Ce prevede decizia ICCJ?
Potrivit ICCJ, drepturile prevazute de vechea OUG 148/2005 se pot acorda retroactiv parintilor ai caror copii s-au nascut din sarcini multiple (gemeni, tripleti sau multipleti) in perioada 1 ianuarie 2006 - 17 iunie 2009.
|
De ce totusi doar pana la 17 iunie? Deoarece mamele care au nascut dupa aceasta data au primit sau primesc deja indemnizatie suplimentara, prin aplicarea legii in vigoare (Legea 239/2009, respectiv OUG 111/2010).
Astfel, conform deciziei Curtii Supreme, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, se va acorda astfel:
- 800 lei pentru copiii nascuti in perioada 1 ianuarie 2006 - 31 decembrie 2006
- 600 lei pentru copiii nascuti in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decemrie 2008
- 600 lei sau optional 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, pentru copiii nascuti intre 1 ianuarie 2009 - 17 iunie 2009.
Totusi, conditia pentru a solicita aceasta suma retroactiv este ca, in perioada respectiva, parintii sa fi solicitat si obtinut indemnizatia de crestere a copilului.
Care sunt conditiile?
La fel ca si in actuala OUG 111/2010, singura conditie pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului este realizarea de venituri
profesionale supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
Persoanele care se incadreaza in prevederile legii si au beneficiat in perioada respectiva de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar acum doresc sa intre in posesia majorarilor acordate prin Decizie de catre ICCJ, trebuie sa depuna o cerere, insotita de copia actului de identitate a solicitantului si a certificatului de nastere a copiilor pentru care se solicita dreptul.
Ulterior, primariile vor transmite directiilor judetene sau ale municipiului Bucuresti dosarul complet al solicitantului, pana pe data de 10 ale fiecarei luni.
Cum se intra in posesia indemnizatiei?
Conform OUG 148/2005, de indemnizatia pentru cresterea copilului pot beneficia parintii firesti ai copilului, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau il are in plasament, ori cea care a fost numita tutore.
|
Conditiile pentru a putea intra in posesia indemnizatiei sunt, la fel ca si in cazul actualei OUG 111/2010, urmatoarele:
- solicitantul sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania
- sa fie cetatean roman, strain sau apatrid
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si care se afla in grija sa
In acest caz, indemnizatia se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Pentru a obtine indemnizatia suplimentara, parintele solicitant va trebui sa depuna o actiune individuala in instanta.
Aceasta decizie a intervenit pe fondul existentei unui cadru considerat discriminator intre copiii nascuti sau adoptati anterior Legii 239/2009 si actuala legislatie. De asemenea, indemnizatia se acorda in baza unui drept raportat la interesul copiilor, si nu la contributia de asigurari sociale a parintilor.
Cati dintre voi se afla in aceasta situatie si intentioneaza sa inainteze cerere in instanta pentru a beneficia de prevederile Deciziei ICCJ?