Cum sa congelezi corect alimentele
Inghetarea reprezinta cel mai simplu si eficient mod de a pastra mai mult timp alimentele perisabile si semi-preparatele. Pentru ca un aliment sa fie inghetat in conditii optime, pe termen lung, congelatorul trebuie sa isi mentina o temperatura de - 18 °C. Chiar daca este sigur sa consumi alimentele pastrate la aceasta temperatura, calitatea lor se va deteriora in timp.Cum majoritatea congelatoarelor de acasa nu sunt capabile sa mentina o temperatura constanta de - 18°C, deoarece usa acestuia se deschide, lasand aerul sa se incalzeasca, nutritionistii si specialistii in igiena alimentara recomanda sa pastrezi mancarea congelata pentru o perioada scurta de timp.
Unele alimente trebuie pastrate in congelator ca sa impiedice microorganismele (bacterii, drojdii, mucegaiuri) sa se dezvolte. Dar germenii patogeni pentru om rezista la temperaturi scazute fara sa se multiplice. Odata mancarea dezghetata, aceste microorganisme incep sa se dezvolte cu rapiditate. De aceea, este indicat ca mancarea dezghetata sa nu mai fie congelata inca o data.
„Daca avem intentia sa luam un produs si sa il varam direct in congelator (ma refer la carne), este indicat sa il luam gata congelat, deoarece congelatoarele industriale sunt mai bune decat cele casnice. Daca este vorba de frunze verzi sau alte legume, trebuie sa le oparim ca sa le inactivam enzimele oxidante inainte de a le pune la congelat. Pungile trebuie bine inchise, la fel cutiile, iar daca putem scoate tot aerul din ele este perfect. Decongelarea trebuie facuta lent, niciodata sub jet de apa. Unele alimente pot incepe pregatirea chiar daca nu sunt complet decongelate (de exemplu, la ficat sau legume). Se pun la congelator numai produse perfect proaspete si de calitate buna, in asa fel incat sa poata fi supuse stresului temperaturilor scazute. Congelarea initiala trebuie sa fie cat mai rapida, de aceea trebuie puse in raftul cel mai de sus sau dat congelatorul la maxim, dupa care se poate reveni la temperatura de rutina", este de parere dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei, senior lecturer Food Hygiene and Nutrition University of Medicine&Pharmacy "Carol Davila".
Reguli minimale pentru o congelare corecta si un aliment sanatos:
- alimentul trebuie spalat, iar recipientul - curatat;
- congelati alimentele in recipiente din polietilena; plasticul subtire si sticlele se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scazute;
- pungile nu trebuie sa fie pline - apa din alimente ingheata si face ca produsul sa creasca in volum, iar punga sa se sparga;
- de asemenea, este important sa scoti - pe cat posibil - tot aerul din punga;
- nu adauga sare peste alimente - sarea scade punctul de congelare;
- etichetati alimentele cu data cand au fost congelate;
- minus 18 °Celsius - temperatura la care trebuie pastrate alimentele congelate;
- 8 luni - perioada maxima de pastrare a alimentelor in congelator;
Cele mai multe alimente pot fi congelate. Cu toate acestea, nutritionistii nu recomanda congelarea produselor cu continut mare de apa sau cu risc mare de deteriorare.
Alimente care nu trebuie niciodata congelate:
- ouale crude ajunse la temperatura de inghet se solidifica si isi maresc volumul. Astfel, coaja se sparge si permite patrunderea bancteriilor;
- oule fierte tari, odata deconcongelate, capata textura cauciucata;
- legumele cu un continut ridicat de apa, cum ar fi: salata verde, castraveti, pepeni, mere, rosii sau ridichi, odata decongelate, se inmoaie si se vestejesc;
- ierburile moi, cum ar fi: patrunjel, busuioc si arpagic, isi pierd calitatea nutritionala si aspectul;
- sosurile pe baza de oua, cum ar fi: maioneza si cremele pentru prajituri, precum si produsele lactate isi modifica textura intr-un amestec neomogen si apos.
