În timp ce unii oameni au viață destul de scurtă și se îmbolnăvesc des, chiar dacă nu fac abuzuri, alții se pare că au găsit secretul tinereții fără bătrânețe, fântâna longevității pe care o vizitează des. Este și cazul unor localnici din comuna Mânzălești, județul Buzău, zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, zona albastră. Ce înseamnă noțiunea de zonă albastră? Este regiunea în care mai mulți membri ai comunității au durată de viață neobișnuit de lungă, comparativ cu media populației de pe restul planetei.
Din cei 2000 de locuitori ai comunei Mânzălești, 40 au vârste de peste 90 de ani, adică 2% din populație, o incidență neobișnuită, fiind de patru ori mai mare, comparativ cu media națională.
Comuna Mânzălești poate fi comparată cu alte zone albastre, precum insula grecească Ikaria, peninsula Nicoya din Costa Rica sau Insula Sardinia din Italia.
Specialiștii bănuiesc că secretul longevității stă în muntele de sare în imediata apropierea localității, care determină ca fiecare gură de aer să devină terapie.
Dacă vrei să trăiești mai mult, știința spune că trebuie să faci aceste lucruri
„Eu m-am păstrat bine pentru că n-am băut, n-am fumat, mi -am făcut treburile, de mâncat, am mâncat bine”
„La noi nu sunt bolnavi de astm sau de nervi. Au fost făcute măsurători și s-a ajuns la concluzia că zonele acestea cu sare la suprafață sunt zone propice vieții. Dacă te lingi pe buze, simți gust de sare”, declară Cecilia Petrescu, învățătoare și custode al Muzeului „Timpul omului”, din Mânzălești.
Nea Gică Baciu este unul din localnicii acestei localități care s-a făcut remarcat în toate interviurile acordate televiziunilor care s-au arătat interesate de acest subiect. Nea Gică a ajuns la vârsta de 101 ani, se deplasează singur fără ajutor și își îngrijește toată gospodăria. Principalele sale preocupări când nu are treabă prin curte este să își curețe arma de vânătoare sau să cânte la fluier.
@electraghiza #bluezone #romania #mânzălești #buzău #longevitate #tinerețefărăbătrânețe ♬ sunet original - Electra Ghiza
Bătrânul mărturisește că picioarele nu prea îl mai ajută ca în tinerețe, dar cu mâinile face treabă întocmai ca un bărbat tânăr, cosește și muncește cot la cot cu bărbații din sat. Nea Gică are o singură fată pe nume Roneta, care trăiește în orașul Buzău și are 73 de ani, vizitându-l de câte ori este posibil pentru a-l ajuta pe tăticul ei centenar la treburile casei.
Nea Gică se îngrijește la 101 ani de 10 pogoane de teren cu livezi, fânețe și pădure, de o casă cu grădină, două șuri, un hambar și trei grajduri și toate le duce cu stoicism. Bătrânelul nu cumpără de la magazin mai nimic, ci are cămara plină cu conserve pe care și le face singur sau ajutat de fata lui cu fructe și legume din grădina și livada proprie.
Carnea și ouăle îi sunt asigurate de păsările din propria ogradă. Nea Gică mărturisește că și-a pus și varză pentru iarnă din propria ogradă, iar acum ce i-a rămas, le mai dă găinilor să ciugulească.
„Eu m-am păstrat bine pentru că n-am băut, n-am fumat, mi -am făcut treburile, de mâncat, am mâncat bine. Vin pe la mine prieteni, bem câte un păhărel, facem câte un chef”, declară nea Gică.
„Vreau să trăiesc până la 150 de ani, cu drept de prelungire!”
O altă localnică ce s-a făcut remarcată în interviurile luate de presă este Drăguța Albu, care a împlinit pe data de 31 octombrie 2023, 91 de ani și susține că vrea să trăiască „până la 150, cu drept de prelungire”. Tanti Drăguța nu ține supărarea, muncește, este veselă și bănuiește că optimismul este cel care o ține în viață.
Tanti Stana Dobrotă așteaptă aniversarea a 102 ani. Deși a suferit recent un accident vascular cerebral de pe urma căruia s-a ales și cu o paralizie, tanti Stana și-a revenit în câteva luni de la accident, iar acum face treburi pe lângă casă. Recordul de longevitate în această comună este deținut de o femeie care a trăit 113 ani.
Care este secretul? Localnicii susțin că ajung la vârste foarte înaintate pentru că mănâncă doar alimente curate, cultivate în grădină, muncesc, fac mișcare, țin post, mănâncă bine și consumă câte un păhărel cu moderație. Oamenii trecuți de 90 de ani ai comunei sunt toți sănătoși și energici, deși nu toți au avut o viață tocmai ușoară.
Așadar, munca zilnică, traiul cumpătat și optimismul sunt secretele longevității localnicilor din Mânzălești, pe care îi apreciem și încercăm să le urmăm modelul pe cât posibil, pentru a reuși să ne vedem și noi la rândul nostru nepoții și strănepoții.
Surse foto: facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com pixabay.com
Surse articol: stirileprotv.ro, adevarul.ro