- Ce este terapia Bowen
- Cum funcționează terapia Bowen
- Afecțiuni tratate cu terapia Bowen
- Exista reacții adverse după terapia Bowen?
- Cât durează o ședință de terapie Bowen
- Câte ședințe de terapie Bowen sunt necesare
- Cât costă o ședință de terapie Bowen
- Alimentația în terapia Bowen
- Păreri și mărturii despre terapia Bowen
Hai să aflăm împreună ce este terapia Bowen, ce afecțiuni tratează, dar și cât costă un astfel de tratament.
Ce este terapia Bowen
Terapia Bowen a luat naștere în anii 1950, în Australia, iar astăzi este una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă. Pornește de la ideea că organismul uman este capabil să se refacă singur dacă este suficient de relaxat și dacă i se acordă timpul necesar și nu îi periclităm activitatea normală prin intervențîi abuzive. Adică dacă nu îl invadăm cu medicamente și alimente nesănătoase.
Cum funcționează terapia Bowen
De-a lungul anilor, terapia Bowen și-a dovedit eficientă în tratarea problemelor neuro-vegetative, osteo-musculare, neurologice și ale bolilor interne. Această terapie folosește o tehnică manuală deloc invazivă prin care se accelerează procesul natural de autovindecare al corpului. Nu presupune maiscari bruște, înțepături sau aplicarea anumitor substanțe pe piele, ci se folosește doar de capacitatea de autovindecare a organismului, tratamentul fiind individualizat.
Terapia Bowen este una dintre cele mai delicate și mai puțin invazive tehnici manuale. Prin presiuni ușoare asupra unor puncte bine stabilite (mușchi, tendoane, nervi, ligamente etc) terapeutul transmite mici impulsuri sistemului nervos vegetativ, stimulând organismul să se autovindece.
Citește și: 3 terapii in psihologie care ajută în îmbunătățirea comportamentului unui copil
Practic, terapia Bowen nu face altceva decât să îi trezească corpului tău reflexele și simțul de auto-conservare, aducându-l în echilibru și permițându-i să se concentreze pe ceea ce trebuie: boală. Nu exclude medicina alopată și nu influențează în sens negativ un tratament medicamentos.
Afecțiuni tratate cu terapia Bowen
Oricine poate beneficia de rezultatele terapiei Bowen, de la adulți și sportivi, până la copii, femei însărcinate sau persoane de vârsta a treia. Principalele afecțiuni care pot fi tratate cu succes prin terapia Bowen sunt cele legate de sistemul osos, muscular și articulații. Însă unul dintre prinicipalele motive pentru care oamenii aleg să urmeze terapia Bowen este combaterea durerii.
Afecțiunile pe care le tratează terapia Bowen sunt:
- deplasările osoase și alte probleme ale sistemului osos (accidentări sportive, luxații, entorse, probleme la genunchi, umari înțepenit, sciatică, dureri de spate etc);
- afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, stomac, vezica biliară, intestine);
- dezechilibre hormonale şi emoţionale;
- boli ale sistemului imunitar;
- migrene şi dureri de cap;
- alergii, astm, rinite, bronșită;
- afecţiuni neurologice;
- stres şi oboseală cronică;
- probleme ginecologice (infertilitate, chisturi ovariene şi fibroame uterine).
Exista reacții adverse după terapia Bowen?
Nu există reacții adverse după terapia Bowen, pentru că este o procedura complet neinvazivă. După primele ședințe pot apărea, însă, dureri foarte slabe și de scurtă durata, însă acest lucru este perfect normal.
Cât durează o ședință de terapie Bowen
Durata unei ședințe de terapie Bowen variază în funcție de procedura, de regulă undeva între 30 de minute și o ora. Fiecare ședința de tratament este personalizată, în funcție de afecțiune și reacția organismului.
Câte ședințe de terapie Bowen sunt necesare
Numărul ședințelor de terapie Bowen depinde foarte mult de problemele de sănătate ale pacientului și va fi stabilit de către terapeut. Nu toți pacienții răspund la fel la tratament. Unele persoane încep să observe rezultate încă din prima și se recuperează după 3-4 ședințe, în timp ce în cazul altora, terapia da rezultate după 8-10 ședințe sau chiar mai multe. Afecțiunile cronice, de exemplu, necesită o durata mai mare de tratament.
Citește și: Remedii naturiste pentru creșterea imunității în sezonul rece
Ședințele se fac, de regulă, o dată la 7 zile, iar în cazul anumitor afecțiuni este necesară o perioada mai mare între ședințe, în funcție de răspunsul organismului.
Cât costă o ședință de terapie Bowen
Prețul unei ședințe de terapie Bowen variază între 50 și 150 lei, în funcție de numărul de ședințe. De regulă, pentru copii și pensionari tarifele sunt mai mici, în timp ce o ședința pentru un adult poate depăși 100 lei, în funcție și de clinică sau de terapeut.
