19 semne că nu bei suficientă apă

19 semne că nu bei suficientă apă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Știm deja cât de importantă este apa, dar nu de puține ori ni se întâmplă să neglijăm să consumăm câtă ar trebui. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea că sunt semne clare, menite să ne indice faptul că ar trebui să ne hidratăm mai bine. Numai așa vom putea preveni tot felul de manifestări neplăcute și chiar afecțiuni periculoase!

Ai senzația de gură uscată

Acesta este un semn clar că nu bei destulă de apă. Chiar dacă, de-a lungul unei zile, te străduiești să consumi suficiente lichide, trebuie să știi că doar apa este cea care va lubrifia așa cum trebuie mucoasele din gura și din gâtul tău. Datorită ei, gura ta se va menține umedă, producția de salivă va fi stimulată și astfel nu vei ajunge să ai senzația de gură uscată, lipicioasă și cu miros neplăcut.

Ochii tăi sunt adesea uscați

Să-ți simți ochii uscați este un alt indiciu al faptului că nu bei destulă apă.
Când nu bem apă, glandele lacrimale nu mai funcționează normal, așa că ne putem trezi chiar în situația de a nu putea plânge. Ori acest lucru va fi dăunător sănătății ochilor noștri.

Fata ce se uita la un pahar cu apa

Suferi de respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare este unul dintre principalele semne că nu bei suficientă apă. Inițial poate apărea fenomenul de „gură uscată", iar după aceea va interveni și respirația dezagreabilă. Explicația este următoare: saliva este insuficientă din cauza deshidratării, ceea ce nu-i va permite să echilibreze numărul de bacterii din gură. Acestea vor ajunge să se multiplice mai mult decât ar trebui, depozitându-se în zonele din jurul dinților, gingiilor și pe limbă.

Îți este foarte sete

Medicii ne avertizează asupra următorului lucru: nu trebuie să bem apă doar când simțim că ne este sete. Apa trebuie consumată treptat, pe timpul unei zile, nu în cantități foarte mari dintr-odată.
Nu aștepta deci să fii cuprinsă de o sete arzătoare pentru a bea apă! Ai grijă să fii mereu hidratată!

Citește și: Remedii naturiste pentru deshidratare

Ai dureri de cap dese

Atât scăderea nivelului de oxigen, cât și creșterea tensiunii arteriale, ca urmare a consumului insuficient apă, pot duce la apariția neplăcutelor dureri de cap.
Pentru a le reduce frecvența și intensitatea, una dintre cele mai la îndemână soluții este să bei apă cât mai multă. Nu este nevoie să bei mult odată, este destul să bei câte puțin, dar constant.

Femeie pe care o doare capul

Poți să ai schimbări bruște de dispoziție și să fii iritată

La fel ca și foamea, și setea ne poate face mai iritabili. Totodată, dacă ești deshidratată, balanța ta hormonală poate fi afectată, ceea ce poate cauza depresie, anxietate sau schimbări dese ale stării noastre interioare.

Te confrunți cu amețeli

Când ești permanent deshidratată, poți să amețești adesea. Acest fenomen are loc întrucât sângele nu dispune de suficient oxigen pentru a-l transporta la creier.
Alături de amețeli, poate apărea și greața sau chiar starea de leșin.

Ai probleme de memorie și de concentrare

Încetinirea fluxului sanguin, ca urmare a deshidratării,va priva și creierul de oxigenul și de nutrienții de care are nevoie pentru o funcționare optimă. De aceea, dacă nu bem destulă apă, ne putem afla în situația de a nu ne bucura de o memorie și de o concentrare la nivelul pe care-l dorim.

Te simți frecvent obosită și letargică

Aceste simptome sunt un alt semn că nu bei destulă apă.
Așa cum am menționat deja, când nu ne hidratăm corespunzător, corpul își va prelua apa din sânge, ceea ce va încetini transportul oxigenului în celule. Ori lipsa de oxigen va duce la apariția stărilor de slăbiciune și de oboseală accentuată.

Te plângi adesea de dureri articulare

Întrucât cartilagiile și discurile spinale sunt făcute 80% din apă, este neapărată nevoie să le-o oferim. Numai așa oasele nu se vor freca unul de celălalt când ne deplasăm, iar articulațiile noastre vor suporta mult mai bine șocul mișcărilor bruște.
Când nu bem destulă apă, articulațiile noastre se vor resimți și ele, provocându-ne dureri.

Fata ce are dureri la articulatia cotului

Masa noastră musculară scade

Și mușchii sunt făcuți preponderent din apă. Din acest motiv, mai puțină apă prezentă în corp va duce și la scăderea masei musculare.
Este esențial să bem apă și când facem efort fizic, atât înainte, cât și după aceea. Datorită hidratării, avem toate șansele ca apa să fie transferată în tot corpul, iar șansa de a dezvolta inflamații și de a ne confrunta cu tot felul de dureri după activitățile fizice se va diminua considerabil.

