Legătura dintre alimentație și sănătatea mentală
Comportamentul de bolnav este resimțit de orice persoană care se confruntă cu o viroză și nu-și dorește decât să stea în pat și să zacă, fiind vorba despre o depresie pe termen scurt. Bacteriile care îți infectează corpul nu cauzează doar o stare de greață, ci îți afectează și dispoziția; deși sunt localizate în sistemul digestiv, sentimentele apar la nivelul creierului. S-a demonstrat în ultimii ani că astfel de organisme din sistemul digestiv au fost implicate în afecțiuni care au un impact asupra stării de dispoziție, în special asupra depresiei și anxietății. Bacteriile nu reușesc doar să te facă să te simți indispus, ci pot avea și efectul contrar, de a-ți îmbunătăți starea de dispoziție. Ceea ce înseamnă că într-o bună zi vom reuși să manipulăm microbii din sistemul digestiv pentru a ne modifica dispoziția și sentimentele. În contextul prezent, în care Organizația Mondială a Sănătății încadrează depresia și anxietatea drept principala îmbolnăvire de la nivel mondial, afectând cel puțin 300 milioane de persoane, bolile mentale pot fi cauzate de un dezechilibru chimic din creier și pot fi tratate altfel decât prin tratament medicamentos, respectiv prin alimentație.
De reținut
În final, reține că miliardele de microorganisme precum bacterii și ciuperci care colonizează sistemul digestiv pot transforma triptofanul în serotonină au un impact mai mare decât crezi și pot fi susținute prin consumul de alimente fermentate precum varză acră, kimchi și kefir și fibre din surse vegetale. Însă nu este suficient să mănânci bine, ci trebuie să consumi toate nutrimentele și fibrele de care are nevoie corpul tău și să eviți consumul de alimente intens rafinate și procesate. Felice Jacka, șef al Centrului pentru Alimente și Stare de Dispoziție din cadrul Universității Deakin din Australia și președinte al Societății Internaționale pentru Psihiatrie Nutrițională subliniază că “oamenii mănâncă toate aceste lucruri care sunt toxice și nocive sănătății creierului. Un motiv pentru a evita alimentațiile cu mult zahăr este că ele conduc la o creștere în markerii de inflamație, care sunt crescuți în rândul persoanelor cu depresie.”
Citește: 10 alimente pentru o dezvoltare psihica sanatoasa a copilului
Surse: www.theguardian.com; https://headspace.org.au; www.newscientist.com
Vezi galeria foto »