- Dieta „The Plant Paradox", adoptată de către Kelly Clarkson
- Care este viziunea pe care se bazează „The Plant Paradox Diet"
- Ce spune despre lectine Steve Gundry
- Exemple de alimente pe care ar trebui să le consumăm și care sunt cele pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să respectăm principiile lui Steve Gundry
- Pentru sănătatea noastră și pentru și menținerea siluetei, ar trebui să ne oprim din a consuma alimente ce se bazează pe lectine?
Dieta „The Plant Paradox", adoptată de către Kelly Clarkson
În acest an, cântăreața și compozitoarea americană Kelly Clarkson (36 de ani) a fost văzută de mai multe ori, în cadrul unor evenimente, etalându-și o siluetă mai suplă. Când a fost întrebată ce a făcut, ea a mărturisit că a slăbit 19 kilograme, dar că intenția ei nu a fost aceasta.
Kelly Clarkson a povestit în mai multe interviuri că a avut drept scop adoptarea unei alimentații care să o ajute să-și amelioreze anumite probleme de sănătate: o boală autoimună și probleme cu tiroida. Tot căutând o soluție, a descoperit cartea lui Steve Gundry „The Plant Paradox Diet" și atunci s-a gândit că o dietă fără lectine i-ar putea fi și ei de folos. Lectinele reprezintă niște proteine prezente în alimente precum majoritatea legumelor, fructelor, în boabe, semințe, cereale integrale, produsele lactate, dar și în carnea animalelor crescute cu cereale tratate. Printre aceste lectine este inclus chiar și glutenul.
Anul trecut cântăreața a declarat că s-a hotărât să nu mai colaboreze cu cei ce o presează în legătură cu imaginea ei, cu greutatea, iar în ultimele luni fanii au fost surprinși văzând-o cât de mult a pierdut în greutate.
De când Kelly Clarkson a reușit să slăbească, lucrarea doctorului Steve Gundry a început să se vândă tot mai mult, în condițiile în care interesul pentru dieta propusă de el este tot mai ridicat.
Citește și: Top cele mai nebunești 15 diete ținute de celebrități
Care este viziunea pe care se bazează „The Plant Paradox Diet"
În cartea sa, Steve Gundry afirmă următoarele:
• Plantele dezvoltă lectinele cu intenția de a se apăra de prădători
• Plantele nu vor să fie mâncate, ele vor doar să supraviețuiască- Dacă se simt amenințate de „prădători" ca „noi, oamenii" ele vor reacționa în consecință, producând lectinele
• Lectinele, odată pătrunse în organism, vor cauza un dezechilibru la nivelul florei intestinale, permițând bacteriilor să afecteze imunitatea- Răspunsul corpului la acestea va fi inflamația
• Lectinele sunt responsabile pentru creșterea în greutate pentru că acționează similar insulinei- Ele vor duce la acumularea depozitelor de grăsime
Intenția lui Gundry este să convingă persoanele ce vor să scape de kilogramele în plus că a venit momentul să renunțe la tot felul de soluții costisitoare și complicate și pur și simplu să facă „alegeri sănătoase". Printre acestea se vor regăsi, desigur, alimentele care fac parte din „The Plant Paradox Diet".
Ce spune despre lectine Steve Gundry
Pentru a ne face o imagine mai clară asupra dietei propusă de acest medic, este cazul să ne întrebăm dacă teoriile sale au o bază științifică solidă.
Pornind de la această idee, specialiștii consideră că există o parte de adevăr în teoriile lui Steve Gundry, dar că, pe de altă parte, acestea sunt mai mult sau mai puțin reale. De exemplu, concepția sa asupra lectinelor este următoarea:
Lectinele provoacă inflamații
Într-adevăr, spun experții, este un fapt parțial adevărat. Unele studii au arătat că lectinele pot determina un răspuns imun rapid la anumite persoane, dacă este vorba despre cele ce au intoleranțe, alergii alimentare sau vreo boală autoimună.
Există cel puțin 119 tipuri de lectine, astfel încât nici persoanele ce au oricare dintre probleme menționate nu ar trebui să le elimine complet din alimentație.
De cele mai multe ori, s-a demonstrat că prezența, în dietă, a unor alimente ce conțin lectine (fructe și legume de pildă), vor scădea riscul de a ne confrunta cu boli cauzate de inflamații.
Lectinele pot contribui la creșterea în greutate
Deși Steve Gundry afirmă acest lucru, nutriționiștii spun că alimentele bogate în lectină nu sunt responsabile cu așa ceva. Din contră, acestea sunt asociate cu un indice al masei corporale redus și ne pot ajuta să ne menținem mai ușor la greutatea dorită.
Pot fi toxice pentru organism
Este o constatare adevărată, în condițiile în care anumite lectine crude pot ajunge să provoace grețuri și vărsături. De pildă, boabele de fasole roșie sunt toxice dacă sunt consumate crude.
Prin gătire însă, nivelul lectinelor scade, iar acest aliment devine perfect sigur pentru organism.
