Bebelușii
Chiar dacă noi, ca părinți, suntem adepții unei diete vegetariene, trebuie să știm că aceasta nu este cea mai bună alegere și pentru primele luni de viață de ale copilului nostru. Dimpotrivă, o dietă vegetariană este interzisă pentru copiii mai mici de 1 an, în condițiile în care îi va priva de nutrienții esențiali pentru o dezvoltare optimă. Iată ce vitamine nu pot fi asigurate, decât în cantități insuficiente, de o dietă vegetariană:Vitamina B 12
Specialiștii ne avertizează asupra următorului lucru: plantele nu sunt o sursă de calitate pentru ca organismul să beneficieze de suficientă vitamina B12. Aceasta este foarte importantă încă din primele luni de viață ale bebelușului întrucât, în lipsa ei, pot exista efecte adverse care de care mai serioase, precum:
• Încetinirea creșterii
• Retard mental
• Riscul de atrofie cerebrală
• Riscul de apariție a anemiei megaloblastice (sau anemie pernicioasă; de obicei, aceasta este o afecțiune autoimună)
În plus, s-a constatat că acei copii ce nu avut parte de suficientă vitamina B12 încă de când au fost bebeluși devin adolescenți cu tulburări de memorie și cu capacitate redusă de învățare.
Vitamina A
Deși ni se pare cu totul neobișnuit ca o dietă vegetariană să nu-i asigure unui bebeluș vitamina A, în condițiile în care numeroase legume și fructe sunt bogate în caroten, trebuie să știm că, în realitate, acest beta-caroten este doar un precursor al vitaminei A. De fapt, doar o foarte mică parte din beta-carotenul conținut în fructe și legume poate fi convertit în adevărata vitamina A (retinol). Iar la bebeluși se pare că acest proces este imposibil.
Înainte de a-i impune și bebelușului o dietă vegetariană, gândește-te că insuficienta vitamina A îl poate predispune la grave probleme, cum ar fi:
• Riscul de a contacta tot felul de infecții
• Încetinire în procesul de dezvoltare celulară
• Dezvoltare deficitară a vederii
Fierul
Deși unele legume (precum spanacul) sunt bogate în acest mineral, până când bebelușul va fi apt să le consume vor trece luni bune.
Pentru a te asigura că el va beneficia de suficient fier, nu îi introduce dieta vegetariană, ci oferă-i lapte obișnuit (matern sau praf). Dacă nu va avea resurse de fier, se va confrunta cu tot felul de probleme, printre care:
• Anemia
• Iritabilitate
• Lipsa apetitului
• Letargie
• Unghii și păr fragile
Vitamina D
La fel ca și pentru alte vitamine, medicii spun că o dietă vegetariană nu-i poate asigura bebelușului sinteza optimă de vitamina D. Lipsa ei poate conduce la oricare dintre aceste tulburări:
• Probleme neurologice
• Rahitism
• Predispoziție spre infecții
• Probleme dentare
• Iritabilitate etc.
Citește și: Lipsa de vitamina D la copii
Acizii grași tip Omega 3
Deși unele alimente dintr-o dietă vegetariană pot asigura sinteza acestor acici grași, ele nu pot fi consumate de bebeluși (de pildă, nucile și semințele conțin acizi Omega-3).
În condițiile în care în primele șase luni de viață organismul bebelușului are nevoie de astfel de nutrienți pentru o dezvoltare cognitivă optimă, este necesar să-i asigurăm bebelușului o alimentație care să cuprindă lapte și produse lactate.
Când bebelușii nu beneficiază de acizi tip Omega 3, vor fi mult mai expuși riscului de a se confrunta cu probleme serioase, ca de exemplu:
• Anomalii la nivel neurologic
• Iritabilitate
• Autism
• ADHD
• Dezvoltarea unor maladii autoimune
Copiii și adolescenții ce suferă de rahitism
Rahitismul este o maladie caracterizată prin oase moi și slabe. Semnele ce dovedesc prezența rahitismului sunt: dureri și senzație de slăbiciune la nivelul oaselor (în special în zona coloanei, brațelor, pelvisului și picioarelor), creștere lentă în înălțime, crampe musculare, dinți insuficient dezvoltați.
În cazul în care copilul/adolescentul are deja rahitism sau bănuiești că are, este necesar să insistăm să nu adopte o dietă vegetariană, întrucât hrană vegetală nu-i poate asigura acestuia suficienți nutrienți valoroși precum vitamina D, calciu, fosfor.
Din contră, pentru a-i oferi destulă vitamina D ar trebui să ne orientăm spre următoarele alimente (desigur, insistând și pe expunerea la lumina naturală a soarelui):
• Pește
• Ouă
• Ulei de cod
• Produse lactate
De asemenea, pentru a avea parte de calciu, ar trebui să mănânce zilnic produse lactate. Desigur, nu exclude ideea de a-i oferi și legume verzi (precum salata kale sau spanacul), dar gândește-te că acestea nu sunt suficiente în caz de rahitism, când oasele suferă de o intensă demineralizare.
