții regulate și administrarea de suplimente alimentare cu probiotice pot fi însă modalități eficiente pentru prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni.

Articolul urmator
Am intrat la menopauză la 35 de ani și au fost necesari doi ani de investigații pentru a primi diagnosticul
Am intrat la menopauză la 35 de ani și au fost necesari doi ani de investigații pentru a primi diagnosticul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?
    Electroliții: ce sunt și ce rol au în organism?

    Electroliții sunt substanțe esențiale pentru buna funcționare a organismului, având un rol crucial în menținerea echilibrului hidric, în transmiterea impulsurilor...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    © 2024 Qbebe