Ce beneficii are apa în care au fiert cartofii
Apa în care au fiert cartofii este foarte utilă, așa că nu o mai arunca! Poate că nu știai, dar poate fi întrebuințată în mai multe feluri și are chiar și beneficii pentru sănătate. Este plină de nutrienți, precum vitaminele B și C, potasiu, fibre, precum și carotenoide și flavonoide, despre care se crede că favorizează o stare generală bună de sănătate.
Practic, apa în care fierb cartofii conține toate substanțele nutritive prezente în aceste legume, iar potrivit specialiștilor, cartofii pot ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea funcției creierului și a sănătății sistemului nervos, la reducerea inflamațiilor și la facilitarea digestiei, printre altele. În plus, amidonul din cartofi ajută la controlul zahărului și la reducerea trigliceridelor din sânge, îmbunătățește nivelurile de colesterol și sporește bacteriile bune din intestin.
La ce să folosești apa în care au fiert cartofii
Apa în care au fiert cartofii poate fi folosită atât în gospodărie, însă are și beneficii pentru sănătate. Iată la ce poți folosi apa de la cartofi:
- Ca îngrășământ natural pentru plante
În loc să uzi pământul din grădina sau din ghivece cu apă simplă, folosește apa în care au fiert cartofii. Această acționează că un îngrășământ natural și va face că florile sau plantele perene să fie mai puternice și mai rezistente în față dăunătorilor.
Ai grijă ca apa să nu fie fierbinte și nici prea sărată, dacă este folosită la udarea plantelor.
- Ca ingredient în prepararea supelor sau a pâinii
Supele devin și mai gustoase dacă, în loc de apă simplă, folosești apa pe care ai păstrat-o după ce ai fiert cartofi. Amidonul prezent în apa respectivă dă o textura mai densă supei și asigură și o doză sănătoasă de nutrienți. Poți adaugă apa în care au fiert cartofii și în pâine, pentru a-i oferi un gust deosebit și o textura fină.
Citește și: Beneficii naturiste ale cartofului
- Ca agent de îngroșare pentru persoanele cu intoleranță la gluten
Apa în care au fiert cartofii mai poate fi folosită și că agent de îngroșare natural, mai ales pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Amidonul prezent în cartofi nu are gluten și este deja folosit că agent de îngroșare în cremele pentru prăjituri și torturi, precum și în diferite sosuri.
- Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi
Atunci când ești diagnosticat cu pietre la rinichi, una dintre principalele recomandări este să bei multă apă pe parcursul zilei pentru a le dizolvă și a le elimina în mod natural. Apa în care au fiert cartofii este benefică și când vine vorba de eliminarea pietrelor la rinichi, datorită efectului sau diuretic.
- Este bună și pentru animale
Poți folosi apa în care au fiert cartofii și pentru a prepară hrană pentru animalele tale, pentru a le oferi acestora un plus de nutrienți!
- Pentru curățarea căzii și a chiuvetei
Șterge cadă cu un burete înmuiat în apa în care au fiert cartofii, apoi clătește cu apa curată. Vei vedea cum urmele de săpun și calcar vor dispărea.
- În scopuri cosmetice, pentru îngrijirea părului și a pielii
Apa de la cartofi mai poate fi folosită și în scopuri cosmetice. De exemplu, după samponare îți poți clăti părul cu apa în care au fiert cartofii. Acest ingredient hrănește părul, îi conferă strălucire și îl face mai puternic și mai puțin predispus deteriorării.
Apa în care au fiert cartofii are beneficii și asupra pielii. O poți folosi că tonic pentru față, aplicând-o pe ten cu ajutorul unei dischete de bumbac, sau pentru a netezi pielea deshidratată. O poți folosi și pentru tratarea pielii aspre de pe coate sau genunchi!
Citește și: Cartofii mov: mai buni in nutritie si mai deliciosi in retete
Cum păstrezi și cum depozitezi apa care îți rămâne după ce fierbi cartofii
Ca să te bucuri din plin de beneficiile apei în care au fiert cartofii, este necesar să o păstrezi și să o depozitezi în anumite condiții. În primul rând, păstrează doar apa pe care o strecori din oală în care ai fiert cartofii. Dacă nu plănuiești să o folosești imediat, o opțiune ar fi să o congelezi. Va rezista destul de mult timp în congelator, fără probleme.
Dacă însă vrei să o păstrezi doar pe termen scurt (până la o săptămâna), o poți depozita într-un borcan de sticlă în frigider până când ai nevoie de ea.
Așa că, data viitoare când fierbi cartofi, nu mai arunca apa care rămâne!
Citește și: Cum să mănânci cartofi ca să nu te îngrași
- Surse: littlehouseliving.com, womansworld.com, utopia.org
Surse foto: istockphoto.com