Informatii esentiale
Dieta alcalina a generat o adevarata moda intre celebritatile de la Hollywood deoarece ajuta atat la scaderea in greutate, cat si la evitarea problemelor de sanatate cum sunt artrita/osteoporoza si cancerul (dar si la sustinerea oaselor si muschilor sanatosi, prevenirea calculilor renali, reducerea riscului de hipertensiune si de diabet de tip 2). Se considera ca poate imbunatati chiar sanatatea cardiovasculara, precum si memoria si cognitia. Persoana care a introdus-o pentru prima data in atentia publicului a fost Victoria Beckham in ianuarie 2013.
Aceasta dieta porneste de la premisa ca anumite alimente (cum sunt carnea, faina, zaharul rafinat si alimentele procesate) pot determina corpul sa produca acid, aspect considerat nociv pentru acesta. Prin urmare, dieta se concentreaza pe mentinerea pH-ului optim al organismului prin limitarea alimentelor si bauturilor ce induc acidul cum sunt cofeina si alcoolul, carnea si lactatele si orice alimente procesate/prajite, inlocuindu-le cu substante ce induc alcalinitatea cum sunt legumele crude, fructele cu indice glicemic redus si smoothie-uri verzi din belsug. Prin intermediul acestora alimente care nu impun corpului o autocorectie a nivelului de pH, reduceti inflamatia, stimulati imunitatea si imbunatatiti sanatatea generala. Desi in teorie pare usor de aplicat, nu oricine poate trece de la carne si cartofi la quinoa si kale, prin urmare este bine sa cititi si detaliile urmatoare.
Doamna Lorena Somesan Nutritionist-Dietetician care@nutritionistlorena.ro, www.nutritionistlorena.ro, https://www.facebook.com/lorena.nutritionist, http://www.linkedin.com/in/lorenanutritionist:
"Dieta alcalina este o dieta restrictiva, elimina alimentele cu efect acidifiant si promoveaza consumul alimentelor cu efect alcalinizant. Aceasta dieta este recomandata persoanelor care doresc sa isi reduca aciditatea sangelui, care sufera de osteoporoza si decalcifiere. De asemenea are efect de reducere a bolilor coronariene si aterosclerozei, previne imbolnavirea de artrita, tendinta de retentie a apei, litiaza renala si unele forme de cancer. Aceasta dieta are ca principal beneficiu fata de celelate diete faptul ca stimuleaza accelerarea procesulului de normalizare a ph-ului din sange la o valoare de 7.35-7.45. Atuurile sale constau in faptul ca se consuma preponderent fructe si legume care reduc formarea de acizi in organism, continand multe vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, respectand in acest fel un principiu de baza important pentru un stil de viata sanatos. Fiind o cura destul de restrictiva, cu putine calorii, rezultatele sale sunt remarcabile si se obtine si o scadere in greutate.
Modul in care se incepe aceasta dieta este unul foarte simplu si anume: trebuie eliminat din meniu toate produsele capabile sa provoace aciditate si in schimb lor sa se consume doar alimente cu efect alcalinizant.
Atentie, insa, hrana din dieta alcalina nu are neaparat un pH alcalin, ceea ce conteaza este ca odata ajunsa in organism si digerata, ea sa produca o reactie alcalina."
Personele carora le este indicata/precautii
Conform mai multor specialisti din domeniu, trecerea la o dieta producatoare de acid constituie cauza mai multor boli cronice; exista insa si medici conservatori care nu o desemneaza drept cauzatoare de imbolnaviri de acest gen. Iata si caror simptome le este adresata, fiind excluse de medic alte afectiuni asociate:
- lipsa de energie
- exces de mucus
- congestie nazala
- raceli si gripa frecvente
- anxietate, nervozitate, irascibilitate
-chisturi ovariene, sindromul ovarelor polichistice, chisturi benigne mamre
- dureri de cap
Desi suportul stiintific cu privire la potentialele beneficii ale dietei lipseste (sunt cunoscute numai studii pe animale; unele din ele contrazic ipoteza ca alimentele acide conduc la osteoporoza), exista dovezi ca alimentele alcaline pot imbunatati starea de sanatate in ansamblu.
