Semințele de in
Sunt printre cele mai cunoscute semințe și pot fi servite ușor întrucât pot fi strecurate inclusiv în supe, ciorbe, sosuri sau salate.
Aceste semințe pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea noastră întrucât:
Sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega 3
Cine vrea să-și crească nivelul de Omega 3 în mod natural ar trebui să mănânce zilnic semințe de in. Astfel, își va putea crește nivelul de colesterol „bun" și va fi mai puțin predispus maladiilor cardiace. De altfel, semințele de in au rolul de a menține tensiunea arterială în limite normale.
În plus, Omega 3 din semințele de in are proprietatea de a se absorbi mai ușor în organism decât atunci când se află în alte semințe.
Citește și: Semințe de in sarcină
Conțin fitoestrogeni
Cercetările au arătat că acești fitoestrogeni au proprietăți similare estrogenului produs de organism. Iată de ce semințele de in sunt recomandate pentru prevenirea cancerului mamar, dar și pentru menținerea unei bune stări a organismului în perioada de premenopauză și menopauză.
Semințele de in au capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge
Întrucât sunt capabile să reducă nivelul zahărului din sânge, ne vor ajuta să fim mai puțin predispuși la diabet. Mai mult, pot fi consumate fără probleme și de către cei ce suferă de această maladie.
Au un conținut ridicat de fibre
Fiind bogate în fibre, semințele de in vor facilita tranzitul intestinal și ne vor scăpa de constipație. Ideal este să le putem servi încă de la micul-dejun!
Semințele de chia
Au devenit foarte populare în ultimii ani, nu numai datorită conținutului ridicat de fibre, ci și din alte motive, precum:
Conțin acizi grași Omega 3 și Omega 6
Acest fapt le va face să fie benefice pentru scăderea colesterolului „rău" , dar și pentru reglarea tensiunii arteriale. Practic, ele pot scădea considerabil riscul de a dezvolta maladii cardio-vascular, cu atât mai mult cu cât facilitează depozitarea acidului alfa-linoleic (cu puternic rol antiinflamator).
Pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Experții spun că, dacă vom consuma semințe de chia imediat după masă, nivelul zahărului din sânge se va regla mai bine. Acesta este motivul pentru care pot fi consumate și de către persoanele ce suferă de diabet.
Au proprietăți antiinflamatoare
Studii recente au demonstrat că persoanele care consumă regulat semințe de chia au un nivel mai redus al proteinei reactive C (care arată nivelul inflamației din organism).
Semințele de chia sunt pline de antioxidanți
Antioxidanții au rolul de a menține sănătatea celulelor și ne vor proteja de radicalii liberi. În aceste condiții, ei vor putea să încetinească și procesul de îmbătrânire.
Semințele de chia se remarcă mai ales pentru că ele conțin antioxidanți tip polifenoli, numai buni pentru întărirea sistemului imunitar și pentru reducerea riscului de apariție a cancerului și infecțiilor.
Semințele de cânepă
Sunt printre cele mai benefice semințe și sunt considerate de către specialiști un adevărat „super-aliment". Iată din ce motive:
Conțin 10 aminoacizi
De aceea, semințele de cânepă sunt peste 30% proteină pură, fapt care le face numai bune pentru alimentația de zi cu zi.
Conțin 40% fibre
Semințele de cânepă sunt printre cele mai benefice semințe din acest punct de vedere și ne pot satisface o bună parte din necesarul de fibre pentru o funcționare optimă a organismului.
Sunt bogate în acizi grași Omega 3 și Omega 6
Semințele de cânepă se remarcă datorită faptului că au un conținut echilibrat din acești acizi grași: 3: 1, ceea ce face o sursă perfectă de acid gama-linoleic (acesta are rolul de a ne proteja de maladiile cardiovasculare și are proprietăți antiinflamatoare).
În plus, conținutul de acești acizi grași ne va menține tinerețea și sănătatea pielii. De altfel, studiile din domeniu au demonstrat că persoanele ce au consumat constant semințe de cânepă s-au confruntat mai puțin cu eczeme, cu piele uscată și descuamată, prin comparație cu acelea care nu au consumat așa ceva.
