Aspecte esentiale
Ati auzit cu siguranta de alimentele ce contin calorii negative; adevarul este ca nu trebuie sa judecati matematic (desi asa sunteti tentati). De fapt, este vorba de un termen impropriu, mai corecta fiind exprimarea aport caloric negativ - ard mai multe calorii in timpul procesului digestiv decat cele pe care le contin (este vorba de un efect termic sau o actiune dinamica specifica; se pare ca cel mai ridicat efect termic il are carnea slaba, de fapt proteinele). In mare parte, alimentele incluse in aceasta categorie sunt legume si fructe.
Ce se intampla de fapt? In timpul zilei, aproximativ 5-10% din energia consumata totala ajunge la digestie si depoziteaza nutrimentele din alimentele consumate. Cele cu putine calorii, cum sunt telina si alte legume non amidonoase, ofera un numar mic de calorii dar necesita energie pentru a fi digerate; acest lucru inseamna ca e teoretic posibil sa existe anumite alimente cu acest efect. Cele considerate a contine calorii negative sunt in mare parte fructele si legumele cu putine calorii: telina, grapefruit, lamaie, lime, mar, salata, broccoli si varza.
Bauturile considerate a dispune de calorii negative sunt apa (de fapt are 0 calorii) si in special cea rece deoarece corpul trebuie sa o incalzeasca (la temperatura corpului, respectiv la 37 C); insa nu exista o cercetare clara care sa demonstreze aceasta concluzie. Unele infuzii cum sunt ceaiul simplu si cafeaua contin tot zero calorii; cafeaua in plus datorita cafeinei intensifica rata metabolica. Pierderea in greutate ocazionata de consumul acestora este totusi minima: de exemplu 5-6 pahare de apa rece ard in plus 10 calorii pe zi si necesita aproape un an pentru a elimina 0,5 kg de grasime (de subliniat ca un consum excesiv de apa are potential periculos). Sunt cunoscute si legende urbane generate de diversi producatori ce presupun bauturi cu calorii negative, fara a avea insa substrat real.
Un alt factor ce trebuie mentionat in aceasta "ecuatie nutritionala" este densitatea energetica; la fructe si legume este redusa. Ea reprezinta numarul de calorii raportat la 1 gram de aliment. Majoritatea produselor au specificata cantitatea, dar si caloriile, asadar impartiti caloriile la greutate si veti afla densitatea energetica (un exemplu ilustrativ este cel al strugurilor si al stafidelor).
Doamna doctor Iren Alexoi Nutritionist-Dietetician www.drirenalexoi.ro, email nutritie.dietetica@yahoo.ro, tel.0722496036 precizeaza:
"Alimentele cu calorii negative sunt in special fructele si legumele proaspete: afine, andive, brocolli,capsuni, ceapa, conopida, dovlecel, fasole verde, lamaie, mango, morcov, patrunjel, portocale, telina, varza, usturoi, sfecla rosie.
Calorii negative este o metafora care ne indica faptul ca pentru digestia unui aliment organismul cheltuie mai multa energie (calorii) decat produce acel aliment pentru organism. Cele mentionate sunt alimente benefice, contin antioxidanti, vitamine, minerale, fibre care sunt necesare pentru un organism sanatos.
Fiind vorba in general de fructe si legume proaspete, ele ajuta arderile crescand rata metabolosmului bazal. Acest lucru se intampla nu numai datorita faptului ca pun organismul la treaba, dar si datorita principiilor nutritive continute, avand si proprietati detoxifiante asupra colonului si ficatului."
Citeste si:
Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
Telina
Aproximativ 75% din telina reprezinta doar apa; restul 35% fibre si altele. Drept rezultat, ofera putine calorii (19 calorii in 120 g) in comparatie cu cele necesare pentru a o gati, digera si a o elimina din organism. In plus, datorita fibrelor continute, ajuta la mentinerea senzatiei de satietate. Telina are un efect termic (mentionat anterior) de aproximativ 8%, mai putin decat 100% sau mai mult decat ar trebui. Conform cercetarilor, o bucata de telina ofera 6 kcal corpului, iar acesta imprima jumatate de calorie pentru digestia ei. O puteti consuma ca atare, presarata cu sare (un alt aliment considerat a avea calorii negative) sau alaturi de un sos picant (ardeiul iute intensifica rata metabolica).Grapefruit
Gustul deopotriva dulce si amar al acestui fruct este binecunoscut, in special in dietele de slabire. La fel ca si telina, are in compozitie aproximativ 60% apa, iar restul reprezinta fibre (domolesc apetitul). Contine putine calorii, respectiv 74 intr-o cana, dar important este compusul naringenina (ce confera gustul amar) care transmite ficatului sa descompuna grasimea. Conform medicului Martin Yarmush, are loc un proces similar dietei Atkins-ficatul descompune acizii grasi in loc de carbohidrati (ca si cum ar posti). Il puteti manca dimineata pentru un plus de energie; consumul constant ajuta la arderea a mai multor calorii in ritm mai rapid. Retineti ca asa-zisul suc de grapefruit nu confera aceleasi beneficii, mai ales daca e pasteurizat; doar fructul crud cu pielita interioara alba.Verdeturi
