Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este una dintre ierburile cel mai des folosite în bucătăria românească. Acest fapt se datorează aromei de proaspăt a acestuia, dar și faptului că este o plantă care crește repede și ușor în orice grădină. Însă calitățile lui nu se opresc numai aici, pentru că pătrunjel abundă în substanțe nutritive și devine un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus, mai ales dacă îl servim sub formă de ceai.
De ce ajută ceaiul de pătrunjel în dietele de slăbire
- O lingură de pătrunjel are doar ... o calorie. Mai precis, 100g de pătrunjel ajung la numai 36 de calorii;
- Este una dintre puținele surse vegane de proteine, deci ajută la reducerea senzației de foame;
- Este bogat în homocisteină, substanța care reduce nivelul de colesterol;
- Ajută la funcționarea optimă a sistemului endocrin și a metabolismului, prin conținutul mare de vitamina C (100g de pătrunjel conțin 133mg de vitamina C, adică 138% din necesarul zilnic) și de vitamina A (100g de pătrunjel conțin 168% din necesarul zilnic);
- Prin nivelul mare de vitamina K (1640 mcg la 100 de grame de pătrunjel, deci 1367% din necesarul zilnic), subțiază sângele, îmbunătățește circulația, reduce colesterolul;
- Previne anemia și efectele secundare ale dietelor, prin conținutul ridicat de Fier (6.20 mg la 100 de grame, adică 34% din necesarul zilnic);
- Are un conținut ridicat de folați, care ajută organismul să convertească majoritatea carbohidraților în energie în loc de grăsime;
- Este bogat în fibre (3.3g la 100 de grame, adică 12% din necesarul zilnic) care ajută în curățarea colonului și eliminarea balonării;
- Ajută în eliminarea celulelor grase ale ficatului;
- Este un agent antibacterial potent, care ajută în eliminarea infecțiilor, a bacteriilor care pot cauza pofte, inflamații sau inabilitatea organismului de a arde grăsimile.
Cum prepari ceaiul de pătrunjel
Pentru a prepara ceai de pătrunjel din frunze proaspete, pune o mână de frunze de pătrunjel spălate, tocate, într-o cană cu apă fierbinte (atenție! nu clocotitiă!) și lasă la infuzat pentru cel puțin 20 de minute. Strecoară ceaiul. Adaugă-i și puțină zeamă de lămâie și miere, dacă gustul lui amar nu îți permite să îl bei. Poți face o cantitate mai mare o dată, pentru că ceaiul de pătrunjel poate fi păstrat la frigider chiar și 3 zile. La 1 litru de apă fierbinte poți folosi 5 linguri de frunze tocate de pătrunjel.
Cum bei ceaiul de pătrunjel ca să slăbești
Ceaiul de pătrunjel consumat în exces poate să provoace tulburări digestive sau hiperexcitație. De aceea, pentru a asigura un aport corect de ceai de pătrunjel care să ajute în pierderea kilogramelor în plus dar și pentru a susține sănătatea organismului trebuie să respectăm aceste cantitați:
- Adulți - 200 ml de ceai de pătrunjel pe zi
- Copii - 60 ml de ceai de pătrunjel pe zi
Recomandarea, pentru a ajuta în dietele de slăbire, este să bei 100 ml de ceai de pătrunjel dimineața pe stomacul gol, și 100 ml de ceai de pătrunjel seara, înainte de cină, iar cina să fie servită cu cel ăuțin 3 ore înainte de culcare. Și trebuie să reții că ceaiul în sine nu te va ajuta să slăbești dacă nu ai grijă și la ce mănânci. Degeaba bei ceaiul, dacă cele 5 mese zilnice sunt pline de mii de calorii. Prin urmare, ceaiul de pătrunjel te ajută să menții un organism sănătos, o imunitatea puternică dacă ăl bei rgulat, iar în curele de slăbire va spori efectele acestora.
Alte metode de slăbire cu ajutorul pătrunjelului
Suc de pătrunjel pentru slăbit
Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent în eliminarea kilogramelor în plus. Practic, poți combina zilnic o legătură de pătrunjel într-un smoothie cu legumele și fructele tale favorite verzi:
- kiwi
- mere
- avocado
- frunze de spanac, țelină, kale
- castraveți
- lime
- mentă
Acest smoothie poate înlocui micul dejun, și te va ajuta să menții starea de sațietate și să elimini pofta de mâncare de-a lungul zilei. Poți să adaugi în smoothie puțină miere, dacă îl vrei dulce sau iaurt, dacă vrei un gust mai bogat. Poți folosi atât frunzele cât și tulpinile de pătrunjel.
