- Adoptă o dietă echilibrată
- Hidratează-te suficient
- Ai grijă să-ți hrănești părul așa cum trebuie
- Spală-te mai rar pe cap
- Folosește mereu balsam
- Abține-te să te speli pe cap cu apă prea fierbinte
- Încearcă nu aplici des surse de căldură pe părul tău
- Ai grijă cum îți vei peria părul
- Încearcă să-ți tai vârfurile periodic
- Adoptă niște coafuri care vor împiedica părul să vină mult în contact cu aerul rece
- Protejează-ți părul purtând haine și accesorii potrivite
- Apelează la un umidificator
Adoptă o dietă echilibrată
Sănătatea și frumusețea părului nostru depind, în mare măsură și de modul în care ne hrănim.
Iarna cu atât mai mult trebuie să-i oferim organismului nostru substanțele nutritive necesare, care ne pot întări părul și pot diminua căderea acestuia.
Iată spre ce alimente ar trebui să ne orientăm pentru a avea grijă și de părul nostru:
• Optează pentru alimente bogate în siliciu- Acest mineral va întări părul și îl vor face mai strălucitor. Exemple de alimente ce conți siliciu: sparanghel, ardei, castraveți, cartofi etc.
• Alimente bogate în proteine și vitamine- Carnea, ouăle, lactatele și diverse boabe sunt pline de proteine, ce pot duce la un păr mai sănătos. Vitaminele A,C, E, B și K sunt și ele importante pentru un păr frumos, iar acestea se regăsesc în fructe, cereale și tot felul de legume.
• Consumă alimente ce conțin acizi grași, numai buni pentru a evita ca părul să se usuce și să se fragilizeze- De pildă, mănâncă pește, avocado, semințe de in, măsline și nuci.
• În același timp, poți apela cu încredere și la vitamine de sinteză, în special la acid folic și vitamina E, ambele având un rol covârșitor în a avea un păr sănătos și frumos inclusiv pe parcursul anotimpului rece.
Hidratează-te suficient
Apa nu este importantă doar pentru sănătatea în ansamblu a organismului tău, ci și pentru părul tău.
Chiar dacă este iarnă, încearcă să bei 1,5-2 l de apă în fiecare zi, astfel încât părul tău să nu devină uscat și tern.
Ai grijă să-ți hrănești părul așa cum trebuie
În lunile de iarnă, scalpul este mai uscat și mai aspru întrucât vine mult mai puțin în contact cu umiditatea din aer. Din acest motiv, este foarte posibil să apară mătreața și tot felul de iritații, ce pot conduce la căderea părului.
O primă măsură în acest sens este să-ți prepari următoarea combinație: pune laolaltă câteva lingurițe de ulei de măsline / de ulei de cocos și o lingură de zeamă de lămâie. Uleiurile vor fi încălzite și după aceea vei adăuga în ele zeama de lămâie. Dă-te pe scalp cu amestecul și lasă-l să acționeze pentru 20-30 de minute. Spală-te apoi cu șamponul obișnuit și clătește-te cu apă călduță.
O altă măsură benefică pentru părul tău iarna este să ai grijă de el și pe timpul nopții. De exemplu, înainte de culcare te vei da pe păr cu vitamina E uleioasă. Aceasta va fi distribuită, cu ajutorul unui pieptăn, pe tot părul. Când te trezești, vei observa că părul tău este mai moale și mai hidratat.
Tot pe timpul nopții te poți da pe păr cu ulei de măsline. Și acesta îți va întări rădăcinile și va diminua tendința de cădere a părului.
Nu în ultimul rând, apelează la un balsam homemade, care cu siguranță îți va face părul mai frumos și mai sănătos. Acesta va trebuie aplicat o dată pe săptămână și va fi preparat după cum urmează:
• Amestecă un gălbenuș de oul cu 5 lingurițe de ulei de cocos și cu o jumătate de avocado.
• Aplică-l pe scalp, lasă-l acolo pentru 20 de minute și clătește-te cu apă călâie.
Hrănește părul și din interior. Apelează la suplimente care sunt o combinație de vitamine, minerale și extracte din plante.
Perfectil de la Vitabiotics acționează prin hrănirea stratului dermic, foliculilor firului de păr și patului unghial prin intermediul sistemului circulator.
Conține: Vitamina D, Vitamina E,Vitamina C, Tiamina (Vitamina B1), Riboflavina (Vitamina B2), Niacina (Vitamina B3), Vitamina B6, Acid folicVitamina B12, Biotina, Acid pantotenic, Magneziu, Fier, Zinc, Cupru, Mangan, Seleniu, Cromm, Iod, Cisteina.
Citește și: Remedii naturale impotriva caderii parului
Spală-te mai rar pe cap
Chiar dacă ni se pare că părul nu ne stă așa cum ne dorim, iarna este cazul să renunțăm, de pildă, la a ne mai spăla zilnic sau o zi da și una nu.
Ca măsură de îngrijire a părului în anotimpul rece, este bine să ne străduim să lăsăm uleiurile naturale ale părului să persiste cât mai mult pentru a evita ca părul să se fragilizeze prea mult. Iar dacă părul nostru are tendința de a se îngrășa rapid, putem apela la următorul „truc": spală-ți doar rădăcinile și scalpul și lasă fără șampon restul porțiunii firului de păr. Evită și să te clătești prea mult.
De asemenea, când te speli apelează la un șampon blând, fără silicon sau sulfați, care nu vor face altceva decât să-ți usuce în exces părul.
