Ce boli poți face de la mâini murdare?

Ce boli poți face de la mâini murdare?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Adevărul este că printr-o igienă inadecvată a mâinilor poți contacta, de fapt, orice tip de boală, începând de la banala răceală și până la infecții grave, periculoase pentru sănătate. Vei afla în continuare cu exactitate care sunt acestea și ce alte informații trebuie să știi despre bolile mâinilor murdare.

De ce este important să nu ai mâinile murdare

În prezent există o serie de germeni care pot fi răspândiți sau contactați prin intermediul unei spălări inadecvate a mâinilor. De exemplu, virusul răcelii poate fi răspândit prin atingerea unor persoane sau obiecte. Virusul gripal se transmite adesea prin contact cu persoane infectate. Salmonella, o bacterie ce cauzează deranjamente stomacale grave, poate fi contactată de pe suprafețele unde au stat alimentele crude - în special carne. Mâinile sunt principalele instrumente pe care le folosim în viața de zi cu zi; ajungem să atingem cu ele sute de diferite obiecte precum clanțe de uși, bani, tastatura computerului, balustrade, telefon și multe altele. Toate aceste obiecte nu sunt sterile, prin urmare suprafețele lor sunt pline cu mii de bacterii care, ingerate în condiții favorabile (de exemplu în organismul uman), devin capabile să determine îmbolnăvirea. Din acest motiv spălarea corespunzătoare a mâinilor nu doar te protejează de îmbolnăvire, ci ajută la protejarea tuturor persoanelor cu care intri în contact.

boli de la maini murdare

Există de asemenea posibilitatea contaminării alimentelor sau a apei. Agenții patogeni pătrund în organism prin gură, nas, crăpături ale pielii, ochi și organe genitale. Odată intrați în corp, îl pot împiedica să funcționeze corespunzător. Astfel, menținerea curățeniei mâinilor este una dintre cele mai importante măsuri care pot fi întreprinse pentru a preveni îmbolnăvirea și răspândirea microbilor.

Boli de la mâini murdare

Norovirusuri - acestea sunt responsabile pentru infecții gastrointestinale. Simptomele comune norovirusurilor apar în grupuri mari de persoane care împart un spațiu de locuit restrâns (precum vase de croazieră, garnizoane militare, creșe/grădinițe). Proliferarea acestora poate fi prevenită prin spălarea mâinilor după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului unei persoane infectate. Spălarea frecventă pe mâini atunci când te afli în contact cu alte persoane, alături de evitarea atingerii nasului și a gurii scad șansele de infestare. Norovirusurile se pot transmite și de către persoane care manevrează alimente (mâncarea nu va avea gust sau miros diferit - nu poate fi depistat) și nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta.

Afecțiuni aeropurtate - îmbolnăvirile respiratorii se transmit prin picături tușite sau strănutate în aer de către o persoană infectată. Acestea pot ajunge, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, până la o distanță de 1 m, așadar pot ateriza pe obiecte din apropiere. Câteva exemple de afecțiuni respiratorii care se răspândesc prin mâini murdare includ rinovirusurile (banala răceală și gripa), adenovirusurile, boala gură-mână-picior, dar și varicela, meningita, infecțiile cu streptococ de grup A și B.

Infecțiile nosocomiale - multe infecții sunt preluate de pacienții din spitale de la alți pacienți sau de membri ai personalului în urma unor practici inadecvate de spălare a mâinilor. Dacă personalul spitalicesc nu se spală după atingerea unor pacienți, poate transporta bacterii și virusuri. Iată și câteva tipuri de infecții nosocomiale dificil de eradicat: stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), clostridium difficile și enterococii rezistenți la vancomicină (VRE); în categorie se includ și E. Coli și pseudomonas. Din punct de vedere statistic, aproximativ 10% din pacienții internați contactează o infecție nosocomială pe durata spitalizării (iar 20 000 de decese au loc în SUA anual din acest motiv).

Hepatita A - se răspândește prin alimente contaminate de persoane care au boala și nu se spală corespunzător pe mâini. Conform Institutului Național de Boli Alergice și Infecțioase, ingerarea chiar a unor urme microscopice de materii fecale determină transmiterea bolii. De asemenea, hepatita A poate fi transmisă și prin contact personal apropiat (dacă persoana bolnavă poartă bacteria pe mâini sau alte părți din corp). Prin urmare, dacă te speli pe mâini înainte de a-ți atinge propria gură sau nasul, reduci riscul de a fi infectat cu o boală extrem de gravă (sunt distruse celulele hepatice).

Infecții intestinale - acestea sunt prezente în special vara, când mediul ambiental este favorabil pentru proliferarea rapidă a acestor microorganisme. Este suficientă atingerea cu mâinile murdare a alimentelor sau a buzelor și simptomele vor apărea rapid - diaree, greață, vărsături și alte manifestări de toxiinfecție. Dacă sunt agresive, pot conduce la deshidratare și chiar se pot dovedi fatale (în special în cazul categoriei de vârstă mică). Astfel de infecții sunt dizenteria și paraziții intestinali (preluați în special de la contactul cu animale)

Alte afecțiuni frecvent cauzate de mâini murdare: holeră, febră tifoidă, salmonelloza, SARS (sindromul respirator acut sever).

Citește și:Hepatita A la copii: cauze, simptome, tratament 

boli de la maini murdare 

De reținut

Spălarea mâinilor frecventă cu săpun antibacterian este cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii (virusurile și bacteriile sunt împiedicate să pătrundă în mucoase). Folosirea săpunului și a apei este capabilă să distrugă 99% din toți patogenii; ai grijă să cureți și spațiul dintre degete, precum și sub unghii și clătește cu multă apă. Taie-ți regulat unghiile deoarece reprezintă un mediu propice bacteriilor.

Mâinile trebuie curățate atunci când este necesar (sunt în mod vizibil murdare), și în special înainte de fiecare masă, după plimbarea afară sau venirea de la serviciu și după folosirea toaletei (cea mai frecventă rută de intrare în organism a microbilor este cea fecal-orală; un singur gram de materii fecale umane poate conține 1 trilion de germeni). De asemenea, există îmbolnăviri cauzate de picături aeropurtate; astfel, prin strănut, tuse acestea intră în contact cu diverse suprafețe și în general cu mâinile (atingi cu mâna infectată nasul sau gura și apare îmbolnăvirea), motiv pentru care este indicată folosirea întotdeauna a unui șervețel de unică folosință.

În final, îți oferim câteva statistici legate de beneficiile spălării pe mâni: aceasta poate proteja 1 din 3 copii care se îmbolnăvesc de diaree și 1 din 5 copii care se îmbolnăvesc de infecții respiratorii; se poate reduce cantitatea de antibiotice prescrise și riscul de a dezvolta rezistență la antibiotic (sunt deseori prescrise antibiotice în mod abuziv).

Surse:

https://euromd.com; www.microbeworld.org; www.livestrong.com; www.cdc.gov

Articolul urmator
Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci
    Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci

    Un grup de elevi de liceu a mers într-o tabără de vară în București, însă experiența a lăsat mult de dorit. Elevii au fost cazați la căminele din cadrul...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

    Dragostea și devotamentul sunt valori ce se transmit din generație în generație și care trebuie prețuite. De aceste valori a dat dovadă toată viața o mamă din Paraguay, care...

    © 2025 Qbebe