Ai adesea tulburări digestive

Apa nu susține doar sănătatea mucoaselor din gură și din gât, ci și se cea din sistemul digestiv. Când nu ne hidratăm corect, cantitatea mucusului din stomac scade, ceea ce va permide acidului de acolo să provoace tot felul de probleme. Nu de puține ori, acestea se pot materializa în arsuri și indigestii.
În același timp, apa ne ajută să avem și un tranzit intestinal mai bun, întrucât va lubrifia așa cum trebuie pereții intestinali. Datorită acestui lucru, nu vom ma fi constipate.

Ai un nivel ridicat al colesterolului

Și acesta este un indiciu că nu bei suficientă apă.
Când apare deshidratarea, corpul va crește producția de colesterol pentru a proteja pereții celulelor și inima va face un efort mai mare pentru a pompa sângele.
Poți să-ți menții un nivel optim al colesterolului nu numai printr-o dietă sănătoasă, ci și prin consumul potrivit de apă!

Ai tensiunea prea mică sau prea mare

De exemplu, scăderea volumului sângelui din cauza deshidratării va duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.În schimb, creșterea nivelului de colesterol va duce la blocarea arterelor și la creșterea tensiunii.
Practic, ambele afecțiuni pot fi periculoase și pot fi și o dovadă a faptului că nu bei destulă apă.

Frecvența și aspectul urinei sunt modificate

Dacă nu mergi într-o zi la baie de cel puțin 4-7 ori, este foarte posibil să nu fi băut destulă apă.
De asemenea, dacă observi că urina nu este clară și nu are culoarea galben deschis, fiind mai degrabă tulbure și de un galben închis, înseamnă că ești deshidratată.
De altfel, insuficienta hidratare poate duce și la o predispoziție mai mare spre a dezvolta infecții urinare.

Te confrunți adesea cu „atacuri" de foame

Când ești deshidratată, corpul tău poate începe să „creadă" că are nevoie de ceva de mâncare. De obicei, acest fenomen se întâmplă atât ziua, cât și noaptea, când simți brusc nevoia să mănânci.
De cealaltă parte, când bem destulă apă, corpul tău se va purifica și te vei simți mai sătulă.

Ți se pare că nu poți să scapi de kilogramele în plus

Chiar dacă ții o dietă, ți se poate întâmpla să nu pierzi kilogramele așa cum ai sperat. Unul dintre motive poate fi și că nu bei destulă apă.
Pentru a te asigura că poți să slăbești, consumă apă suficientă, lăsând-o pe aceasta să elimine din depozitele de grăsime și să elibereze corpul de toxine.
Nu în ultimul rând, ține cont și de următorul aspect: efectuarea unei activități fizice susținute cere să consumi și apă, cât de multă poți.

Ai un miros dezagreabil al corpului

Nu este deloc un lucru plăcut, dar trebuie să știi că lipsa de apă poate duce și la apariția unui miros neplăcut al corpului.
Experții ne spun următoarele: apa este capabilă să ne ajute să eliminăm din corp toxinele. Dar dacă noi suntem deshidratate nu numai că pielea se va usca, dar va crea și un mediu propice adăpostirii unor bacterii responsabile de apariția mirosurilor neplăcute.

Ești mai mult timp bolnavă

Să bem apă înseamnă că ne ajutăm corpul să se elibereze mai ușor de toxine. În schimb, dacă suntem deshidratate, acesta își va lua apa din alte surse, precum din sânge, ceea ce va duce la apariția unor noi probleme.
Poți să consideri că este un semn clar că nu ai consumat suficientă apă dacă ai impresia că nu te mai faci bine. Corpul tău nu dispune practic de apa ce-l va ajuta să scape de toxinele responsabile de îmbolnăvire!

Citește și: Consumul de apa in sarcina

Voi știați care sunt semnele ce ne arată că nu bem suficientă apă?

Surse:
www.lifehack.org; www.naturallivingideas.com

Articolul urmator
Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    Cum se îndrăgostesc zodiile! Semne limpede ca apa care le dau de gol
    Cum se îndrăgostesc zodiile! Semne limpede ca apa care le dau de gol

    Dacă anumite persoane aleg să le spună direct celor de care s-au îndrăgostit ce simt, altele recurg la diverse gesturi și adoptă comportamente care le „trădează”...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
    Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

    Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

    Ghicitoare despre apă
    Ghicitoare despre apă

    Descoperă cea mai frumoasă ghicitoare despre apă care va pune la contrinuție mintea copiilor și a adulților deopotrivă.

    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
    Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

    Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

    O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși
    O mamă dermatolog își spală nou-născutul doar cu apă, fără săpun sau alte produse pentru bebeluși

    O mamă din Australia a uimit internetul atunci când a dezvăluit pe rețelele de socializare că nu folosește niciun produs dermato-cosmetic pentru a-și spăla copilul. O face doar...

    © 2024 Qbebe