Cum gătești carnea ca un Master Chef

Cum gătești carnea ca un Master Chef

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Carnea este unul dintre alimentele pe care le consumăm cel mai des, în tot felul de forme. Pentru a reuși să o valorificăm așa cum trebuie, păstrându-i calitățile nutritive și bucurându-ne de gustul ei, este necesar să respectăm anumite reguli când o gătim. În articolul de mai jos vei afla cum este bine să procedezi, astfel încât să reușești să -ți încânți familia cu carne pregătită după metodele  unui Master Chef.

Reguli de care ar trebui să ții cont pentru a găti carnea ca un profesionist

Ai grijă să tai carnea respectându-i fibra
Ca să te asiguri că vei găti o carne cât mai fragedă, străduiește-te să o tai pe fibră. Acest lucru înseamnă să o tai de-a lungul fibrelor musculare lungi. Odată ce acestea vor fi rupte prin tăiere, carnea va putea fi mai fragedă.
Sfatul acesta se recomandă mai ales pentru carnea destinată fripturii, cu atât mai mult cu cât este vorba despre carne de porc sau de vită, care nu sunt mereu fragede precum ne-am dori.

Femeie ce taie carnea

Citește și: Cele mai comune greșeli în gătit, pe care toți le facem

Este preferabil să lași carnea să ajungă la temperatura camerei înainte să o pui pe grătar
Bucătarii profesioniști ne îndeamnă, dacă vrem să reușim să gătim carnea în mod cât mai uniform, să o lăsăm să ajungă la temperatura camerei înainte să o rumenim pe grătar. Nu va fi bine să o punem acolo de îndată ce se dezgheață, ci este mai bine să așteptăm. Numai așa ea se va găti în mod egal și vom reuși să o rumenim atât cât trebui, fără să o ardem sau să rămână nefăcută.

Fii atentă ca grătarul pe care vei găti carnea să fie bine încins
Gătirea corectă a cărnii depinde și de temperatura grătarului. Din acest motiv se recomandă ca acesta să fie deja încins când vom pune carnea pe el. Astfel, aceasta se va pătrunde bine și va degaja aromele îmbietoare.
De asemenea, un grătar bine încins ne va ajuta să gătim carnea mai rapid, fără să fim nevoite să o întoarcem prea des pe ambele părți.

Nu pune ulei peste carne sau pe grătar
Din acest punct de vedere, profesioniștii ne recomandă să alegem o carne care să conțină și grăsime, dar nu prea multă. Datorită acesteia, ea se va găti mai bine.
În schimb, punând ulei pe carne sau direct pe grătar riscăm să alterăm gustul cărnii sau să o ardem. Totodată, uleiul ar putea să determine carnea să se lipească mai puternic de grătar și să nu se mai gătească uniform.

Asezonează carnea cât mai simplu
Ca să obții un preparat cu carne cât mai gustos, este important să ai grijă și cum o vei asezona. Bucătării profesioniști ne sfătuiesc să ne limităm să punem pe carne sare înainte să o dăm la gătit. Piperul nu ar trebui adăugat decât după ce carnea nu mai este crudă, întrucât, la temperaturi înalte, acest condiment devine amar și va schimba gustul cărnii.
Desigur, în funcție de preferințe, poți să pui peste carne și alte condimente, cu condiția ca acestea să fie potrivite tipului de carne pe care-l gătești. De exemplu, dacă vei avea carne de porc, poți să o condimentezi cu: coriandru, cumin, usturoi, rozmarin, fenicul, salvie etc. Pentru carnea de pui optează pentru: cimbru, salvie, chilly, ierburi de Provence, tarhon etc.
Carnea de vită va fi mai bine pusă în valoare dacă vei utiliza: rozmarin, cimbrișor, iar peștele se pretează cu oricare dintre aceste variante: coriandru, chilly, cilantro ș.a.

Asezonarea carnii cu sare

Gătește carnea la foc mic
Specialiștii ne recomandă, pentru a ne bucura de preparate savuroase, să lăsăm carnea să se gătească încet, la foc mic. Acest îndemn este valabil cu precădere pentru tipuri de carne ce nu sunt mereu prea fragede, precum aceea de vită sau de porc.
Bucătarii spun că indiferent de tipul de gătire pe care-l vom alege (la aburi, pe grătar etc.), focul mic va ajuta carnea să devină mai moale și să se gătească uniform. În plus, nu vom risca să o ardem sau să o facem să se întărească și mai mult.

Pentru a găti carnea în mod profesionist, nu va fi suficient doar să o muți   de pe o parte pe alta
Întrucât tipurile de carne se gătesc în mod diferit, va fi necesar să fii foarte atentă dacă vrei să nu fii în situația de a avea o carne care nu este suficient făcută. Acest demers este cu atât mai important cu cât ai carne cu os. Ceea ce trebuie să știi este că întotdeauna carnea care se află în preajma osului se va pătrunde mai lent decât cea care se află mai departe de acesta.
„Misiunea" ta va fi să ai grijă nu numai să întorci carnea pe toate părțile, dar și să-i schimbi locul în recipientul în care o gătești, pe măsură ce se va pătrunde, asigurându-te că nu va rămâne crudă în anumite părți.

