Alimente care constipă: ce să eviți pentru o digestie sănătoasă

Alimente care constipă: ce să eviți pentru o digestie sănătoasă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Constipația este o problemă care  te poate afecta la orice vârstă. Din articolul de mai jos vei afla care sunt cauzele acesteia, dar și cum o poți preveni sau trata, ajutându-te inclusiv de anumite modificări ale stilului de viață.Printre acestea se numără inclusiv evitarea unui consum ridicat de alimente care constipă.

Constipația- ce este

Este important de reținut faptul că, deși pare o problemă banală, constipația poate ascunde uneori afecțiuni grave și necesită un consult medical specializat. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect:  constipația reprezintă de obicei o afecțiune benignă, însă uneori poate indica o problemă de sănătate precum hipotiroidismul.

În mod concret constipația apare când tranzitul intestinal este încetinit, iar scaunul nu poate fi eliminat. Deși poți experimenta durere abdominală și gaze sau senzație de plenitudine, de obicei balonarea nu însoțește constipația. Aceasta este resimțită de obicei în partea din față a abdomenului, în timp ce constipația este localizată parțial în spatele acestuia. 

Constipația cronică-cauze

Printre cele mai cunoscute motive care pot duce la instalarea acestei forme a constipație se află:
• Prezența unui blocaj la nivelul rectului sau colonului- Acesta poate fi provocat de: fisuri anale, obstrucție intestinală (blocarea parțială sau totală a intestinului), diferite forme de cancer (de rect, de colon, alte forme de cancer abdominale care apasă pe colon)
• Deteriorarea nervilor din preajma colonului sau rectului- Din această cauză nu mai pot fi controlate mișcările care facilitează evacuarea scaunelor. De exemplu, accidentul vascular cerebral, Parkinson-ul, diferite leziuni de la nivelul coloanei vertebrale etc. oricare dintre ele influențează negativ acest proces
• Probleme în funcționarea mușchilor care facilitează eliminarea scaunelor- De pildă, mușchii slăbiți din zona pelvisului sau incapacitatea acestora de a-și coordona mișcările favorizază constipația
• Afecțiunile tiroidiene (hipotiroidismul de exemplu)
• Sarcina
• Diabetul

Constipația cronică- factori de risc

Oricare dintre aceștia cresc posibilitatea de a avea, la un moment dat, o constipație cronică:
• Să fii deshidratată
• Să nu faci suficientă mișcare
• Să ai o dietă săracă în fibre
• Să ai o tulburare alimentară
• Să suferi de sindromul colonului iritabil (o afecțiune care presupune să te confrunți adesea cu crampe abdominale, alternanță între constipație și diaree, balonare, flatulență, fără a avea un motiv anume)
• Să suferi din cauza depresiei
• Să iei anumite medicamente (Cum ar fi anumite sedative, anumite medicamente antidepresive sau pentru scăderea nivelului tensiunii arteriale)

Constipația cronică- diagnostic

Pentru ca un medic să poată da acest diagnostic ți se pot recomanda următoarele investigații:
• Analize de sânge (în vederea detectării, de exemplu, de afecțiuni tiroidiene)
• Evaluarea tranzitului hranei pe colon (cu ajutorul razelor)
• Evaluarea vitezei sfincterului anal
• Colonoscopia
• Rectoscopia
• Examinarea părții inferioare a colonului
• O radiografie pentru a se vedea dacă există urme de fecale rămase de mai mult timp în intestine
• O defecografie (în scopul de a se vedea cum se produce exact procesul de eliminare a materiilor fecale)

Constipația cronică-tratament

În funcție de rezultatele investigațiilor efectuate, se poate recomanda un tratament cu diferite medicamente, unul care să se bazeze pe schimbări în stilul de viață sau unul care să îmbine administrarea de medicamente cu modificări în stilul de viață. Iată ce ți se poate recomanda:
• Să faci mai multă mișcare (pentru activarea mișcărilor de la nivelul intestinului)

• Să consumi mai multe lichide

• Să ai o dietă mai bogată în fibre

• Să eviți cât mai mult alimentele care constipă- Potrivit medicilor gastroenterologi,  alimentele de favorizează această afecțiune au în primul rând în comun faptul că le lipsesc fibrele. De exemplu, Asociația Americană Dietetică recomandă un consum zilnic de 20-35 g de fibre din surse vegetale, atât solubile, cât și insolubile

• Să mergi la toaletă când ai nevoie, să nu te abții

• Să iei suplimente alimentare cu probiotice (acestea vor echilibra bacteriile „bune" și „rele" din intestine și pot ameliora constipația)

