Ce este melasma?
Petele de la nivelul pielii sunt deranjante din punct de vedere vizual, mai ales pentru doamne și domnișoare. Acestea poartă denumirea de melasmă și se pot dezvolta la nivelul feței, jurul gurii, pomeților sau pe frunte, dar și pe gât. Este o afecțiune a epidermei des întâlnită la reprezentantele sexului frumos, însă se poate dezvolta și pe pielea bărbaților. De asemenea, conform studiilor, persoanele cu tegument mai închis la culoare au șanse mai mari să fie afectate de această hiperpigmentare.
De cele mai multe ori, melasma apare în perioada reproductivă a femeilor, foarte rare fiind cazurile de hiperpigmentare la pubertate. De asemenea, melasma mai apare și în timpul sarcinii, dat fiind faptul că organismul trece printr-o serie de modificări hormonale majore. Mai mult, în timpul celor 9 luni hiperpigmentarea se poate manifesta și la nivelul areolelor mamare și mucoaselor genitale, fapt pentru care a primit denumirea și de "masca gravidică".
Cauzele apariției melasmei
Conform cercetărilor, încă nu s-a descoperit cauza clară ce declanșează această afecțiune. Desigur, există totuși anumiți factor ce conduc la hiperpigmentarea pielii. Printre acestea se numără:
- tulburări hormonale, prea mult estrogen sau progesteron (melasma în timpul sarcinii sau în timpul utilizării metodelor contraceptive);
- moștenire genetică;
- tratamente medicamentoase pentru tratarea tiroidei;
- cosmetice de proastă calitate;
- expunerea excesivă la soare.
|
|
Este recomandat consultul dermatologic încă de la apariția primelor pete de culoare închisă. Melasma poate fi de culori diferite, de la maro deschis, pânâ la negru și uneori pot avea chiar și tentă de albastru. De asemenea, și forma petelor variază de la un pacient la celălalt. Trebuie să știi că acestea sunt asimptomatice și nu prezintă prurit sau alte manifestări neplăcute.
Pentru a preveni apariția melasmei, poți încerca să folosești produse cosmetice de calitate, ce au la bază extracte din produse naturale. De asemenea, nu te expune la razele UV la orele nerecomandate și nu uita să aplici întotdeauna crema de protecție solară.
Tratamentul melasmei
Fiind o afecțiune la nivelul pielii, cele mai potrivite forme de tratament sunt cele cu efect de depigmentare. După ce ai cerut sfatul medicului specialist, poți încerca serul depigmentant Isis Neotone, disponibil în farmacia online Pfarma.ro. Acesta acționează eficient la nivelul petelor maronii de la nivelul feței și gâtului prin intermediul celor 6 substanțe active sinergice. Serul va inhiba producția excesivă de melanină (substanța naturală ce conferă culoare pielii, părului, ochilor) și înlătură eficient melasma. Este un tratament natural, pe care îl poți aplica seara, înainte de culcare, pe toate zonele afectate.