Fii atentă la modul în care carnea își va schimba frăgezimea pe măsură ce se va găti
Ca să îți dai seama când este într-adevăr gata carnea, va fi necesar să înveți să-i testezi gradul de frăgezime. În acest scop, te vei folosi de un „test" cu ajutorul degetului arătător și celui mare. Practic, va trebui să strângi puțin pumnul și să vezi cum se simte la mână. De exemplu, dacă vei apăsa carnea și ea este moale, înseamnă că nu este bine făcută. Dacă devine mai rezistentă la apăsare, se poate spune că este gătită „medium". În schimb, când este foarte rezistentă la atingere, este bine făcută.
Ca să-i păstrezi frăgezimea, nu se recomandă să tai carnea de îndată ce ai luat-o de pe foc. Mai bine va fi să o lași să se „odihnească" pentru 5-10 minute și abia după aceea să o porționezi. Numai așa sucurile din ea se vor răspândi uniform.

Carne in tigaie

Cum poți găti diferite tipuri de carne, precum un bucătar profesionist

Pentru a reuși să gătești cât mai bine carnea, este esențial să ții cont de regulile ce se pretează cel mai bine pentru fiecare tip de carne. Iată câteva exemple:
Carnea de vită și de porc
Dacă este vorba despre carne mai moale, cum ar fi pulpă, cotlet sau mușchiuleț, este ideal să o pregătești prin „metoda uscată", adică friptă pe grătar. În acest context, ai grijă să nu o arzi și să-i menții totodată frăgezimea.
Când ai la dispoziție carne cu os (cum ar fi coaste, cotlet cu os, ceafă cu os, antricot), cel mai bine va fi să o gătești la foc mic, prin înăbușire la tigaie. Așa va deveni mai fragedă și îi vei pune mai bine în valoare aromele.

Carnea de pui, de curcan, de rață
De pildă, un pui întreg va fi ideal dacă va fi introdus întreg la cuptor, astfel încât grăsimea din pieliță să pătrundă în carne și să o frăgezească și mai mult.
Copanele de pui merg bine pe grătar sau la cuptor și pot fi gustoase chiar dacă sunt rumenite mult.
Pieptul de pui este ideal să fie înăbușit, astfel încât să nu devină prea uscat.
Curcanul, apreciat pentru conținutul de proteine, va fi numai bun pentru a fi introdus întreg la cuptor. De asemenea, poți să mizezi și pe pulpa de curcan, gătită la cuptor. Când ai carne tocată de curcan, o vei îmbunătăți dacă îi vei adăuga o consistență suplimentară, grație unor ingrediente precum brânza ricotta de exemplu.
În ceea ce privește rața, pieptul de rață de exemplu este potrivit să fie băgat la cuptor pentru ca grăsimea să se poată carameliza și să-i ofere un gust deosebit.

Citește și: Rețete cu carne

Peștele
Dacă avem pești întregi mici, bucătarii profesioniști ne recomandă să-i gătim la grătar, la tigaie sau la aburi. Pentru a găti peștii mari, poți să încerci să-i introduci la cuptor, să-i frigi sau să-i gătești la aburi.
În schimb, dacă ai fileuri sau crochete, acestea sunt mai potrivite pentru a fi gătite în hârtie de pergament, fie la cuptor, fie pe grătar.

Voi știați până acum „secretele" ce ne ajută să pregătim carnea ca un adevărat profesionist?

Surse:
www.businessinsider.com, www.chatelaine.com, www.eatingwell.com,www.thekitchn.com

 

Articolul urmator
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Femeile din zodiac care gătesc cel mai bine. Primesc șorțul de Master Chef
    Femeile din zodiac care gătesc cel mai bine. Primesc șorțul de Master Chef

    Ce ar spune Gordon Ramsay dacă ar gusta din mâncarea gătită de tine? Te-ar lăuda și ți-ar spune că ești o bucătăreasă desăvârșită sau ti-ar arunca farfuria la...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Ce familie frumoasă are chef Florin Dumitrescu. "Am vrut ca fetițele noastre să fie crescute de noi, nu de bunici sau bone"
    Ce familie frumoasă are chef Florin Dumitrescu. "Am vrut ca fetițele noastre să fie crescute de noi, nu de bunici sau bone"

    A devenit cunoscut în special după ce a făcut parte dintre jurații unor cooking-show-uri de la noi și, în plus, chef Florin Dumitrescu este autorul a două cărți de bucate....

    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase
    Cele mai bune sarmale, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Ingredientul cheie, dar absolut banal, care le face atât de gustoase

    Orice gospodină știe să facă sarmale. Dar nu ies la fel de bune ca cele preparate de marii bucătari! Chef Sorin Bontea dezvăluie ingredientul secret pe care îl pune alături de...

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca
    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca

    O legumă delicioasă, plină de nutrienți și foarte populară în bucătăria internațională, sparanghelul poate fi gătit în diverse modalități, oferindu-le felurilor de...

    Soțul meu m-a bătut din noaptea nunții. Cum am supraviețuit 5 ani de abuz și violuri
    Soțul meu m-a bătut din noaptea nunții. Cum am supraviețuit 5 ani de abuz și violuri

    Rândurile de mai jos sunt pentru toate femeile abuzate, cărora aș vrea să le spun să nu accepte, să nu se lase și să caute scăpare. Sunt atât de multe, am văzut sute de...

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    © 2025 Qbebe