Lectinele sunt responsabile de apariția a numeroase boli
În realitate, lucrurile nu stau așa cum afirmă Steve Gundry. Ceea ce trebuie să avem clar în minte este că alimentele ce au în componență lectină sunt de fapt acelea ce sunt bogate în fibre, antioxidanți, diverse vitamine și minerale. Toate acestea ne sunt utile pentru prevenirea unor afecțiuni precum maladiile cardiovasculare, diabetul, anumite tipuri de cancer. În plus, ele ne sunt de mare folos pentru consolidarea imunității.
Exemple de alimente pe care ar trebui să le consumăm și care sunt cele pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să respectăm principiile lui Steve Gundry
Cine intenționează să urmeze „The Plant Paradox Diet" ar trebui să știe că va trebui să excludă din alimentație următoarele:
• Boabe și semințe- Inclusiv soia, alunele, arahidele etc.
• Legume cu un pigment mai intens al culorii- De exemplu roșiile, vinetele, ardeii roșii
• Cartoful
• Ouăle
• Produsele lactate
• Cerealele (inclusiv quinoa și orezul brun)
• Carnea animalelor crescute în fermă (pentru că sunt hrănite cu cereale, ce conțin lectine) va fi înlocuită cu cea a celor hrănite cu iarbă
În schimb, alimentele pe care ni le-am permite să le consumăm în cadrul unei asemenea diete sunt foarte variate. Să vedem câteva exemple, din fiecare grup de alimente:
Ce fel de legume sunt permise:
• Varză de Bruxelles
• Conopidă
• Morcovi
• Ruccola
• Cartofi dulci
• Ceapă
• Praz
• Usturoi
• Anghinare
• Sparanghel
• Salată verde
• Ciuperci
• Diverse plante aromatice (cum ar fi măghiran,oregano, busuioc etc.)
Care sunt fructele acceptate în cadrul „The Plant Paradox Diet":
• Bananele verzi
• Mango verde
• Avocado
• Kaki
• Nucă de cocos
• Papaya necoaptă
• Fructe de pădure (dar doar cele proaspăt culese, din sezon)
• Strugurii albi
Sortimentele de brânză recomandate în această dietă:
• Brânza organică de bivoliță
• Brânza organică de capră
• Brânza organică de oaie
• Brânza Feta
• Brânza Mozzarella
• Brânza Brie
• Orice alt sortiment de brânză cu conținut ridicat de grăsime
Nu ocoli nici smântâna grasă sau frișca de casă, naturală!
Ce tipuri de carne sunt acceptate în dietă:
• Carne de curcan/ de pui/ de porc/ de vită/ de oaie (cu condiția să nu fie crescute în fermă, ci hrănite doar cu iarbă)
• Carne de struț
• Carne de gâscă/ de rață
Ouăle sunt și ele acceptate, dar tot cu condiția să nu fie provenite de la păsări crescute în ferme.
De asemenea, mezelurile sunt și ele permise în „The Plant Paradox Diet".
Alte alimente pe care poți să le consumi în această dietă:
• Pește (inclusiv cei grași)
• Măsline
• Fistic
• Nuci pecan sau caju
• Migdale
• Diverse uleiuri (cum ar fi cel de susan, de cocos, de rapiță etc.)
Nu în ultimul rând, „The Plant Paradox Diet" nu exclude consumarea de băuturi alcoolice (inclusiv vin și băuturi spirtoase,), dar în cantități moderate.
Lista de alimente permise în cazul unei asemenea diete continuă, condiția este ca în cadrul ei să fie cât mai puține din cele ce conțin cantități mari de lectine.
Pentru sănătatea noastră și pentru și menținerea siluetei, ar trebui să ne oprim din a consuma alimente ce se bazează pe lectine?
Până în prezent nu există studii realizate pe grupuri de persoane care să demonstreze că lectinele ne pot face mai vulnerabili în fața unor boli grave sau că predispun spre acumularea kilogramelor în plus. Dimpotrivă, așa cum s-a menționat deja, lectinele sunt prezente în acele alimente ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră și care ne pot ajuta să ne menținem o stare de sănătate optimă.
În același timp, trebuie să știm că lectinele se regăsesc practic peste tot, cu precădere în hrana procesată. Dacă insistăm să ne ferim de ele, scopul nostru este să ne orientăm pentru hrana cât mai organică.
Nu în ultimul rând, mai important decât să evităm lectinele este să consumăm mai puține alimente bogate în grăsimi saturate, în carbohidrați nesănătoși și în sare. Oricare dintre acestea sunt responsabile de creșterea greutății și ne pot face mai vulnerabili în fața unor boli serioase (cum ar fi diabetul, maladiile cardiace etc.).
Ideal va fi să adoptăm o dietă echilibrată, din care să nu lipsească nici alimentele care conțin lectine.
Voi ați auzit până acum de „The Plant Paradox Diet"? Credeți că este o dietă ce ajută într-adevăr în lupta cu kilogramele în plus?
Citește și: Motive convingătoare să nu ții cure de slăbire
Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.gundrymd.com, www.cookinglight.com
Surse poze:
www.gettyimages.com, www.pexels.com