De ce urzicile sunt bune pentru sănătatea noastră
Urzicile favorizează detoxifierea organismuluiNutrienții ce intră în componența urzicilor pot stimula o detoxifiere blândă a organismului.
Datorită proprietăților diuretice, urzicile vor acționa la nivelul rinichilor și vor facilita eliminarea rapidă a toxinelor. În plus, vor împiedica acumularea acestora la nivelul intestinelor.
De asemenea, urzicile pot să îmbunătățească funcționarea sistemului limfatic în vederea eliberării organismului de toxine.
Prin consumul de urzici se poate îmbunătăți circulația sângelui
Combinația dintre fier și vitamina C, prezentă la urzici , va favoriza producerea hemoglobinei. Odată ce aceasta va ajunge la un nivel optim, circulația sângelui se va îmbunătăți, va ajunge mai bine la extremități (de aceea nu ne vom confrunta cu mâini și picioare reci) și va reduce riscul de a suferi de anemie, conferindu-ne totodată un plus de energie.
De altfel, urzicile sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturale contra simptomelor neplăcute ale anemiei (precum stările de slăbiciune, amețelile sau durerile de cap).
Citește și: Tratament naturist pentru anemie
Datorită urzicilor ne putem bucura de o inimă mai sănătoasă
Întrucât îmbunătățesc circulația sângelui, dar pot regla și tensiunea arterială, îndepărtând tensiunile ce pot afecta sistemul cardiovascular, urzicile ne pot feri de tot felul de maladii cardiace.
Pentru a evita asemenea probleme de sănătate va fi ideal să bem regulat ceai de urzică.
Ne pot ajuta în caz de afecțiuni articulare
Studiile din domeniu au arătat faptul că frunzele de urzică sunt utile pentru persoanele ce suferă de dureri de articulare atât la nivelul mâinilor, cât și al picioarelor (urzicile sunt eficiente inclusiv pentru durerile din zona genunchilor sau șoldurilor).
Datorită proprietăților antiinflamatoare, urzicile pot ameliora inclusiv durerile provocate de afecțiuni mai grave, cum ar fi artrita reumatoidă. Ele nu vor interfera cu medicamentele destinate tratării acestei boli, ci le vor completa efectele și pot chiar contribui la reducerea frecvenței administrării lor.
Urzicile sunt utile în ameliorarea unor forme de alergii, cum ar fi „febra-fânului"
„Febra-fânului" este însoțită de tot felul de simptome neplăcute, cum ar fi nasul și ochii care curg, strănut, mâncărimi etc.
Datorită faptului că frunzele de urzică sunt și ele bogate în histamine, ele vor contracara cumva eliberarea de histamină de către organism și de aceea reacțiile alergice se pot ameliora mai rapid dacă se administrează urzică încă de la primele simptome.
Urzicile sunt bune pentru problemele menstruale, dar și pentru cele ce țin de menopauză
De pildă, urzicile conțin substanțe ce pot ameliora crampele menstruale, ce reduc balonările sau sângerările excesive pe timpul menstruației.
În ceea ce privește perioada de menopauză, urzicile ușurează capacitatea organismului de a se adapta transformărilor hormonale survenite ca urmare a acestei noi etape din viața noastră.
Un alt mare ajutor pe care-l pot oferi urzicile în perioada de menopauză este prevenirea apariției osteoporozei. Grație prezenței unui mineral numit boron (de care are nevoie corpul nostru pentru a fixa calciul în oase), ele pot contribui la menținerea unui nivel adecvat de calciu.
Astfel, datorită boronului și a substanțelor ce reglează hormonii feminini, urzicile pot scădea considerabil riscul de a face osteoporoză.
Sunt recomandate în perioada postpartum
Mai ales ceaiul de urzică este indicat femeilor ce au avut o naștere dificilă, având și pierderi mari de sânge. Datorită prezenței fierului, acest ceai va fi numai pentru prevenirea sau ameliorarea unei anemii.
În plus, specialiștii recomandă ceaiul de urzică mamelor care alăptează, întrucât are un rol important în stimularea lactației.
Urzicile pot preveni formarea calculilor renali și apariția infecțiilor urinare
Cercetările din domeniu au constatat că urzicile conțin substanțe ce pot dizolva calculii renali deja formați sau pot preveni formarea altora noi.
Totodată, așa cum s-a precizat și anterior, urzicile au un puternic efect diuretic, ne protejează de infecțiile urinare și împiedică retenția de apă.