Salata si alte legume cu frunze ard mai multe calorii decat contin deoarece sunt compuse in special din apa. Raportul este de fapt de 50% apa si 50% fibre; drept urmare constituie si o sursa de energie, impiedicand pofta de dulciuri/gustari aditionale. Merita mentionate in aceasta categorie kale, spanac (in plus contine mai multe proteine decat aceeasi cantitate de carne-determina sistemul digestiv sa functioneze mai intens), dar si salata (o cana contine dar 8 calorii). Chiar daca verdeturile confera atat de multe beneficii in slabire, prin consumul alaturi de sosuri/dressing-uri grase, acestea se anuleaza.Pepene rosu
Un fruct popular in zilele calduroase, dispune de putine calorii, fiind indicat de asemenea in regimurile alimentare. Motivul pentru care ajuta la scaderea in greutate este ca are din abundenta vitamine din complexul B ce cresc nivelele energetice si reduc nevoia de alimente suplimentare; nu contine grasimi si doar cateva calorii. Nutritionistii considera ca poate creste rata metabolica mai mult decat alte fructe deoarece contine atat de multe fibre si proteine. Poate fi combinat cu alte fructe sau taiat cuburi si consumat ca atare.Mere si portocale
Un alt fruct des mentionat in dieta cu calorii negative este marul; se considera ca pentru ingerarea unui mar de 50 calorii, corpul consuma pentru procesare mai mult de 50 de calorii. De fapt, numarul lor depinde de la o persoana la alta si poate ajunge pana la 150% din caloriile continute, respectiv 25 calorii in plus la fiecare mar digerat. Citricele (nu doar portocalele) sunt recunoscute pentru faptul ca imbunatatesc functionarea sistemului digestiv si accelereaza procesul de detoxifiere.Pareri impartite
Doctorul Tim Garvey, presedintele catedrei de stiinte nutritive din Universitatea din Alabama, considera ca e teoretic posibil, desi practic nu exista alimente cu calorii negative, fiind sceptic si cu privire la faptul ca modificarea metabolismului poate conduce la o slabire reala. Conform acestuia, singura modalitate de succes consta in consumul a mai putine calorii decat ardeti prin efort fizic si nu prin digestie. Nutritionistul Marion Nestle considera ca totul e doar un mit.
Conform cercetatorului Ron Mendel, director de stiinta a educatiei fizice la Universitatea Mount Union, exista alimente care dispun de diverse modalitati de a creste rata metabolica (ritmul in care corpul arde caloriile), respectiv cele cu cofeina, guanina, taurina si cu extract de ceai verde. Acesta a intreprins un studiu asupra a 20 participanti si a constatat o eficacitate sporita a unei bauturi ce includea componentele mentionate. Sub nicio forma insa nu e vorba de sute de calorii suplimentare consumate de corp, insa in decursul unui an se speculeaza o slabire de aproximativ 4,5 kg; nu pare mult, dar in timp conteaza.
Nu in ultimul rand, chiar proteinele, ce necesita cea mai mare cantitate de energie, au o energie termica de 20-30%. Doctor Garvey consimte asupra acestei constatari, mai ales ca nu putem trai doar cu telina si ca doar putine persoane o pot consuma cruda. El este insa de acord ca acest aliment umple stomacul si sporeste senzatia de satietate (previne ingerarea ulterioara de mai multe calorii, fara insa a le arde pe cele deja consumate.
De retinut
Desi dietele ce includ alimentele cu calorii negative nu functioneaza intotdeauna cum se vehiculeaza (se pare ca un rol semnificativ il joaca si rata metabolica individuala; se bazeaza in special pe un consum ridicat de fructe si legume), pot ajuta la scaderea in greutate prin umplerea stomacului cu alimente care nu sunt dense din punct de vedere caloric. In final, trebuie sa retineti ca nu exista dovezi stiintifice concrete care sa sustina aceasta premise si ca urmarea dietelor drastice ce incurajeaza consumul doar a catorva alimente poate conduce la pierderea unor nutrimente importante necesare functionarii organismului. Riscul urmarii unei diete cu calorii negative in mod extrem (9 kg in 9 zile) consta in revenirea la greutatea initiala in urma incetarii ei. De asemenea, alimentele mentionate anterior, consumate cu exces de grasime sau zahar, nu vor aduce niciun fel de beneficiu. Prin urmare, cheia unei pierderi in greutate durabile consta in adoptarea unui stil de viata sanatos ce include o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
Doamna doctor Iren Alexoi Nutritionist-Dietetician www.drirenalexoi.ro, email nutritie.dietetica@yahoo.ro, tel.0722496036 precizeaza:
"Ar trebui consumate zilnic si chiar la fiecare masa daca e posibil, cruditatile sunt mereu benefice si se pot combina cu carne sau branza slaba sau o salata deliciosa langa o portie de leguminoase. Le recomand folosite cat mai des intr-un regim de alimentatie echilibrat. Nu se recomanda o cura care sa contina numai alimente cu calorii negative deoarece ar aparea dezechilibre nutritionale in timp, plus ca pe cat de repede slabim la fel ne si ingrasam dupa. Totul trebuie sa fie in echilibru: cate un pic din fiecare."
Multumim doamnei doctor Iren Alexoi pentru informatiile oferite.
Surse:
www.naturalnews.com; www.bbc.com; http://en.wikipedia.org; www.health.com; www.mayoclinic.org; www.foodiejunky.com