Calitatea mancarii dupa congelare
Procesul de congelare poate sa distruga continutul nutritional si compozitia produselor, daca nu sunt respectate intocmai regulile de igiena.
Daca ai de gand sa congelezi ceva, este bine ca mancarea sa fie proaspata. Nu lasa, spre exemplu, carnea in frigider doua zile inainte de a o ingheta, deoarece aceasta intarziere va afecta calitatea mancarii atunci cand va fi dezghetata.
Carnea si fructele nu au nevoie de pregatiri prealabile inghetarii, insa legumele se pastreaza mai bine daca inainte de a fi puse in congelator sunt gatite partial si puse in apa inghetata inainte de congelare.
Mancarea congelata sufera din cauza deshidratarii sau a oxidarii, din cauza faptului ca intra in contact cu aerul, care nu a fost scos din punga. Asigura-te ca alimentele au fost bine impachetate. Folosirea unor pungi speciale pentru congelat va preveni patrunderea aerului, pastrand mancarea in conditii optime o perioada mai lunga de timp. In orice caz si indiferent de aliment, nu pastrati mancarea in congelatorul casnic mai mult de 6-8 luni, daca vreti sa mentineti nutrientii la nivelurile de la inceput.
Alimentele perisabile trebuie congelate la doua ore de la preparare sau la cel mult o ora, daca temperatura ambientala este mai mare de 32°C. Dar specialisti atentioneaza ca mancarea preparata trebuie consumata in maximum 4 zile.
„Nutrientii se pastreaza foarte bine in alimentele congelate. Ca sa ii ferim de oxidare, singurul lucru rau care se poate produce la congelator, trebuie sa oparim, daca este cazul, produsele si sa le introducem umezite, in asa fel incat sa se formeze pe suprafata o pojghita de gheata (care impiedica oxigenul sa ajunga la aliment)", atentioneaza dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei, care mentioneaza totodata ca mancarea congelata este la fel de sanatoasa precum cea proaspata. Daca este pastrata corect in congelator.
Decongelarea in conditii de siguranta
Intr-o lume ideala, este bine sa iti planifici si sa dezgheti mancarea in frigider pentru a evita posibilitatea dezvoltarii bacteriilor. Produsele mici se dezgheata peste noapte, in timp ce alimentele mai voluminoase se dezgheata intr-o zi sau doua.
Daca dezgheti mancarea in cuptorul cu microunde, foloseste-o imediat deoarece microundele incalzesc alimentul neuniform si poti sa descoperi ca o parte din mancare este deja gatita.
Incearca sa eviti decongelarea mancarii pe blatul de bucatarie, deoarece aerul cald va permite microbilor sa devina activi in timpul procesului de dezghetare. De asemenea, nutritionistii si specialistii in igiena alimentatiei avertizeaza ca fructele si legumele nu trebuie dezghetate, deoarece au tendinta de a colapsa in timpul procesului de decongelare. Ele se pun direct la gatit!
Evitati recongelarea alimentelor odata dezghetate!
Deoarece recongelarea favorizeaza inmultirea microbilor, ceea ce face alimentul periculos pentru organism, specialistii recomanda ca produsele sa fie congelate in portii mici astfel incat sa fie decongelate o singura data.
„In cazul alimentelor perisabile, spre exemplu carne sau inghetata, nu este indicata recongelarea. La cele mai putin perisabile, cum este painea, nu este nicio nenorocire", adauga dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentara.
Surse:
http://www.kidspot.com.au/Preschool-Eat-Freezing-food-safely+71+29+article.htm
http://www.kidspot.com.au/Preschool-Eat-Food-quality-after-freezing+72+29+article.htm
http://www.foodsafety.gov/keep/preparing/freezing/
http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-tips-freezing-food
http://www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/how-to-store-food-safely.aspx