Salată de pătrunjel pentru slăbit
În general, așa cum am văzut și mai sus, pătrunjelul în sine este un stimulent al organismului, de aceea este bine să îl adaugăm cât mai des în mâncarea pe care o preparăm zilnic, mai ales în salate. Cea mai cunoscută salată cu pătrunjel este salata de tabouleh. Iată cum să o prepari:
Ingrediente:
- 3 legături de pătrunjel proaspăt,
- 10 roșii cherry sau 2 roșii mari,
- 2 fire de ceapă verde,
- 2 linguri de semințe de pin,
- zeama de la 1 lămaie,
- sare după gust,
- 2 frunze de mentă.
Preparare:
- Taie legumele cubulețe cât mai mici.
- Toacă pătrunjelul mărunt.
- Amestecă toate ingredientele.
Alte întrebuințări ale ceaiului de pătrunjel
- Ceai de pătrunjel pentru ten - Pătrunjelul conține o mulțime de antioxidanți, fiind, astfel, aliatul pielii în lupta cu radicalii liberi. De aceea poți folosi în fiecare seară și dimineață ceai de pătrunjel pentru a te spăla pe față, în loc de apă micelară sau tonic.
- Ceai de pătrunjel pentru ficat - Studii recente au dovedit că pătrunjelul nu numai că stimulează ficatul, ajutând în eliminarea toxinelor, dar și că se luptă cu virusurile care îl pot ataca. De aceea, cura cu ceai de pătrunjel de 4 săptămâni, o dată la 6 luni va fi un bun adjuvant al sănătății ficatului.
- Ceai de pătrunjel pentru celulită - Așa cum spuneam mai sus, pătrunjelul ajută organismul să scape de apa în exces, să elimine toxinele și să lupte cu radicalii liberi. Exact ceea ce ai nevoie pentru a îmblânzi aspectul de coajă de portocală al pielii tale și a scăpa de celulită.
- Ceai de pătrunjel pentru prostată - Un bun diuretic, ceaiul de pătrunjel are un efect benefic și asupra prostatei, nu numai pentru că menține aparatul urinar sănătos, dar și pentru că ferește prostata de infecții bacteriene care pot duce la boli mult mai grave.
Ce trebuie să știi despre pătrunjel
- Pentru a menține prospețimea pătrunjelului, pune legătura de pătrunjel într-un pahar cu apă și depozitează la frigider;
- Poți păstra pătrunjelul tocat proaspăt la congelator pentru luni de zile;
- Pătrunjelul era folosit în Antichitate ca tratament pentru mahmureală;
- Un studiu a dovedit că pătrunjelul ajută ca prevenție pentru cancer, blocând aminele heterociclice, compușii chimicali care pot produce cancer și care sunt generați când gătim carnea la grătar. De aceea este bine să consumăm lângă carnea la grătar o salată cu mult pătrunjel;
- Este un membru al familiei Umbelliferae, din care fac parte și țelina, morcovii, mărarul, coriandrul, chimenul, chimionul și otrăvitoarea cucută;
- Pentru că are un conținut bogat de clorofilă, pătrunjelul este un bun odorizant ca ulei esențial dar și mâncat proaspăt, când vrem să împrospătăm respirația;
Contraindicații
- Pătrunjelul are un conținut bogat de vitamina K, de aceea poate să interfereze cu medicamente anticoagulante și nu trebuie consumat în cantități mari cel puțin două săptămâni înainte de o operație chirurgicală;
- Pătrunjelul conține apiol (estrogen natural), fiind interzis femeilor gravide și celor care alăptează, deoarece stimulează contracţiile uterine (poate provoca avort sau sarcină înainte de termen) şi poate să diminueze calitatea și cantitatea de lapte matern;
- Pătrunjelul conține miristicină, un halucinogen. De aceea, un consum foarte mare o dată poate să ducă la amețeli.
Surse: Medical News Today, US National Library of Medicine - National Institutes of Health, Britannica, Healthline.com, WebMd