Retineti totusi ca persoanele care sufera de insuficienta acuta/cronica renala nu ar trebui sa o utilizeze, iar cei cu boli cardiace preexistente sau care urmeaza un tratament ce afecteaza nivelele de potasiu ar trebui sa ceara aprobarea medicului in prealabil. De asemenea, dieta nu a fost verificata pentru gravide, femei care alapteaza, copii, suferinzi de diverse afectiuni sau persoane care urmeaza un anume tratament. In plus, unii expertii avertizeaza asupra nocivitatii unei diete restrictive ce poate determina o scadere in nivelul proteinelor si calciului; deoarece promoveaza excluderea unor grupe alimentare, poate conduce la o alimentatie dezechilibrata cu consecinte in deficiente nutritionale cum sunt cele cu privire la acizii grasi esentiali si fitonutientii. Persoanele sceptice considera ca de fapt senzatia de bine este o urmare naturala a consumului de fructe si legume/a evitarii alimentelor procesate si nu a alterarii pH-ului intern (deoarece corpul functioneaza pentru a mentine nivelul pH-ului constant si nimic din ce mancati nu poate modifica pH-ul sangelui). In mod evident, alimentele promovate de sustinatorii sai va vor ajuta sa va simtiti mult mai bine decat burgeri si cartofi prajiti.
Eficacitate
Supermodelul Elle Macpherson a apelat in urma cu cativa ani la aceasta dieta in urma recomandarii medicului Simone Laubscher, observand in numai 2 saptamani: mai multa vitalitate, o piele lipsita de uscaciune, disparitia poftei de zahar, stabilizarea dispozitiei si, cel mai important, disparitia excesului ponderal din zona abdomenului. Ea a urmat aceasta abordare in procent de 80/20 pentru alimente alcaline, in dorinta de a crea echilibrul pH optim.
Medicul Laubscher sustine ca durerile articulare, castigul ponderal, pofta pentru carbohidrati sau zahar desemneaza o alimentatie prea acida. Un alt specialist, medicul Stephan Domenig, autorul planului alimentar Remediul alcalin, sustine despre aceasta ca reprezinta opusul unei alimentatii vestice, bazandu-se pe ideea ca sanatatea optima provine de la echilibrarea pH-ului organismului prin consumul de legume si fucte, precum si pe leguminoase, cereale si nuci. Acelasi medic sustine ca dieta cu aciditate ridicata conduce la constipatie si balonare, lipsa de energie, imbatranire si boli gingivale. In anul 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie a afirmat ca o alimentatie inducatoare de acidoza este un real fenomen medical.
Ca sa intelegeti exact modul sau de functionare, fiecare substanta dispune de un pH care se incadreaza intre 0 si 14; cu cat este mai aproape de zero, cu atat este mai acida. 7 reprezinta neutru, iar pe masura ce se apropie de 14 este tot mai alcalina (sau bazica). PH-ul normal si sanatos al sangelui este intre 7,35 si 7,45; corpul incearca sa il mentina prin respiratie, urinare si eliminare a mineralelor (insa nivelele variaza in interiorul corpului, de exemplu stomacul este foarte acid-3,5 sau mai putin pentru a putea descompune mancarea, iar urina isi modifica pH-ul in functie de aliementatie). Cand consumati alimente ce induc aciditatea se creeaza un mediu celular nesanatos si se transmit semnale de stres in cadrul corpului, conducand la raceli, focare de imbolnavire si inflamatie (in final apar imbolnavirile cronice). Pentru a testa nivelul pH-ului, este indicat sa analizati a doua urina a zilei; in cazul sau nivelul ideal este intre 6,8 si 7,5.
Doamna Iren Alexoi Nutritionist-Dietetician www.drirenalexoi.ro, email nutritie.dietetica@yahoo.ro, tel.0722496036:
"Beneficii
-ajuta in mentinerea greutatii si tratarea obezitatii
-protectie impotriva afectiunilor maligne, a cancerelor
-efect antiaging
-este o dieta antiinflamatorie
-ofera protectie cardiovasculara
-previne formarea pieterlor la rinichi
Insanatoseste si reface organismul prin lupta impotriva radicalilor liberi. Asigura o buna detoxifiere a organismului in special a ficatului si colonului. Regleaza functia aparatului digestiv, a secretiilor gastrice si utilizarea enzimelor de digestive. Reface flora saprofita intestinala
Containdicatii
-persoanelor cu colita ulcero-hemoragica, gastrita acuta, unele cazuri de colon iritabil. Atentie la copii si adolescenti care merg strict pe dieta alcalina trebuie introduse cu masura galbenusul de ou, nucile sau semintele pentru a beneficia de o cantitate suficienta de aminoacizi esentiali."
Ce puteti manca si ce nu
Majoritatea fructelor (exceptand prunele si merisoarele) si legumelor, soia si tofu, unele alune, seminte si leguminoase (in special linte) sunt alimente ce sustin alcalinitatea. Exemple: kale, broccoli, varza, castraveti, iraba de grau, legume fermentate, varza de Brussels, spanacul si alte legume verzi, quinoa, amarant, avocado, ulei de masline si ulei de cocos si fructe de padure, mere, banana, mango, migdale, seminte de dovleac, orez, secara si hrisca. Bauturi: apa de cocos, ceaiuri din plante (ceai verde sau de ghimbir) apa de izvor, lapte de migdale, smoothies verzi, otet de mere si apa.
