Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă

Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Burnout a ajuns să reprezinte un termen mai des întâlnit decât ne-am dori. Este caracteristic epocii în care trăim, a vitezei și a multor sarcini care depășesc posibilitățile unei ființe umane. Care sunt principalele semne că suferă de boala stresului la locul de muncă vei descoperi în continuare.

Ce este burnout

Burnout este un drum pe care cei care își doresc realizări mărețe ar fi bine să îl ocolească. Dar, din păcate, personalitățile de tipul pot face orice nu îl întrevăd. Cei care au realizări mărețe sunt atât de pasionați de ceea ce fac încât au tendința să ignore faptul că lucrează un timp extrem de îndelungat, că preiau sarcini dificile și că pun pe ei înșiși presiune enormă pentru a excela. În acest context burnout este o stare de stres cronic care conduce la: epuizare fizică și emoțională, cinism și detașare, sentimente de ineficiență și lipsa rezultatelor.

Însă nu se întâmplă subit deoarece este un fenomen insidios, strecurându-se lent și fiind dificil de recunoscut. Psihologul David Ballard, din partea Asociației Psihologice Americane, descrie burnout drept o perioadă extinsă de timp unde o persoană experimentează epuizarea și lipsa de interes, scăzând performanța la locul de muncă. O mare parte din această problemă are legătură cu stresul cronic; solicitările asupra persoanei respective depășesc resursele pe care le ai disponibile pentru a face față factorilor stresori. Lăsat negestionat, îți poate afecta sănătatea, starea de fericire, relațiile și performanța.
Învață să asculți semnele pe care ți le transmite corpul tău!

burnout

Semne că suferi de burnout

1. Epuizare
Un semn clar de burnout este atunci când te simți obosit tot timpul sau în majoritatea zilelor. Epuizarea poate fi emoțională, mentală sau fizică. Este un sentiment că nu ai energie sau că îți irosești complet energia disponibilă. Nu mai aștepți cu entuziasm ziua ce urmează.
2. Insomnia
În primele stadii poți să ai probleme cu adormitul sau să rămâi adormit 1-2 noți pe săptămână. În stadiile avansate, insomnia poate deveni o problemă constantă; deoarece ești epuizat nu poți adormi.
3. Lipsa motivării
Atunci când nu te mai simți entuziast cu privire la un anumit lucru sau nu mai ai acea motivație internă pentru munca ta, sunt șanse mari să suferi de burnout. Poate să îți fie dificil să te trezești dimineața și chiar mai dificil să ajungi la locul de muncă în fiecare zi.
4. Frustrare, cinism și alte emoții negative
Poți simți că ceea ce faci nu mai contează ca înainte sau te poți simți deziluzionat de tot. Poți observa că te simți în general mai pesimist decât în trecut. Deși fiecare experimentează unele emoții negative din când în când este important să știi când devin neobișnuite pentru tine.
5. Probleme cognitive
Burnoutul și stresul cronic pot influența abilitatea ta de a te concentra. Atunci când suntem stresați atenția se îngustează pentru a se concentra asupra elementului negativ pe care îl percepem drept o amenințare. Pe termen scurt, acest aspect ne ajută să facem fața problemelor, însă corpul și creierul nostru este conceput pentru a gestiona acest aspect în reprize pentru ca apoi să revină la funcționarea normală. Atunci când stresul devine cronic, această concentrare limitată continuă un timp îndelungat și întâmpinăm dificultăți în a acorda atenție altor lucruri sau în memorarea lor. Această viziune de tip fight or flight poate să afecteze negativ abilitatea ta de a rezolva problemele sau de a lua decizii. Poți descoperi că uiți mai des și că ai greutăți în a-ți aminti diverse lucruri.
4. Ai performanțe scăzute la locul de muncă
Compară performanța de la locul de muncă din momentul prezent cu performanța pe care o înregistrai anii trecuți. Deoarece burnout-ul tinde să survină într-o perioadă extinsă de timp, această perspectivă pe termen lung poate să îți explice dacă te afli într-un impas temporar sau experimentezi un burnout cronic.
5. Probleme interpersonale acasă sau la muncă
Acest aspect tinde să se manifeste sub două forme: ai mai multe conflicte cu ceilalți (intri în dispute) sau te retragi (vorbești mai puțin cu colegii de muncă sau cu membrii familiei). Chiar dacă te afli fizic într-un anumit loc, pari să fii în cu totul altă parte.
6. Anxietate și gânduri catastrofale
Poți experimenta inițial simptome ușoare de tensiune, îngrijorare și irascibilitate. Pe măsură ce te apropii de burnout, anxietatea se poate agrava atât de mult încât va influența abilitatea ta de a lucra productiv și poate cauza probleme sociale.
7. Depresie
Începe prin stări ușoare de tristețe, ocazional lipsit de speranța, urmând sentimente de vină și lipsa valorii în continuare. La punctul culminant ajungi să te simți prins, deprimat și crezi că lumii îi va fi mai bine fără tine (în acest punct ai nevoie de ajutor profesional de urgență).