• Să iei suplimente alimentare pe bază de fibre

• Medicamente care facilitează o păstrare mai bună a apei la nivelul intestinelor

• Laxative osmotice (menite să crească secrețiile de la nivelul intestinelor și astfel să se stimuleze evacuarea scaunelor)

• Supozitoare (cu glicerină de exemplu)

• Utilizarea unor uleiuri minerale care să ajute materiile fecale să se elimine din intestine cu mai multă ușurință

• Exerciții menite să întărească mușchii din zona pelvisului (vor fi recomandate doar de către un specialist)

În situația în care măsurile de mai sus nu dau rezultatele așteptate, medicul poate să recomande investigații suplimentare. Uneori, poate fi indicată o intervenție chirurgicală care să elimine eventuale blocaje de la nivelul colonului.

Citește și: De ce anumite alimente nu sunt indicate in constipatie? 

Constipația- prevenție

Poți să eviți situațiile neplăcute în care să ai probleme cu constipația dacă vei ține cont și de sfaturile de mai jos:
Consumă mai multe lichide
Ai însă grijă că nu orice fel de lichide sunt utile în acest scop. Spre exemplu, băuturile carbogazoase dulci sunt contraindicate, ele putând agrava constipația.

Străduiește-te să faci mai multă mișcare
Dacă vei face zilnic efort fizic, musculatura de la nivelul intestinului va lucra ma bine și vei mai puțin supusă riscului de a te confrunta cu constipația.

Încearcă o dietă tip FODMAP
În cazul în care ai adesea manifestări cum ar fi alternanță constipație-diaree, flatulență, balonare fără a avea un motiv concret, gândește-te că este posibil să ai sindromul intestinului iritabil. Pentru un diagnostic adecvat, consultă neapărat un medic.

În situția în care ți se confirmă diagnosticul, o dietă FODMAP, care să conțină alimente ce te vor feri de simptomele menționate anterior, presupune să se elimine următoarele:
• Alimentele fermentabile
• Oligozaharidele (cum ar fi lactoza sau alimentele care conțin molecule de zahăr)
• Dizaharidele (conțin molecule care se dizolvă în apă. Cele mai cunoscute sunt maltoza, zaharoza lactoza)
• Monozaharidele (diferite forme de zaharuri)
• AP (poliolii- înlocuitorii de zahăr, care fac parte din grupa de alcooli ai zahărului)
Dieta poate fi menținută până la ameliorarea constipație și altor manifestări nedorite.

Modificarea unor scheme de tratament
Dacă suferi de anumite afecțiuni cronice (cum ar fi hipertensiune arterială, depresie etc) și crezi că ești mai constipată de când iei un anumit tratament, stai de vorbă cu medicul și vezi dacă este posibil să-ți modifice unele medicamente, care să te ajute să nu mai ai probleme și din cauza unei constipații persistente.

Citește și: 17 remedii naturale contra constipației la copii

Evitarea alimentelor care constipă- o metodă eficientă de combatere a constipației 

Printre alimentele pe care ar trebui să nu le consumi în cantități mari pentru a nu avea probleme cu constipația se numără:

Laptele

Pentru unele persoane, laptele este bogat în grăsime care poate încetini procesul digestiv. Deoarece laptele conține lactoză, acesta poate cauza gaze și deranjamente stomacale pentru unele persoane sau poate agrava simptomele generale de constipație. De altfel, și înghețata sau alte produse lactate au "reputația" de a constitui alimente care solidifică scaunul.

Brânza

La fel ca  laptele, brânza are un conținut ridicat de grăsime, respectiv unul redus de fibre și are în compoziție lactoză (care poate cauza gaze și încetinește procesul de digestie). Persoanele care se cunosc a fi constipate ar trebui să evite în general brânza. În cazul în care nu poți face acest lucru, este bine să optezi pentru salate din legume sau alte alimente care au fibre din abundență.

Carnea roșie

Cantitatea mare de grăsime din carnea roșie alături de cantitatea mică de fibre poate încetini procesul digestiv. Acest tip de carne conține de asemenea fibre proteice care sunt dificil de digerat corespunzător de către corp. Deși carnea roșie nu constituie în sine o cauză de constipație, problema este că poate înlocui opțiunile de alimente bogate în fibre din alimentație dacă este consumată cu regularitate. Mai multe porții de carne roșie în decursul unei săptămâni pot determina o senzație susținută de constipație.

