Informatii despre fructe si zahar
Fructele pot fi denumite fast food al naturii deoarece sunt usor de transportat si de preparat si par adeseori solutia perfecta pentru o gustare. Insa, in ultimii ani, s-a modificat semnificativ perceptia cu privire la efectele lor asupra sanatatii, principalul motiv fiind ca au un continut relativ ridicat de zahar, ingredient binecunoscut a dauna pe termen lung sanatatii. In acest sens se include zaharul de masa (sucroza) si siropul de porumb bogat in fructoza, ambele continand jumatate glucoza si jumatate fructoza. Principalul motiv pentru care sunt daunatoare este legat de faptul ca fructoza in cantitati mari dispune de efecte metabolice negative; in ceea ce priveste fructele, este aproape imposibil un supradozaj de fructoza exclusiv prin consumul lor deoarece au in compozitie fibre, apa si dispun de rezistenta la mestecare semnificativa. Astfel, majoritatea fructelor (precum merele) au nevoie de un interval de timp pentru a fi consumate si digerate, prin urmare fructoza ajunge destul de lent la ficat. Cand acest ingredient parcurge rapid traseul pana in ficat si se gaseste in cantitati mari (cum se intampla cu bauturile carbogazoase sau cu dulciurile) poate avea consecinte dezastruoase; acest lucru nu se intampla in cazul fructelor care sunt asimilate lent. In plus, fructele confera si o senzatie incredibila de satietate, iar organismul uman este bine adaptat la digestia micilor cantitati de fructoza din natura.
Un motiv pentru care fructoza nu este asimilata corespunzator se regaseste in cazul celor care sufera de intoleranta, precum si al celor cu o alimentatie ce include putini carbohidrati/dieta ketogenica. Principalul scop al acestor tipuri de alimentatii este de a reduce suficient cantitatea de carbohidrati astfel incat creierul sa foloseasca mai mult corpi cetonici in loc de glucoza ca sursa de energie. Si persoanele diabetice acorda atentie cantitatii de zahar din alimente; acestia urmaresc constant indicele glicemic sau cantitatea de carbohidrati dintr-un produs. Este bine ca aceste categorii de persoane mentionate sa urmareasca glicemia inainte si dupa ce consuma un aliment nou pentru a verifica daca este benefic sau dimpotriva nociv.
Fructele disponibile in comert sunt in primul rand cultivate in conditii speciale si difera ca gust de cele salbatice, fiind deseori mai dulci. De asemenea, un alt aspect mai putin cunoscut consta in faptul ca sucurile de fructe contin mai mult zahar decat fructele in stare proaspata; prin stoarcerea fructului nu mai exista fibre si rezistenta la mestecare pentru a incetini consumul, facand usor de ingerat o cantitate mare de zahar intr-o perioada scurta de timp. Si fructele uscate constituie o problema similara; in plus, este extrem de usor sa depasiti doza recomandata pentru consum.
Citeste si: Atentie! Top 20 Alimente cu continut urias de zahar!
Fructele care contin cel mai mult zahar
Urmatoarea lista a fost intocmita in mod riguros in functie de baza de date USDA (Departamentul de Agricultura din Statele Unite ale Americii), luand in considerare o cantitate constand intr-o portie, respectiv o jumatate de cana. Fructele care au cel mai putin zahar in compozitie au si unele dintre cele mai ridicate valori nutritionale, inclusiv antioxidanti si alti fitonutrienti. Urmariti ca fructele achizitionate sa contina cea mai mica cantitate de pesticide, daca este posibil sa provina din culturi bio.
Fructele cu cea mai mica cantitate de zahar: lamaie/lime, rubarba, zmeura, merisoare
Fructe cu o cantitate mica-medie de zahar: capsuni (4.1 g), pepene galben (6.7 g), papaya (5 g), pepene rosu (5.2 g), piersici (7.1 g), nectarine (6.7 g), guava (4.7 g), caise (7.8 g), grapefruit (5.9 g)
Fructe cu continut relativ ridicat de zahar: afine (8.4 g), prune (8.4 g), portocale (7.2 g), kiwi (9.2 g), pere (8.4 g), ananas (8.4 g), mere (8.8 g)
Fructe cu foarte mult zahar: mandarine(9 g), cirese (10.9 g), struguri (13.8 g), rodii (11.6 g), mango (12.7 g), banana (10.1 g), smochine (13.8 g), fructe uscate (curmale, stafide, caise si prune uscate)
*In paranteza se afla cantitatea de zahar raportata la o portie de 85 g de fruct crud.
Citeste si: Fructele care te ajuta sa slabesti si fructele care te ingrasa
Surse:
www.popsugar.com; http://lowcarbdiets.about.com; http://authoritynutrition.com; www.thehealthyeatingguide.com