Libidoul, adica dorinta sexuala, este unul dintre factorii vitali pentru o viata sexuala normala. Desi scaderea libidoului este comuna atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor, se pare ca lipsa libidoului feminin ridica mai multe intrebari si probleme in cadrul cuplului. Qbebe iti dezvaluie care sunt cauzele care pot determina scaderea libidoului la femei si la ce remedii poti apela in acest caz.
Cauzele scaderii libidoului la femei
Desi nimeni nu poate cuantifica libidoul, fiecare femeie isi cunoaste limitele normale. Atunci cand libidoul scade dramatic si nu da semne de revenire la normal pe parcursul mai multor luni, este firesc sa incepi sa te intrebi care sunt motivele pentru care a aparut acest fenomen. In general, cauzele scaderii libidoului la femei sunt de trei tipuri: psihologice, fiziologice si hormonale.
Cauze fizice ale scaderii libidoului la femei - o varietate de boli, schimbari fizice si medicamente pot provoca scaderea apetitului sexual al femeii. Printre acestea se numara:
• afectiuni medicale - artrita, cancerul, hipertensiunea, bolile coronariene, bolile neurologice, bolile ginecologice;
• alcoolul si drogurile - un alcoolul in exces influenteaza in mod negativ libidoul, iar consumul de droguri dezechilibreaza organismul;
• interventii chirurgicale - orice interventie chirurgicala care a fost realizata la nivelul sanilor sau tractului genital poate afecta imaginea corporala, functia sexuala si dorinta pentru sex;
• oboseala - perioadele in care somnul este insuficient, in care sarcinile casnice si domestice sunt extenuante ar putea contribui la scaderea libidoului.
Schimbarile hormonale pot diminua libidoul femeilor - modificarile hormonale pot influenta libidoul in sens negativ, mai ales in anumite perioade sensibile hormonal, cum ar fi:
• in timpul menopauzei - nivelul de estrogen scade in timpul tranzitiei catre menopauza. Acest lucru poate determina un interes scazut pentru sex si uscaciunea tesuturilor vaginale, in urma carora actul sexual devine dureros sau inconfortabil. Femeile pot experimenta si o scadere a testosteronului, hormon care contribuie la cresterea apetitului sexual atat la barbati cat si la femei.
• in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii - modificarile hormonale din timpul sarcinii, dupa nastere si in timpul alaptarii pot avea un impact negativ asupra vietii sexuale. Trebuie sa stii ca in aceste perioade, nu numai schimbarile hormonale consituite piedici in calea dorintei sexuale, ci si oboseala, grija legata de modificarile propriului corp si stresul legat de cresterea si ingrijirea bebelusului pot contribui la diminuarea dorintei sexuale.
Cauze psihologice care pot diminua libidoul feminin - problemele unei persoane nu trebuie sa fie palpabile, fizice sau biologice pentru a fi reale. Exista mai multe cauze psihologice ale apetitului sexual scazut in randul femeilor, printre care:
• probleme de sanatate mentala, cum ar fi anxietatea si depresia;
• stresul;
• stima de sine scazuta;
• istoric de abuz fizic sau sexual.
Cum se manifesta scaderea libidoului?
Asa cum banuiesti deja, scaderea libidoului se manifesta prin lipsa dorintei sexuale, indiferent ca este vorba despre dorinta de a face sex cu partenerul de viata sau cu oricare alta persoana. Lipsa dorintei sexuale nu este legata numai de actul sexual in sine, ci de orice manifestare erotica in cuplu si chiar si de masturbare. Lipsa libidoului face femeia afectata sa incerce atat de mult sa evite actul sexual, incat sa fie refractara la orice tip de contact fizic cu un potential partener sexual, incluzand tinutul de mana, saruturile si nu numai.
Remedii pentru scaderea libidoului
Daca suspectezi ca suferi de apetit sezual scazut sau chiar absent, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la medicul ginecolog pentru a elimina cea mai la indemana cauza: o afectiune ginecologica, un deficit de vitamine sau chiar un dezechilibru hormonal. Medicul iti va prescrie o serie de teste pentru a depista eventualele boli sau conditii medicale care ar putea cauza scaderea libidoului.
Daca analizele si testele nu depisteaza nicio cauza medicala responsabila pentru absenta libidoului este recomandat sa iei in considerare apelul la un psiholog. Acesta te-ar putea ajuta sa descoperi cauze de ordin emotional care te-ar putea impiedica sa faci sex. In cazul in care anumite aspecte ale relatiei de cuplu, inclusiv de natura intima, au un rol important in scaderea libidoului, atunci ar fi indicat sa se consulte un psihoterapeut specializat in probleme de sexologie.
Modificarile stilului de viata iti pot influenta in mod pozitiv libidoul, de aceea trebuie sa stii ca exista cateva lucruri pe care le poti face chiar tu pentru a te ajuta.
• exercitiile fizice regulate imbunatatesc starea de spirit, cresc stima de sine si stimuleaza libidoul;
• evita stresul pe cat posibil si incearca sa depistezi metode de a ameliora stresul provocat de activitatea la locul de munca, stresul financiar sau determinat de alte cauze;
• incearca sa comunici despre sex cat mai deschis cu partenerul de viata si, mai ales, sa mentii o legatura emotionala cu el pentru a va imbunatati relatia sexuala.
• discutati deschis despre preferintele voastre sexuale pentru a spori intimitatea in cuplu. Dezvaluirea unor fantezii sexuale ascunse va poate debloca sexual pe amandoi.
• fii mai disponibila pentru relatiile intime spontane pentru a preveni aparitia rutinei si plictiselii.
• condimentarea vietii sexuale prin incercarea de noi pozitii sexuale, alegerea a diferite momente din zi pentru desfasurarea actului sexual sau a altor locatii decat cele obisnuite, folosirea de jucarii sexuale, afrodisiace si fanteziile, ajuta la reaprinderea pasiunii sexuale si revenirea libidoului la parametri normali.
Voi ati trecut prin perioade in care libidoul era diminuat? Care erau cauzele si ce remedii ati folosit?