Folosește mereu balsam
Iarna merită să investești în balsamuri special concepute pentru acest anotimp.
Ca regulă generală, aplică balsamul mai întâi pe părul uscat, înainte de șampon. După aceea dă-te cu balsam după fiecare șamponare.
Iar dacă părul tău tinde să fie foarte uscat, dă-te cu balsam și după ce te-ai spălat pe cap, pe părul încă umed. Lasă-l să acționeze câteva minute și apoi clătește-te, dar nu cu apă prea fierbinte.
Abține-te să te speli pe cap cu apă prea fierbinte
Deși putem fi tentate ca iarna să folosim apă mult mai caldă și când ne spălăm pe cap, dermatologii ne sfătuiesc să renunțăm la acest obicei.
Pentru a avea un păr sănătos, cu fire nedespicate, și pentru ca uleiurile naturale ale părului să poată rămâne acolo unde trebuie, ideal este să procedăm în felul următor: pe măsură ce ne limpezim părul după șamponare, apa trebuie răcită progresiv, de la călduță până spre rece.
Încearcă nu aplici des surse de căldură pe părul tău
Indiferent cât de mult îți place să folosești placa de îndreptat părul, diverse dispozitive de făcut bucle sau chiar un foehn puternic, evită, pe cât posibil, să le folosești prea mult iarna. În condițiile în care părul poate avea o tendință mai mare de a se usca în acest anotimp, toate acestea nu vor face decât să-l deshidrateze și mai mult și să-l facă mai fragil.
Cel mai bine este să-ți lași părul să se usuce în mod natural, după ce, în prealabil, vei îndepărta exesul de apă cu un prosop moale. De asemenea, nu uita să-ți masezi rădăcinile pentru a le întări.
Iar dacă folosești totuși uscătorul de păr, ai grijă să-l ții la o distanță de cel puțin 15 cm de păr și nu-l lăsa la viteza maximă, când va elibera cel mai cald aer.
Ai grijă cum îți vei peria părul
Este foarte important să te perii cu o perie din materiale naturale și să nu faci abuz de acest gest, în condițiile în care iarna părul este mai fragil și are tendința de a se electriza mai ușor.
Nu uita să alegi o perie cu dinții mari, pe care să o plimbi încet, de-a lungul firelor de păr. Pentru ca aceasta să alunece mai ușor, poți să înmoi dinții periei în puțin ulei de măsline și să încerci să-i fixezi apoi cât mai aproape de rădăcini.
Încearcă să-ți tai vârfurile periodic
Ca să-ți menții lungimea părului și pentru a scăpa de vârfurile uscate sau despicate, nu evita să tai cam un 1-1,2 cm din păr în fiecare lună de iarnă.
Dacă vrei însă ca părul să ajungă mai repede la lungimea dorită, poți să procedezi așa la fiecare două luni.
Adoptă niște coafuri care vor împiedica părul să vină mult în contact cu aerul rece
Indiferent de lungimea părului, încearcă să-l îndepărtezi cât mai mult de aerul rece. Iată cum poți proceda:
• Dacă ai părul lung: Fă-ți tot felul de cocuri sau pieptănături bazate cozi împletite, ce vor înconjura capul.
• Dacă ai părul de lungime medie: Poți să faci și din el cocuri mici sau cozi.
• Dacă ai părul creț: Poți să faci mici cozi sau să-l ții ridicat prin intermediul a mici cocuri sau, dacă este scurt, să-l tunzi aproape băiețește.
Protejează-ți părul purtând haine și accesorii potrivite
Pentru a te bucura de un păr sănătos și frumos inclusiv iarna, ai grijă și la îmbrăcămintea și la accesoriile pe care le porți. Să vedem câteva exemple în acest sens:
• Acoperă-ți părul cu un șal/cu o eșarfă- Când ieși pe-afară, protejează-ți părul de frig punându-ți pe cap o eșarfă/un șal. Preferabil este să apelezi la unele confecționate din mătase, în condițiile în care cele făcute din bimbac sau alte materiale îl vor predispune mai mult electrizării.
• Poartă o pălărie- Dacă vrei ca părul să se aranjeze mai ușor și totodată să te aperi de frig, înainte să-ți pui o pălărie, înfășoară-ți pe cap un batic de mătase. Dacă nu ai unul din mătase, optează pentru unul confecționat din bumbac și nu din lână sau alte materiale sintetice (care vor predispune părul spre electrizare).
• Nu purta prea des pulovere cu gulere înalte- Mai ales dacă ai părul lung evită să porți pulovere cu gulere înalte. Întrucât părul de la spate se va freca mult de aceste gulere, înseamnă că va avea parte de o „periere" îndelungată, ceea ce îl poate fragiliza.
Apelează la un umidificator
Un umidificator va ajuta ca în casă să se mențină un nivel mai bun de umiditate. Din acest motiv, pielea și părul tău vor avea mai puțin de suferit.
Încearcă să ai un umidificator mai ales pe timpul iernii, ținându-l inclusiv în camera în care dormi, astfel încât părul tău să fie mai puțin predispus uscării excesive.
Citește și: Top 5 cele mai bune uleiuri pentru păr
Voi mai știți și alte trucuri, numai bune pentru a-ți îngriji părul pe timpul iernii?
Surse:
www.greatist.com; www.moneycrashers.com;www.stylecraze.com;www.wikihow.com