- Timp preparare:
- intre 30 de minute si 2 ore
- Varsta:
- 8 - 12 luni
- Nivel dificultate:
- usor
- Prezent in categoriile:
- Legume, Cartofi
- Ingrediente principale:
- cartofi mov
Valorile nutritionale ale cartofilor mov
1 cartof mov de marime medie (213 grame) contine 42.7 g de carbohidrati, 4.85 g de proteine, 2.85 g de fibre, 200 de calorii. Prin comparatie, cartofii albi contin 33.5 g de carbohidrati, 3.58 g de proteine, 5.1 grame de fibre si 147 de calorii. Asa cum afirmam si mai sus, diferenta majora dintre aceste doua specii de cartofi este data de continutul de antocianina a cartofilor mov, un continut care duce cantitatea de antioxidanti la de 4 ori mai mare decat cea a cartofilor albi.
Beneficii in sanatate
Toti cartofii au un continut bogat de potasiu, care ajuta in reglarea tensiunii arteriale. Dar, antioxidantii din catofii mov eficientizeaza aceste calitati. Un studiu organizat de Universitatea Scranton din Pennsylvania, prezentat in 2012 la American Chemical Society National Meeting din Denver, realizat printre persoane supraponderale a demonstrat ca, dupa ce timp de o luna subiectii au mancat de doua ori pe zi cate 5 cartofi mov, tensiunea arteriala a acestora a scazut cu 4%, iar greutatea lor nu a fost afectata.
Regula de baza in nutritie este ca, cu cat o leguma sau un fruct este mai bogat in culoare, cu atat este mai nutritiv. Asa ca stim ca si in cazul cartofului mov avem astfel de calitati. Pe langa reglarea tensiunii arteriale, cartoful mov protejeaza structura ADN-ului si incurajeaza productia de citokine, care sunt vitale pentru imunitatea organismului. Are, de asemenea, si proprietati anti-inflamatoare impresionante, protejeaza sanatatea si integritatea capilarelor. In plus, ajuta in reglarea hormonala, prevenind aparitia unor boli in aceasta zona.
Cum prepari cartofii mov
Cartofii mov au o cantitate medie de amidon, astfel ca ei devin potriviti in orice reteta care implica folosirea cartofilor. Acestia pot fi facuti piure, pot fi folositi in tocanite, ciorbe, salate, pentru ca isi pastreaza bine forma dupa prajire, coacere sau fierbere, si sunt gustosi chiar si in placinte. Coaja acestora este bogata in antioxidanti, asa ca nutritionistii ne recomanda sa o pastram, mai ales cand ii prajim sau ii coacem in cuptor. Gustul catofilor mov este usor mai dulce, textura lor este mai moale si se prepara mult mai repede decat cartofii albi.
Retete cu cartofi mov
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!