Lactatele, ouale, carnea, majoritatea cerealelor si alimentele procesate (gustari la conserva si punga) sunt acide si trebuie evitate (insa nu excluse complet). De asemenea, nici alcoolul sau cofeina nu trebuie consumate. Exemple: zahar, paine si paste albe, proteine animale.
In mod surprinzator, unele alimente cu gust acid cum sunt lamaile si otetul de mere au de fapt un efect alcalinizant, odata digerate. De asemenea, este important si un nivel adecvat de odihna: se pare ca lipsa somnului afecteaza nivelele pH-ului. Deoarece exclude multe alimente cu potential alergen, precum si glutenul, dieta alcalina poate fi preferata si de persoanele cu o sensibilitate la acestea (cu precautie). Puteti observa ca dieta este aproape complet vegetariana, putand functiona si pentru vegani; este o varianta potrivita si pentru cei ce doresc sa evite grasimile si zaharul.
Iata ce solutie a adoptat Elle Macpherson: in loc de 3 espresso dimineata, bea doar unul, o singura portie de proteine animale (peste) pe zi, aport sporit de legume; mananca 3 mese si 2 gustari. Alimentele sale preferate sunt: spanac, sfecla, branza de capra, arpacas, kale, quinoa, seminte de pin, halloumi si peste.
In final, mentionam opinia medicului Garry Gordon care considera ca excluderea carnii din alimentatie nu constituie solutia obtinerii sanatatii, sustinand ca grasimile animale sunt mai sigure decat carbohidratii rafinati. Cheia reusitei se pare ca o reprezinta moderatia si echilibrul (nu trebuie sa numarati caloriile), alimentatia ideala fiind compusa din 2 parti alcaline, o parte acida.
Doamna Lorena Somesan Nutritionist-Dietetician care@nutritionistlorena.ro, www.nutritionistlorena.ro, https://www.facebook.com/lorena.nutritionist, http://www.linkedin.com/in/lorenanutritionist:
"Alimentele care determina aciditatea, trebuie evitate in aceasta dieta: fructe- prune si afine; fructe oleaginoase: arahide, nuci, caju; cereale: toate cerealele, integrale si rafinate, paine, paste; produse lactate: branza; ouale, pestele si carnea;
Alimentele care determina alcalinizarea sangelui, urinei, salivei si sunt indicate in aceasta dieta sunt: toate felurile de legume si fructele in afara de cele mai sus mentionate; fructe oleaginoase: migdale, castane; leguminoase: naut, fasole, linte; produse lactate: iaurt si lapte. Castanele sunt recomandate si persoanelor care sufera de insuficienta renala datorita efectului lor alcalinizant care compenseaza partial aciditatea in exces din sange.
Apa este foarte importanta in aceasta dieta, trebuie respectat consumul zilnic de 1,5-2 l de apa. Trebuie sa se aleaga o apa plata, necarbogazoasa, cu un ph >7 (cititi eticheta). Rolul apei este de hidratare a organismului si de eliminare a toxinelor.
Daca vorbim despre un stil de viata sanatos atunci nu poate sa lipseasca efortul fizic, care si in aceasta dieta are efect potentator. Efectuat la o intensitate destul de mare, produce transpiratia si ajuta la eliminarea reziduurilor de metabolism acide si totodata normalizand ph-ul sangelui. Exercitii fizice ca: alergatul, aerobic, mers rapid, inot, fotbal, handbal, volei, tenis etc.
Persoanele care sufera de probleme gastrointestinale trebuie sa intrebe medicul inainte de a incepe aceasta dieta. Trebuie stiut faptul ca aceasta dieta este contraindicata copiilor, adolescentilor, fiind in crestere, din cauza lipsei de proteina animala cu valoarea biologica ridicata si a cerealelor. Curele alcaline foarte lungi, de cateva luni sau ani sau tinute de catre copii sau adolescenti in crestere, trebuie completate din cand in cand cu alimente bogate in aminoacizi esentiali, cum ar fi: galbenusul de ou, carnea, pestele si unele cereale."
Citeste si:
Alimentatia unui consultant in nutritie: 20 de secrete super-eficiente!
Apa la bebelusi - toate informatiile de care ai nevoie
Multumim doamnelor Lorena Somesan si Iren Alexoi pentru informatiile oferite.
Surse:
www.bodyandsoul.com.au; www.webmd.com; http://greatist.com; http://altmedicine.about.com; www.betterbones.com; http://en.wikipedia.org