- PlayStation 5 - cea mai populară jucărie din lume
- Nord-americanii preferă jucăriile simple, în timp ce europenii sunt fani jocuri de construit
- În România, cele mai căutate jucării sunt păpușile bebeluș
- Jocurile de societate domină în Orientul Mijlociu și Asia Centrală
- Barbie este cea mai populară păpușă în 32 de țări
- Consolele de gaming nu sunt atât de populare în restul Asiei și Oceaniei
- Jocurile de societate și păpușile sunt populare în Africa
De asemenea, topul dezvăluie și care este cel mai căutat joc de societate la nivel global (nu, nu este Monopoly!), precum și care este cea mai populară păpușă din lume.
The Toy Zone este unul dintre cele mai populare site-uri cu review-uri la jucarii (si nu numai) din lume si, ca in fiecare an, a dezvaluit topul celor mai populare jucarii din lume. Echipa din spatele proiectului a pornit de la o listă de jucării și, folosind instrumentul Ahrefs Keywords Explorer, a calculat de câte ori fiecare dintre ele a fost căutată pe Google pe lună, în medie, în 161 de țări. Au descoperit că:
- Patru dintre primele cinci cele mai căutate jucării din lume sunt console de jocuri video, iar dintre acestea, PlayStation 5 este cea mai căutată în medie, lunar (înregistrează 15 milioane de căutări);
- Singura jucărie care nu este consolă printre cele mai căutate cinci este Lego (peste șase milioane de căutări pe lună, în medie);
- Cel mai căutat joc de societate la nivel global este Ludo ( 1,35 milioane de căutări pe lună, în medie);
- Barbie este cea mai populară jucărie unicat în 32 de țări - mai mult decât orice altă jucărie.
Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă
PlayStation 5 - cea mai populară jucărie din lume
PlayStation 5 de la Sony este cea mai căutată „jucărie” din lume, în timp ce Nintendo Switch conduce lista în cele mai multe țări.
Studiul, publicat de The Toy Zone, a constatat că PS5 înregistrează în medie 15 milioane de căutări pe lună, în timp ce singura jucărie care nu este consolă și care a intrat în top cinci la nivel mondial a fost LEGO, cu șase milioane de căutări. „Oricât de mult iubește lumea păpușile, jocurile de societate și piesele de construit, tehnologia nu pierde teren”, se arată în studiu. „Analiza noastră arată că patru dintre primele cinci jucării cele mai căutate online sunt console de jocuri video, PS5 ocupând primul loc în top”. Între timp, seria XBOX X|S a revendicat unele dintre cele mai mari piețe, precum SUA, Canada, Africa de Sud, Brazilia și Australia.
Nord-americanii preferă jucăriile simple, în timp ce europenii sunt fani jocuri de construit
Nord-americanii cheltuiesc mai mulți bani pe jucării decât oriunde altundeva în lume. În rândul acestora câștigă teren jucăriile simple, cum ar fi jocurile de societate și păpușile; doar două țări (Antigua și Barbuda și Saint Vincent și Grenadine) preferă consolele de jocuri video (Xbox Series X și, respectiv, PS5).
Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă
În 17 țări din Europa, jucăriile de construit sunt cele mai populare. Cele mai populare sunt cele cu piese LEGO, dar și, jocurile Knex, Playmobil și Geomag.
Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă
În România, cele mai căutate jucării sunt păpușile bebeluș
În România, cea mai căutată jucărie este Glitter Babyz de la Noriel - o păpușă bebeluș, cu sclipici pe păr și gene, care își schimbă culoarea părului în apă rece. Fiecare păpușă vine cu propriile accesorii colorate, precum o sticlă de suc și una de sampon, care isi vor schimba si ele culoarea de fiecare data cand vor fi umplute cu apa rece.
Jocurile de societate domină în Orientul Mijlociu și Asia Centrală
Dintre toate categoriile de jucării de pe piață, jocurile de societate par a fi cele mai populare în Orientul Mijlociu și Asia Centrală. În șapte țări din regiune, jocurile de societate precum Pictionary, Game of Life și Rummikub sunt cele mai populare jucării, conform căutărilor Google.
În alte patru țări din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, Barbie este cea mai populară păpușă. În alte părți din regiune, Barbie a fost interzisă fie temporar, fie permanent de-a lungul anilor. De exemplu, în 2003, ea a fost interzisă în Arabia Saudită din cauza „aspectului său provocator” și pentru că „încuraja coduri vestimentare neislamice”. Abia în 2019, păpușile Barbie au reapărut pe piața din Arabia Saudită, după ce Mattel a lansat o păpușă Barbie cu hijab.
Barbie este cea mai populară păpușă în 32 de țări
Potrivit cercetării The Toy Zone, Barbie este cea mai populară păpușă în 32 de țări, mai mult decât orice altă jucărie. Este populară pe toate continentele, în special în Africa, unde 17 țări o caută online mai mult decât orice altă jucărie.
Cu părul ei lung și blond, cu ochi mari și strălucitori, Barbie a fost o păpușă iubită de multe generații din întreaga lume. În ciuda concurenței acerbe din industria jucăriilor, 58 de milioane de Barbie sunt vândute în fiecare an în peste 150 de țări, Mattel calculând că o Barbie este vândută la fiecare 2 secunde undeva în lume.
De asemenea, Barbie a fost recunoscută la nivel global ca un brand important de-a lungul deceniilor, în fiecare an fiind lansate ediții internaționale ale păpușii în costume tradiționale pentru diferite țări. Cu toate acestea, păpușa a fost interzisă de mai multe ori în mai multe țări, atât temporar (în locuri precum Arabia Saudită și Rusia), cât și permanent (în Iran).
Consolele de gaming nu sunt atât de populare în restul Asiei și Oceaniei
În restul Asiei și în Oceania, cele mai populare jucării sunt yoyo, Buckaroo și figurinele din seriale TV, cum ar fi Power Rangers. Consolele de jocuri video nu apar deloc pe hartă - nici măcar în Japonia, unde industria locală a jocurilor video este una dintre cele mai mari din lume.
Jocurile de societate și păpușile sunt populare în Africa
În Africa, jocurile de societate și păpușile sunt cele mai populare tipuri de jucării. În timp ce pe hartă nu apare nicio altă păpușă în afară de Barbie, gusturile naționale în materie de jocuri de societate sunt ceva mai variate: Ludo este cel mai populare, dar și jocuri clasice cum ar fi Game of Life, Monopoly și Scrabble.
Surse foto: thetoyzone.com, Image by drobotdean on Freepik
Surse articol: cbr.com, thetoyzone.com