Alimentația în terapia Bowen
Terapeuții recomandă asocierea terapiei Bowen cu un stil de viață echilibrat, o dietă ușoară și mișcare în fiecare zi, în limitele impuse de afecțiune. Practic, când vine vorba de alimentație, ai undă verde la fructe și legume de sezon și alte alimente pe care le poți stabili de comun acord cu terapeutul, în funcție de afecțiunea pe care vrei să o tratezi.
Păreri și mărturii despre terapia Bowen
- „Eu am ovare polichistice și din această cauză menstruația a întârziat să apară 5 luni de zile, această terapie m-a ajutat să îmi reglez menstruația și să mă regăsesc, deoarece aceste 5 luni m-au afectat mult și pot să spun că nu mă mai regăseam. Am fost la foarte mulți ginecologi și care mai de care să mă îndoape cu pastile, alții spuneau să stau așa..” - aAlexandraa1 via romedic.ro;
- „Am început terapia de câteva săptămâni și mă declar extrem de mulțumită. Dacă până acum am fost sceptică, în acest moment pot spune că fac parte din cei fascinați de această terapie. Este un miracol, încă nu am fost la un control deoarece este mult prea devreme, însă corpul meu trece prin transformări fascinante. Am să explic puțin că să mă înțelegeți de ce spun toate aceste lucruri. Am două job-uri și un program extrem de încărcat iar toate aceste lucruri și-au pus amprenta în primul rând pe psihicul meu. "Poate fata..." dar până când? așa că am decis să fac front comun cu terapeuta mea, pentru a mă echilibra puțin. Ca să revin la subiect:), eu merg la terapie pentru o problemă cu adevărat serioasă, faptul că nu am rămas niciodată însărcinată este o problemă și am decis să fac ceva în acest sens. Am mers la medici...(o altă probelema)...fibrom, chist de (5, 7cm.)am "scăpat"cu ceaiuri, asta în ciuda faptului că singură șansă era operația(așa mi-au spus medicii)iar fibromul a scăzut un cm. Medicii mi-au sugerat că pot rămâne însărcinată cu el, însă...nimic.Analizele le-am făcut, le-am și repetat la mai multe clinici, fără un răspuns care să mă mulțumească, de ce nu pot rămâne însărcinată? Ei bine fetelor, știu că suntem multe care ne confruntăm cu această situație, însă eu nu am de gând să predau armele. Terapia aceasta funcționează și sunt convinsă că nu este placebo.” - ionelaC via romedic.ro;
- „Eu sunt una din persoanele care au făcut terapie bowen și pot să zic că m-a ajutat. Eu aveam atacuri de panică cam 3 pe săpt, din 6 nopți dormeam 3 și simțeam o stare de frică și neliniște non stop. Deja mă vedeam toată viață cu frică, depresie, o persoană nerealizată în viață dar uite că după 5 ani de zile, după terapie bowen, puțină psihoterapie, multe suplimente multă muncă cu mine însămi dar și alte momente dificile pot să zic că sunt ok. Eu am început terapia bowen la 3 luni după ce am avut primul atac de panică. Ajunsesem și la psihiatru și timl de o luna am urmat un tratament. Am renunțat la tratament și mi-am pus toată speranța în terapia bowen. Am fost la prima ședință. Te așează pe o masă de masaj și îți apasă pe anumite puncte sau îți face anumite mișcări. Acum nu trebuie să te aștepți la o minune și să crezi că pleci de acolo că nou...eu am făcut 1 an jumate aproape 2 ani dar am și lucrat cu mine...ținând cont că eram și singură, fără servici, singura persoană care mă înțelegea era soțul meu la 2000 km depărtare. În fine. Și făcând câte o terapie pe săptămâna au început să se rărească atacurile de panică și nopțile nedormite. Nu mai zic că în timpul ședinței mă relaxăm așa tare că adormeam pe masă. De la 3 atacuri pe săpt ajunsesem la 1, apoi 1 la 2 săpt și tot așa până când am ajuns la 1 atac de panică la 8-9 luni.în tot timpul asta am luat suplimente, am încercat să mănânc mai sănătos, m-am angajat...tot ce face un om normal. Nu pot să zic că frică a dispărut complet, am mai avut momente de panică, stări mai proaste dar totuși trec peste, sunt mai stăpână e mine, sunt conștientă că e doar o teamă care uneori poate fi bine întemeiată că doar mai trecem și prin boli și prin momente dificile” - ronicolle via romedic.ro;
- „Acum 3 ani am fost diagnosticat cu hernie de disc și sciatică. Toți doctorii mi-au spus că singura rezolvare este operația. Am văzut pe un site și m-am documentat despre terapie. Mi-am zis că nu am ce pierde. După 2-3 ședințe deja se ameliorase durerea și puteam merge liniștit. Ce pot spune, M-AM VINDECAT! O să mulțumesc toată viața tehnicii.” - Constantin1960 via romedic.ro.
Așadar, terapia Bowen poate trata multiple afecțiuni și și-a dovedit eficiența în repetate rânduri. Tu ai apelat vreodată la această terapie? A funcționat?
- Surse: healthline.com, thebowentechnique.com, doc.ro, betterhealth.vic.gov.au, romedic.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com