Mom Burnout sau sindromul epuizării materne
Simți că de-abia poți funcționa, indiferent ce faci și cât de mult ai încerca să îți schimbi gândirea. Plângi. Îți spui că te poți descurca mai bine și că ești norocoasă că ești mamă. Fiecare lucru mărunt te scoate din sărite și îți dorești să țipi sau să dai cu pumnii. Uiți diverse lucruri și nu te poți odihni chiar dacă dormi bine noaptea. Iar cum întrevezi o portiță de relaxare, ceva se întâmplă, fie unul din copii a făcut s-a lovit sau a stricat ceva. Dacă nu poți să te reculegi, sunt șanse mari să ai nevoie de o pauză și să te confrunți cu burnout. Mamele nu au parte de zile libere și chiar dacă sunt câteva situații când intervine o mână de ajutor din exterior, mintea ta continuă să rumineze.
Dr. Pavan Madan, psihiatru de copii și adolescenți în cadrul unei organizații de sănătate mintală din California, subliniază că există trei simptome principale pentru burnout “stare fizică sau emoțională de epuizare, incapacitatea de a rezolva sarcini uzuale și enervare extrem de ușoară”.
Conform unui studiu din anul 2018, jumătate dintre părinți suferă de burnout, iar aceste rezultate erau anterioare pandemiei. Ce poți face pentru a preveni instalarea epuizării? Dr.Madan este de părere că burnout-ul “poate fi prevenit prin crearea unui echilibru mai bun între timp destinat familiei și timp destinat propriei persoane și între activități casnice și activități pentru toți membrii familiei. Poate ajuta crearea unei rutine de somn, masă și studiu pentru copii deoarece vor fi pregătiți pentru fiecare activitate în parte și astfel se pot evita unele conflicte”.
Află în continuare ce semne îți indică faptul că suferi de burnout:
Surse: www.familyfelicity.com,www.scarymommy.com
Vezi galeria foto »