Apelează la urzici dacă suferi din cauza unor probleme dermatologice
Întrucât urzicile au proprietăți antiinflamatoare și conțin și histamine, ele pot reprezenta un tratament natural benefic pentru eczeme. De exemplu, poate fi recomandată o cremă pe bază de urzici sau chiar tablete/capsule care să le conțină.
Când vorbim de urzici nu putem să uităm nici de abilitatea lor de a ameliora o acnee severă, împiedicând proliferarea infecției.
În același timp, urzicile conțin antioxidanți ce vor fi benefice contra petelor de îmbătrânire sau ridurilor.
Care sunt cele mai cunoscute moduri în care pot fi utilizate urzicile
Pentru a ne bucura de efectele pozitive ale urzicilor, le putem consuma sub cele mai diverse forme:
Urzici gătite
Urzicile pot fi gătite în numeroase moduri, cum ar fi: la aburi, făcute piure, adăugate în supe sau într-o tocană de legume.
În funcție de preferințe, urzicile făcute piure pot fi folosite la prepararea unui sos pesto, a unui smoothie sau într-o salată.
Trebuie să știm că ele își vor păstra oricum nutrienții valoroși, cum ar fi vitaminele C și A, dar și fierul.
Citește și: 7 rețete sănătoase cu urzici pentru copii
Ceaiul de urzici
Frunzele de urzică se pot usca pentru a se prepara din ele ceai. Acesta se poate utiliza pentru o gamă variată de afecțiuni, cum ar fi:
• Alergii
• Diverse infecții
• Eczeme
• Hipertensiune arterială
• Artrită etc.
Ceaiul de urzică te poate ajuta însă și dacă vrei să slăbești sau dacă vrei să ai un păr frumos și sănătos.
Tinctura de urzici
Din rădăcina și din frunze se poate obține o tinctură. Ea este destinată uzului extern, mai ales pentru durerile articulare.
Capsule și tablete pe bază de urzică
Pot fi și ele folosite pentru ameliorarea afecțiunilor enumerate mai sus, cu precădere pentru alergii.
Câteva precauții legate de consumul de urzici
Ca să nu ne confruntăm cu tot felul de situații neplăcute în urma administrării urzicilor sau produselor pe baza lor, este bine să ne consultăm cu un specialist. În condițiile în care ele pot interfera cu anumite medicamente sau nu sunt potrivite dacă suferi deja de anumite afecțiuni sau dacă ești însărcinată, nu este bine să te tratezi cu ele la întâmplare.
Spre exemplu, dacă faci deja un tratament naturist, este indicat să iei legătură cu specialistul care ți l-a recomandat pentru a vedea dacă urzicile nu l-ar afecta. Există posibilitatea să fii sfătuită să alegi între cura cu urzici și tratamentul pe care-l urmai anterior.
În același timp, când ești însărcinată nu este indicat să consumi urzici, în condițiile în care acestea stimulează contracțiile uterine, ceea ce poate conduce la pierderea sarcinii.
Nu în ultimul rând, dacă suferi de diabet, trebuie să știi că urzicile îți pot scădea glicemia, dar uneori acest lucru se poate întâmpla prea rapid, ducând la hipoglicemii. De aceea, este obligatoriu să consulți un medic în cazul în care ai vrea să faci o cură cu urzici.
În privința urzicilor și anumitor tratamente, specialiștii spun că acestea pot infera cu oricare dintre următoarele medicamente:
• Unele dintre cele destinate fluidificării sângelui- Întrucât urzicile conțin și vitamina K, aceasta poate favoriza coagularea sângelui și nu va lăsa medicamentele să-ți facă efectul
• Medicamentele pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale- Nu se recomandă să se facă o cură cu urzici în timpul unui tratament pentru reglarea tensiunii arteriale pentru că urzicile au capacitatea de a scădea brusc nivelul acesteia.
• Cele ce au efect diuretic nu se vor alătura consumului de urzici, în condițiile în care acestea au și ele efect diuretic și se poate ajunge la deshidratare
• Medicamentele pentru tratarea diabetului- Se spune că urzicile le pot diminua efectul
• Medicamentele cu proprietăți sedative- Specialiștii spun că alăturarea urzicilor și sedativelor poate duce la apariția amețelilor puternice.
Voi știați până acum faptul că urzicile pot fi atât de benefice pentru organismul nostru?
Surse:
www.draxe.com, www.livestrong.com, www.organicfacts.net