Semințele de dovleac
Fac și ele parte dintre cele mai benefice semințe, în condițiile în care au următoarele proprietăți:
Conțin un antioxidant valoros, numit carotenoid
Acest tip de antioxidant crește considerabil capacitatea de apărare a organismului.
Sunt bogate în Omega 3, dar și în zinc
De aceea, sunt ideale pentru buna funcționare a mușchilor și oaselor.
Conțin fitosteroli
Acești compuși vegetali au rolul de a regla nivelul colesterolului „bun" și de a consolida sistemul imunitar.
Împiedică formarea calculilor renali
Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că semințele de dovleac au capacitatea de a scădea predispoziția spre a dezvolta calculi renali, în condițiile în care reglează cantitatea de calciu din urină.
De altfel, semințele de dovleac sunt benefice inclusiv pentru copiii ce au calculi renali, dar și pentru bărbații ce suferă de diverse afecțiuni ale prostatei.
Semințele de dovleac ameliorează simptomele menopauzei
Cercetările au demonstrat că femeile care au consumat semințe de dovleac încă din perioada de premenopauză s-au bucurat de o calitate a vieții mai bună la menopauză și ulterior acesteia.
Semințele de susan
Sunt printre cele mai cunoscute semințe, pe care le folosim adesea când pregătim diverse mâncăruri.
Trebuie să știm însă că, pe lângă aroma specială, ele sunt foarte benefice și pentru sănătatea noastră, din mai multe puncte de vedere:
Conțin o substanță specială, numită sesamin
Aceasta va fi convertită de organism și transformată în enterolacton, ce funcționează similar estrogenului. S-a constatat că femeile ce au beneficiat de enterolacton sunt mai puțin predispuse riscului de a se confrunta cu cancer mamar, dar și cu maladii cardiace.
În plus, enterolactonul poate îmbunătăți și viața sexuală. De pildă, un studiu efectuat pe un grup de femei ce au consumat zilnic 50 g de pudră de susan au simțit o îmbunătățire a vieții sexuale. Mai mult, nivelul colesterolului „rău" din organismul lor a scăzut.
Semințele de susan pot reduce inflamațiile
Semințele acestea sunt foarte utile întrucât pot reduce inflamația și stresul oxidativ, responsabil de agravarea unor afecțiuni precum artrita.
Spre exemplu, studiile au arătat că persoanele care au reușit să consume 40 de g de pudră de susan pentru aproximativ 1 lună s-au simțit mai apte să desfășoare activități fizice intense, iar mușchii lor au făcut mai bine față efortului.
Semințele de floarea-soarelui
Cele mai cunoscute dintre toate semințele pe care le consumăm, și acestea sunt binefăcătoare pentru sănătatea noastră.
Semințele de floarea-soarelui conțin proteine, grăsimi monosaturate și vitamina E. De aceea, ele pot avea inclusiv rol antiinflamator. Studiile din domeniu au demonstrat acest lucru, inclusiv unul efectuat pe un eșantion de 6000 de persoane, care au consumat timp de cel puțin 5 zile pe săptămână semințe de floarea-soarelui și au avut un nivel mai scăzut al proteinei C (ce reglează procesul inflamator din organism).
În același timp, s-a ajuns la concluzia că semințele de floarea-soarelui pot contribui la scăderea nivelului colesterolului „rău", inclusiv la persoanele ce suferă de diabet zaharat. Și din această perspectivă există studii ce au relevat , de pildă, că femeile aflate la menopauză, ce suferă de diabet, au înregistrat un nivel mai redus al colesterolului decât acelea ce nu au inclus în dieta lor și astfel de semințe.
Voi știați până acum că și semințele pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea noastră?
Citește și: Semintele in alimentatia copilului
Surse:
www.globalhealingcenter.com; www.healthline.com; www.prevention.com
Surse poze:
www.pixabay.com