burnout
8. Furie
La început se poate prezenta ca tensiune și irascibilitate interpersonală. Apoi poate îmbrăca forma unor izbucniri și conflicte acasă și la locul de muncă. Dacă ajungi să ai gânduri sau acțiuni de violență față de familie sau colegi, caută imediat ajutor profesional.
9. Nu ai grijă de tine
Atunci când suferi de burnout poți adopta diverse strategii pentru a face față precum consum excesiv de alcool, fumat, o viață sedentară, consum exagerat de junk food sau consum insuficient de alimente, o cantitate de odihnă insuficientă. Auto-medicația constituie o altă problemă și poate presupune folosirea unor somnifere, consum mai mare de alcool la finalul zilei pentru a te detensiona, respectiv mai multă cafea pentru a găsi energia necesară dimineața.
10. Preocupare cu munca...atunci când nu ești la muncă
Chiar dacă nu lucrezi la un moment dat, îți transmiți energia mentală către activitatea profesională, prin urmare munca îți influențează abilitatea de a-ți reveni în urma stresului de peste zi. Pentru a te recupera cu adevărat, ai nevoie de timp pentru tine după ce activitățile profesionale încetează și timp în care să încetezi să te gândești la locul de muncă.
11. Stare generală de satisfacție scăzută
Există tendința să te simți mai puțin fericit și chiar pesimist (lipsa de emoții pozitive) și satisfăcut cu cariera și cu viața de acasă. Te poți simți nesatisfăcut sau chiar blocat când vine vorba despre ce se întâmplă acasă, în comunitate sau în ce privește activitățile sociale.
12. Pierderea apetitului
În stadiile timpurii se poate să nu mai simți senzația de foame și să sari peste mese. În stadiile avansate se poate să îți pierzi apetitul și să începi să slăbești semnificativ.
13. Probleme de sănătate
Nu în ultimul rând, poate cel mai important semn, după o perioadă lungă de timp, stresul cronic grav poate cauza simptome fizice precum: durere de piept, palpitații cardiace, scurtarea respirației, durere gastrointestinală, amețeală, stare de leșin și/sau dureri de cap. Deoarece corpul este privat de resurse, sistemul imunitar devine slăbit, făcându-te vulnerabil la infecții, răceli, gripă și alte probleme de natură medicală.

Citește și: Ce trebuie sa stii despre sindromul de burnout 

Surse: www.forbes.com; www.psychologytoday.com; www.themuse.com

Articolul urmator
Studiile confirmă: 2 din 3 părinți suferă de burnout
Studiile confirmă: 2 din 3 părinți suferă de burnout

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

    În ciuda bucuriei enorme, a entuziasmului și a sentimentului de satisfacție și împlinire, sarcina reprezintă o perioadă marcată de provocări în plan fizic și...

    Conflicte la locul de muncă: cum le gestionezi corect
    Conflicte la locul de muncă: cum le gestionezi corect

    Conflictele survin din cauza diferențelor, fie că este vorba, de exemplu, de diferențe de valori, de percepție, fie că este vorba de diferențe de idei sau de dorințe. În ceea ce...

    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut
    Copilul tău suferă de burnout? Ce este de făcut

    Mai mult de două treimi dintre părinți (70%) consideră că ai lor copii se confruntă cu un grad de epuizare mai mare decât ei. În urma unui sondaj recent, realizat în...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor
    Sunt un părinte care a ajuns la burnout pentru că am vrut să fac TOTUL singură. Nu faceți ca mine, învățați să cereți ajutor

    După ce a încercat să fie părintele perfect pentru băieții ei, mama a atins o limită pe care niciun părinte nu și-ar dori-o. Acum crește al treilea copil, mult mai relxată...

    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie
    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie

    Încă mai descoperim efectele pe termen lung în urma pandemiei. Un studiu recent arată că stresul provocat de Covid-19 a dus la îmbătrânirea prematură a...

    8 activități de art terapie pentru eliberarea stresului la copii
    8 activități de art terapie pentru eliberarea stresului la copii

    Așa cum indică și numele, art terapia îmbină psihoterapia cu activitățile artistice. Benefică pentru copii, dar și pentru adulți, art terapia este o formă de explorare a...

    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți
    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți

    Automutilarea la copii sau la adolescenți a ajuns un fenomen de o amploare cumplită, fie că vrem să recunoaștem acest lucru sau nu. Întâlnesc frecvent în practica mea...

    © 2024 Qbebe