Exemple de trucuri ce te pot ajuta să fii mai fericită la locul de muncă
Conferă un plus de personalitate spațiului în care lucreziÎn condițiile în care petrecem tot mai mult timp la locul de muncă, este foarte important să ne simțim cât mai confortabil în cadrul acestuia.
Alex Palmer, în lucrarea „Happiness Hacks: 100% Scientific!Curiously Effective!" (menită să aducă dovezi științifice legate de cum o persoană poate să-și crească nivelul de fericire la locul de muncă, în familie și în planul relațiilor sociale), a adus în atenție un studiu realizat în cadrul „Universității Exeter" (din Marea Britanie). Conform studiului, salariații care lucrau într-un biroi decorat, cu plante sau cu alte decorațiuni, s-au simțit mai în largul lor, au avut rezultate mai satisfăcătoare și au fost mai productivi.
Pentru a fi mai fericite inclusiv la locul de muncă, este important să reușim să aducem un strop din personalitatea noastră acolo. Ne vom simți de îndată mai binedispuse și vom avea mai mult chef de muncă.
Încearcă să mergi pe jos până la serviciu
Deși adesea te poți simți mult prea obosită pentru a te trezi mai devreme și a merge cu mijloace de transport în comun sau pe jos la serviciu, experții ne sfătuiesc să încercăm să ne învingem oboseala măcar din când în când și să facem mișcare.
În ultimii ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care se duc la serviciu folosind un mijloc de transport în comun sau deplasându-se pe jos, vor avea un nivel mai ridicat al stării de bine când ajung la serviciu și le va fi mai ușor să și-o mențină pe parcursul întregii zile. Din acest punct de vedere, un studiu realizat de către „Universitatea Montreal" (Canada) a arătat că persoanele care nu și-au folosit mașina personală sau taxiul pentru a ajunge la locul de muncă au fost cu 85% mai satisfăcute de ceea ce au realizat la locul de muncă , în creștere față de un nivel de satisfacție de 77% (când nu au făcut mișcare până la serviciu).
Apelează la meditații
Pentru a reuși să-ți gestionezi mai bine stresul și pentru a-ți fi mai la îndemână să te simți mai fericită, o soluție este să recurgi și la tehnicile de meditație.
Spre exemplu, datorită unei ședințe de meditație vom putea să ne reducem nivelul de anxietate, de teamă și vom deveni mai calme, mai inventive, mai capabile să ne concentrăm mai bine la locul de muncă.
Unii specialiști sugerează să beneficiem de aproximativ 20 de minute de meditație zilnic, în timp ce alții sunt de părere că și numai 5 minute de concentrare asupra respirației și de relaxare ne pot ajuta să ne simțim mai bine, mai binedispuse și mai dornice să ne apucăm de treabă.
Ai grijă să-ți achiziționezi o plantă pe care să o duci la serviciu
Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori că o plantă poate crește considerabil nivelul de productivitate al uni angajat, făcându-l să se simtă mai fericit.
Printre cele mai indicate plante pentru birou, care te pot ajuta din acest punct de vedere, putem include:
• „Planta-păianjen"
• Lemon balm
• Philodendron
• „Crinul păcii"
• „Golden Pothos" (cunoscută și sub numele de Epipremnum Pinnatum, având frunzele în formă de inimă)
Ce poți face pentru a fi mai fericită în relațiile cu ceilalți
Împărtășește cu entuziasm veștile bune
Mai ales când vine vorba de cei care ne sunt apropiați, îi vom putea face mai fericiți și pe ei, dar și pe noi însene, dacă le vom împărtăși cu bucurie realizările noastre.
De exemplu, specialiștii sunt de părere că inclusiv relațiile de cuplu pot deveni mai solide dacă partenerii își vor împărtăși cu entuziasm veștile bune. Din acest punct de vedere, un studiu realizat cu 79 de cupluri a arătat că acelea în care cei doi își relatau mai ales lucrurile bune din viață au devenit mai unite decât acelea în care se discutau mai cu seamă lucrurile negative.
Este ideal ca tu și partenerul tău să faceți mereu câte ceva nou când vă întâlniți
Referitor la fericirea dintr-un cuplu, experții în domeniu ne sfătuiesc, pentru a fi din ce în ce mai fericiți unul în preajma altuia, este recomandabil să facem mereu câte ceva nou împreună.
Un studiu al „Universității din New York" a evidențiat următorul aspect: în cuplurile în care partenerii se străduiau să facă împreună câte ceva nou, cât mai des posibil, gradul de satisfacție maritală era mai ridicat decât în cadrul cuplurilor ce desfășurau activități agreabile, dar banale (cum ar fi privitul la televizor împreună sau o cină la restaurant).
Încearcă să-i faci un bine cuiva
Nu este necesar să faci lucruri mari sau complicate pentru ceilalți pentru a avea parte de recunoștința lor.
Numeroase studii au arătat că pur și simplu să-i acorzi un mic ajutor cuiva, să-l asculți sau să faci o activitate de voluntariat, oricare dintre acestea îți pot crește nivelul de satisfacție și de fericire. În plus, vei putea deveni o persoană mai empatică și mai generoasă.