Carne rosie pregatita pentru a fi gatita

Prin urmare, în loc să adaugi mai multe alimente care pot agrava constipația, asigură-te că alături de friptura de vită consumi alimente bogate în fibre, precum cartofi copți (cu coajă) și o salată de legume.

Bananele

Conform  experților în nutriție, bananele verzi sau cele necoapte au un conținut ridicat de amidon care poate agrava simptomele constipației. Bananele reprezintă de fapt un  paradox: cele necoapte pot constipa (au un conținut ridicat de amidon și taninuri-substanțe naturale care produc un gust astringent sau amar), în timp ce fructele coapte sunt extrem de bogate în fibre solubile, care în unele cazuri pot ajuta la eliminarea materiilor fecale.

Cu alte cuvinte, bananele coapte nu fac parte dintre alimentele care constipă, ci dimpotrivă. 

Pâinea

Cel mai cunoscut exemplu de aliment care constipă este pâinea. Fie că este fabricată din făină albă sau din alte cereale, corpul nu o digeră și asimilează întotdeauna, determinând bacteriile din colon să fermenteze fructani (polimeri de molecule de fructoză) și să producă gaze. Persoanele care sunt intolerante la gluten sau la grâu pot fi predispuse diareei sau constipației sau pot observa modificări la nivelul tractului gastro-intestinal.

Ciocolata

Se regăsește în rândul alimentelor care constipă deoarece:   este bogată în grăsime, ceea ce încetinește digestia și poate conține cofeină, care poate cauza deshidratare. Aceasta din urmă constituie, de altfel, una dintre cauzele responsabile de apariția constipației. 

Chipsurile

Snacks-urile precum chipsurile din cartofi pot fi încadrate drept alimente deoarece pentru foarte multe persoane substituie o gustare sau servesc drept garnitură pentru un aliment bogat în fibre. Din cauza conținutului ridicat de grăsime apare o digestie întârziată și o senzație de plenitudine care reflectă constipația.

Fursecurile

Nutriționiștii susțin că fursecurile și alte surse de carbohidrați rafinați precum produsele de patiserie, prăjiturile și biscuiții sunt alimente care constipă deoarece: au puține fibre, puțină apă și conțin grăsime din abundență. Este bine să le excluzi din alimentație, optând pentru variante de gustări sănătoase precum fructe proaspete, ideale pentru ameliorarea constipației.

Cartofii prăjiți

Nu pot fi excluși dintre alimentele care constipă deoarece au tendința de a încetini tranzitul intestinal. De asemenea, implică un timp lung pentru digestie (este încetinit tranzitul gastrointestinal normal). De aceea, este mult mai sănătos să optezi pentru alimente fierte sau la aburi, cu atât mai mult cu cât ai tendința săte constipi adesea.

Cartofi prajiti pe un platou, alaturi de ketchup si maioneza

Constipația cronică- posibile complicații

Din pricina ei se poate ajunge, uneori, în situații precum:
• Apariția hemoroizilor
• Fisuri anale
• Acumularea materiilor fecale întărite în intestin
• Prolaps rectal (pătrunderea de mucoasă rectală sau chiar de rect prin anus)

Tu obișnuiești că consumi în mod frecvent alimente care au tendința de a constipa?

Surse: 

www.huffingtonpost.ca; www.health.com; www.everydayhealth.com; www.medicaldaily.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
„Pari perfect sănătoasă, dar ești coșmarul oricărui medic". Ce diagnostic a primit o femeie care se trezea transpirată noaptea
„Pari perfect sănătoasă, dar ești coșmarul oricărui medic". Ce diagnostic a primit o femeie care se trezea transpirată noaptea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate
    Dieta pentru cei care slăbesc greu: ce să faci și ce să eviți ca să vezi rezultate

    Vrei să slăbești, iar internetul este plin de diete pe care le poți încerca, însă cum știi să o alegi pe cea potrivită pentru tine? Poate acest articol îți va fi...

    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

    Femeile însărcinate trebuie, mai mult ca niciodată protejate. Treburile casnice care implică ridicarea de greutăți sau expunerea la diferite substanțe toxice sau solvenți sunt...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

    O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe alimente care furnizează vitamine și minerale, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Când astfel de alimente fac parte din meniul...

    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți
    Crema de bebeluși: cum o folosești corect și ce ingrediente să eviți

    Crema pentru bebeluși este un element de bază în rutina de îngrijire a pielii celui mic pentru mulți părinți, oferind hidratare și protecție esențială pentru pielea...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    © 2024 Qbebe