Nu în ultimul rând, un copil/un adolescent ce are rahitism trebuie să-și ia, din alimentație, și fosfor. Pe lângă produse lactate, ar trebui să mănânce ouă și pește. Nu evita nici de cerealele integrale.
Persoanele ce suferă de anemie pernicioasă
Anemia pernicioasă (anemia Biermer) apare din cauza lipsei de vitamina B12. În general, este o afecțiune autoimună, ce se caracerizează prin simptome precum: tulburări mentale, cardiace, renale, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, tulburări digestive (precum arsuri grastrice, vărsături, constipație sau diaree), febră moderată, oboseală permanentă, limbă cu aspect fisurat sau, dimpotrivă, netedă, fără papile.
Pentru a beneficia de ea în cantități optime, nu este suficient să te orientezi spre o dietă vegetariană (incluzând aici și varianta lacto-vegetariană), chiar dacă în cadrul ei consumi alimente ce nu sunt lipsite total de vitamina B12, precum: lapte de soia sau cereale integrale.
Cu atât mai mult cu cât ai fost diagnosticată, în urma analizelor, cu anemie pernicioasă și ai din simptomele menționate mai sus, se impune să ai mare grijă la alimentația adoptată. Regula de bază este să consumi carne, lapte și ouă în fiecare zi.
Femeile care suferă de osteoporoză
Studii recente au demonstrat faptul că persoanele care adoptă o dietă vegetariană sunt mai predispuse la a avea oase fragile, prin comparație cu cele ce au o dietă obișnuită. Explicația este următoarea: o dietă vegetariană nu poate asigura, în cantități suficiente, vitamine și minerale esențiale pentru oase puternice: vitamina D, calciu, fosfor, proteine, vitamina B12.
Din acest motiv, dieta vegetariană este interzisă celor ce au primit diagnosticul de osteoporoză, întrucât oasele lor nu au nivelul de mineralizare optim, ceea ce va crește riscul unor fracturi grave.
Pentru evitarea apariției unor astfel de complicații, femeile ce suferă de osteoporoză ar trebui să se orienteze nu numai spre suplimente alimentare, ci și spre o dietă ce le va asigura nutrienții responsabili de sănătatea oaselor.
Citește și: 8 semne că ai probleme grave cu oasele
Persoanele ce au boala lui Crohn
Boala lui Crohn este o boală inflamatorie cronică, localizată la nivelul tractului digestiv, ce poate afecta orice segment al acestuia (de la esofag până la anus), dar în special o porțiune din intestinul subțire și colonul.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cei ce suferă de această boală este că nu pot absorbi suficienți nutrienți din hrană, întrucât intestinul subțire este adesea inflamat. Nu de puține ori se poate ajunge la malnutriție, cu atât mai mult cu cât diareea și pierderea apetitului sunt printre principalele simptome ale bolii lui Crohn. În aceste condiții, va crește riscul de anemie severă, întrucât organismul nu beneficiază de fier, vitamina C, vitamina B12.
Toate acestea ne demonstrează faptul că unei persoană cu boala lui Crohn i se va interzice să urmeze o dietă vegetariană, ce nu va fi capabilă să-i redea așa cum trebuie nutrienții menționați, slăbindu-i și mai mult organismul.
În plus, multe dintre alimentele incluse într-o dietă vegetariană (cum ar fi fructele, legumele, semințele, cerealele integrale) pot fi printre factorii declanșatori ai unei crize de diaree și disconfort abdominal, atât de prezente în cadrul acestei afecțiuni.
Pentru ca organismul unei persoane cu boala lui Crohn să se mențină într-o stare cât mai bună, este necesar ca dieta urmată să fie una cu conținut ridicat de proteine de calitate.
Persoanele care suferă de maladii grave ale rinichilor
În primele stadii ale unei boli renale un regim preponderent vegetarian poate fi benefic (pentru că poate stimula funcția renală), dar când se ajunge la afecțiuni foarte grave (precum insuficiența renală ce necesită dializa) o dietă vegetariană trebuie interzisă.
Astfel, nu numai că organismul unui bolnav cronic de rinichi necesită un aport de proteine ridicat, pe care o dietă vegetariană nu îl poate oferi, dar anumiți compuși din hrana vegetariană le pot fi deosebit de dăunători. Cele mai cunoscute exemple sunt potasiul și fosfații.
În privința potasiului, se spune că fructele și legumele sunt surse semnificative ale acestui mineral, alături de alimente precum făina de soia, boabele de soia sau pasta de soia, atât de larg utilizate în alimentația vegetariană. Iată de ce trebuie neapărat evitate de un bolnav cu insuficiență renală.
În legătură cu fosfații, aceștia se găsesc din plin în alimente cum ar fi fructele, legumele, semințele. Aceștia sunt însă foarte periculoși pentru cei ce se confruntă cu maladii foarte grave ale rinichilor.
Voi știați până acum căror persoane ar trebui să li se interzică să urmeze o dietă vegetariană?
Surse:
www.davita.com; www.everydayhealth.com; www.healthline.com;www.livestrong.com; www.nos.org.uk; www.rd.com;www.romedic.ro;www.webmd.com