Afinele
Studiile au demonstrat faptul că afinele stimulează capacitatea de concentrare și memoria cu până la 5 ore deoarece antioxidanții din ele stimulează fluxul de sânge și oxigenul către creier și mențin mintea limpede. Afinele conțin mai exact un cocktail de antioxidanți inclusiv antocianine, proantocianidine, resveratrol și taninuri, demonstrându-se a stimula capacitatea de concentrare și chiar de a proteja împotriva cancerului, bolilor cardiace și demenței. Sunt la fel de benefice de altfel (și cu o compoziție similară) majoritatea fructelor de pădure.
Ceaiul verde
Ceaiul verde ajută la concentrare din două motive: conține cofeină și L-teanină. Este evident faptul că orice aliment ce are cofeină în compoziție te ajută să te concentrezi și îți îmbunătățește vigilența (conform unui studiu desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, bărbații devin mai repede alerți decât femeile după consumul unui băuturi cu cofeină; în cantități mari, însă, cofeina produce o senzație de disconfort și irascibilitate). L-teanina este un ingredient demonstrat a spori activitatea undelor alfa, care cresc starea de liniște și eliberează cofeina mai lent, în loc să o elibereze deodată (ceea ce poate avea un impact prea mare asupra organismului). Aceste două ingredeinte se combină de asemenea pentru a produce o abilitate sporită de a concentra atenția, cu îmbunătățirea vitezei și a acureteții. Conținutul de flavonoide și antioxidanți din ceaiul verde reprezintă o soluție pentru persoanele care sunt obișnuite cu cafeaua.Avocado
Fiecare organ din corp depinde de fluxul sanguin, în special inima și creierul (scade riscul de boală cardiacă și scade nivelul colesterolului rău - se reduce riscul de acumulare a plăcii ateromatoase). Avocado îmbunătățește fluxul sanguin oferind un stimulent celulelor creierului, fiind de asemenea și plin de fibre (mențin senzația de sațietate un timp îndelungat), precum și de vitamina E și grăsime monosaturată.Legumele cu frunze verzi
Aceste legume sunt pline de antioxidanți și carotenoide care stimulează capacitatea cerebrală și ajută la protecția creierului (este vorba în special despre antioxidantul luteină care poate preveni declinul cognitiv). Cu cât este culoarea legumelor mai verde, cu atât este mai bine. Legumele cu frunze verzi sunt de asemena și pline de grupul B de vitamine, dovedite a ajuta la memorie, concentrare și îmbunătățesc sănătatea și abilitatea mentală. Ele conțin și acid folic care sporește claritatea mentală. Pot fi consumate în supe, cu paste sau salate. Conform unui studiu desfășurat în anul 2006 publicat în revista Neurologie, persoanele care au consumat 2 sau mai multe porții de legume pe zi, în special cu frunze verzi, au demonstrat o concentrare specifică unei persoane cu 5 ani mai tânără.Peștele gras
Peștele gras conține acizi grași omega 3 care ajută memoria, performanța mentală și funcția comportamentală. Persoanele care prezintă deficiențe de omega 3 au șanse mai mari să se confrunte cu o memorie slabă, schimbări de dispoziție, depresie și oboseală. Peștele s-a dovedit de asemenea a îmbunătăți concentrarea și dispoziția. Principalele surse de pește gras sunt somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele, sardelele și scrumbiile.
Apa
În cazul în care dorești să te concentrezi mai bine, trebuie să consumi suficientă apă. Acest lichid vital conferă creierului energia electrică pentru toate funcțiile sale, inclusiv pentru procesele de gândire și memorare și s-a demonstrat că ajută să gândești mai rapid, să fii mai concentrat și să experimentezi o claritate și creativitate sporită. Fiecare funcție a corpului uman depinde de apă, prin urmare este extrem de important să ai parte de suficientă.Ciocolata neagră
Ciocolata neagră te poate ajuta să te concentrezi din mai multe motive: conține o mică cantitate de cofeină, dovedită a spori vigilența mentală, magneziu care ajută la eliminarea stresului și stimulează de asemenea eliberarea de endorfine și serotonină care conferă bună dispoziție și ameliorează starea generală. De asemenea, s-a identificat că o moleculă care dilată arterele, determinând o tensiune arterială scăzută și la un flux sanguin sporit denumită oxid nitric are producția stimulată de consumul de ciocolată neagră (dar și de piper Cayenne, ardei jalapeno și sfeclă). Nu trebuie consumată în exces, însă mici doze de ciocolată pot ameliora semnificativ concentrarea.Semințele de in
Asemenea altor alimente menționate, semințele de in sunt bogate în magneziu, grupul de vitamine B, acizi grași omega 3 și fibre, toate contribuind la claritate mentală, scădere în greutate și mai ales la concentrare. Semințele de in sunt fără îndoială un super aliment, putând fi consumate ca atare sau presărate pe cereale, iaurt, salată. Aceleași efecte benefice le au și semințele de chia.Ovăzul
Ovăzul alături de alte cereale integrale contribuie la aportul zilnic de fibre care ajută la crearea sațietății și la menținerea glicemiei în parametri optimi (în consecință la un creier fericit). Cerealele integrale conțin și grupul de vitamine B, necesare pentru descompunerea carbohidraților (sursa de energie preferată de creier) și pentru un sistem nervos sănătos. Când sunt consumate în special la micul dejun susțin o concentrare mai bună decât în cazul în care sunt consumați carbohidrați rafinați sau niciun fel de mic-dejun.
Nucile
Nucile sunt excelente pentru corp pe termen lung. Atât acestea cât și semințele constituie surse bune din antioxidantul vitamina E care este asociat cu un declin cognitiv redus odată cu îmbătrânirea, fiind necesară o cantitate de numai 30 g pe zi pentru a beneficia de proprietățile lor. Nucile sunt de asemenea bogate în uleiuri esențiale și aminoacizi care contribuie la o concentrare mai bună.
Citește și: 15 alimente care ajută în dezvoltarea cognitivă a copilului între 0 și 3 ani
Surse:
http://alifeofproductivity.com; www.mindbodygreen.com; www.eatingwell.com; www.webmd.com