Obișnuiește-te să frecventezi mici baruri
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mergi acolo pentru a consuma băuturi alcoolice, ci pur și simplu pentru a socializa.
De exemplu, mergi adesea în mici baruri din orașul tău și vei vedea că poți cunoaște oameni noi, cu povești de viață fascinante. De ce nu, poți și tu să începi să-ți spui povestea și poți fi uimită de impactul acesteia asupra celor din jur.
Cu alte cuvinte, psihologii sunt de părere ca, din când în când, pentru a ne simți mai fericite și mai încrezătoare în cei din jur, să mergem în mici baruri din comunitate.
Ce ar trebui să faci pentru a fi mai fericită în viața de zi cu zi
Scrie pe hârtie gândurile pozitive
Cercetările din domeniul psihologiei au arătat că persoanele care își vor nota pe hârtie gândurile bune vor tinde să le internalizeze și vor ajunge să fie mai fericite. În schimb, cine își va scrie gândurile negative va fi mai tentat să devină mai trist, mai anxios și mai lipsit de energie.
Practic, poți deveni mai fericită dacă îți vei scrie zilnic doar gândurile pozitive și te vei strădui să le transpui în realitate.
Fă-ți planuri de vacanță din timp
Dacă vrei să te simți mai binedispusă, specialiștii te sfătuiesc să-ți faci din timp planuri de vacanță. Un studiu realizat în Olanda, pe 1500 de persoane adulte, a arătat că acelea care au reușit să-și plănuiască vacanțele cu mai multe luni înainte, au reușit să fie mai entuziasmate și mai vesele decât acelea care nu au procedat așa.
Când reușești să-ți faci din timp planuri de vacanță, vei avea ocazia să te înveselești numai la gândul la ceea ce vei vedea. În plus, vei putea să-ți faci mai ușor rezervările și poți să călătorești la prețuri mai rezonabile.
Ia-ți vacanțe cu o durată de 8 zile
Pe baza unor studii realizate asupra salariaților europeni, ce au fost rugați să completeze chestionare referitoare la starea lor de dinainte și după ce s-au întors din vacanță, Alex Palmer, în lucrarea sa, a explicat că majoritatea s-au simțit cel mai bine în cea de-a opta zi de vacanță, după care entuziasmul lor a început să se diminueze. În acest context, psihologii sunt de părere că mai multe vacanțe, care să dureze 8 zile, ne sunt ideale pentru a ne ajuta să scăpăm de stres și să fim mai fericiți.
Mergi des într-un parc
Fie că te vei duce să te plimbi sau pur și simplu te vei așeza pe bancă sau pe iarbă pentru a privi oamenii și natura, vei vedea că de îndată te vei simți mai bine, că vei fi mai puțin stresată.
Un studiu efectuat în Finlanda, pe adulți care au petrecut zilnic 20 de minute într-un parc, a ajuns la următoarea concluzie: aceștia au devenit mai relaxați și chiar mai fericiți decât aceia care nu făcut acest demers.
Nu mai sta pe gânduri, echipează-te cât mai comod și mergi într-un parc. Vei vedea că te vei mai calma și îți va fi mai ușor să te eliberezi de gândurile negative și de stres.
Încearcă să nu sari peste exercițiile fizice
Cercetătorii au reușit să demonstreze că o viață activă, din care să nu lipsească nici exercițiile fizice, ne poate ajuta să avem un moral mai ridicat și să nu mai fim atât de afectați de stres.
Chiar și numai 10 minute de exerciții fizice, efectuate zilnic, ne pot ajuta să ne îmbunătățim dispoziția și să nu ne mai simțim la fel de obosiți.
Ferește-te să ții un smartphone în dormitor
Dacă vei proceda așa, vei evita să fii sub influența luminii albastre, care are rolul de a „păcăli" corpul și de a te face să stai trează când de fapt ar trebui să dormi. În aceste condiții, poți să te confrunți cu tulburări de somn, ce te vor împiedica să ai parte de un somn de calitate.
Din acest motiv, te vei trezi mai obosită și vei mai nefericită. Practic, un somn bun este și el un factor esențial pentru starea de bine.
Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat
Stai cât mai puțin în fața televizorului
Studii recente au evidențiat faptul că nivelul nostru de fericire poate fi influențat în mod negativ de durata privitului la televizor. Astfel, persoanele care sunt mai angajate în activități sociale, dar și în alte activități diferite de privitul la televizor (precum cititul ziarului), vor fi mai fericite decât acelea care se uită mult la televizor.
Iată de ce este esențial să ai activități cât mai variate, care să te țină cât mai la distanță de televizor.
Voi mai puteți să dați și alte exemple de trucuri, pe care dacă le vom pune în practică vom fi mai fericite?
Citește și: Cum antrenam fericirea? Ce spun neurostiintele despre parintii si copiii fericiti
Surse:
www.bestlifeonline.com, www.earth911.com
Surse poze:
www.pexels.com