Informații despre retenția de apă
Retenția de apă desemnată în termeni medicali edem apare când lichidul nu este îndepărtat din țesuturile corporale, inclusiv din piele, putând fi observată la nivel generalizat (în întregul corp) sau localizată (pe anumite părți din corp). Unele femei experimentează retenție de apă în perioada sarcinii sau în perioada premenstruală. Persoanele cu un nivel redus de activitate (cum sunt cele țintuite la pat sau cele care stau așezate în timpul zborurilor cu avionul de lungă durată) pot fi de asemenea afectate.
Trebuie menționat că retenția de apă poate reprezenta însă un simptom al unei afecțiuni medicale grave precum boală renală sau insuficiență cardiacă. Dacă observați apariția acestei probleme în mod brusc sau dacă este însoțită de simptome grave, este recomandat să fiți consultate de un medic. Sfaturile următoare sunt valabile pentru formele ușoare ale retenției de apă.
Sfaturi pentru retenția de apă
- consumați mai puțină sare: sarea este compusă din două elemente chimice - sodiu și clor. Sodiul se leagă de apa din organism și ajută la menținerea echilibrului de fluide atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Alimentele procesate reprezintă cea mai importantă sursă alimentară de sodiu și poate apărea retenția de apă (nu este o regulă). Cea mai simplă metodă constă în reducerea aportului de sodiu (evitați în special consumul de chips-uri, alune și covrigei). De altfel, un aport prea mare de sare cauzează hipertensiune (crește riscul de boli cardiace și infarct), iar prin eliminarea calciului în urină crește riscul de osteoporoză și reducerea densității osoase.
- evitați băuturile care deshidratează precum ceaiul, cafeaua și alcoolul. Deși cele din urmă sunt considerate diuretice, nu vor face decât să vă deshidrateze. Consumați în schimb ceai de fructe, de mentă, lămâie și păpădie și optați pentru băuturi non alcoolice.
- creșteți aportul de magneziu: acesta este un mineral extrem de important, implicat în mai mult de 30 reacții enzimatice care contribuie la funcționarea organismului. Conform unui studiu, 200 mg de magneziu pe zi a redus retenția de apă la femei cu simptome de sindrom premenstrual. În alimentație, magneziul se poate găsi în: nuci, cereale integrale, ciocolată neagră și legume cu frunze verzi
- creșteți aportul de vitamina B6: vitamina B6 reprezintă de fapt un grup format din mai multe vitamine înrudite, importante pentru formarea globulelor roșii. Această vitamina s-a demonstrat a reduce retenția de apă în cazul femeilor cu sindrom premenstrual. Alimente care o conțin sunt: banane, orez brun, cartofi, nuci, somon, ton și carne roșie
- creșteți aportul de potasiu: potasiul este un mineral cu multiple roluri în organism (printre altele ajută la transmiterea impulsurilor electrice în corp și este util pentru sănătatea inimii). Potasiul acționează în 2 modalități: scăzând nivelul de sodiu și crescând cantitatea de urină. Exemple de alimente bogate în potasiu sunt: banane, avocado și roșii
- încercați să consumați păpădie: această plantă este recunoscută pentru proprietățile sale diuretice de multă vreme (stimulează producția de urină). Este mult mai eficientă când este consumată sub formă de extract din frunze
- evitați carbohidrații rafinați: consumul acestora conduce la creșteri rapide în nivelele de glicemie și insulină. Nivele ridicate de insulină determină corpul să rețină mai mult sodiu crescând reabsorbția sodiului în rinichi, ceea ce la rândul său conduce la un volum mai mare de lichid în corp. Exemple de carbohidrați rafinați includ zaharuri și cereale procesate precum zahărul de masă și făina albă
Alte modalități de a reduce retenția de apă
Următoarele sfaturi au doar reputația de a contribui la ameliorarea problemei, nu au fost demonstrate științific:
- Faceți mișcare: plimbările ușoare (cel puțin 20 minute) pot fi extrem de eficiente în reducerea retenției de apă, în special la nivelul membrelor inferioare. Când faceți mișcare corpul se încălzește și elimină apa în exces, iar o circulație mai bună va preveni retenția de lichid pe termen lung. Poate fi de ajutor și ridicatul picioarelor când stați întinse
- Consumați mai multă apă (cel puțin 6-8 pahare pe zi): un consum sporit de apă poate reduce în mod paradoxal retenția de apă. Chiar dacă se poate să simțiți că aveți suficientă apă în organism, o hidratare corespunzătoare vă ajută să eliminați apa în exces în loc să o depozitați în organism. Ce se întâmplă de fapt? Apa ajută ficatul transformând grăsimea în energie pe care o utilizați. Dar în lipsa unui aport corespunzător, rinichii nu pot elimina acumularea de lichid concentrat și are nevoie de susținere din partea ficatului care devine supraîncărcat. Prin urmare, acesta nu își mai realizează funcția primară și păstrează grăsimea suplimentară pe care ar fi distrus-o dacă ar fi existat suficientă apă. În plus, retenția de apă contribuie și la un aspect general de balonare a corpului.
- Iată aici câteva alimente cu efect diuretic: țelină, morcovi, ceapă, sparanghel, roșii, castraveți, varză, salată. Plante cu efect diuretic: coada-calului, pătrunjel, hibiscus, usturoi, fenicul, mătasea de porumb, urzica, păducelul și sucul de merișoare.
În final, rețineți că retenția de apă poate fi un simptom al unei probleme grave de sănătate, cu inima, rinichii sau ficatul, prin urmare necesită un tratament medical corespunzător.
Citește și:
Surse:
https://authoritynutrition.com; www.hellomagazine.com; www.rapidhomeremedies.com; www.wikihow.com