1. Cereale integrale
Faina de grau integrala, fulgi de ovaz, orez brun si cereale rafinate (paine alba, orez decorticat) sunt produse bogate in fibre, fier si multe din vitaminele complexului B. In afara de vitamina B cerealele mai contin si magneziu, extrem de important pentru sistemul cognitiv.
Magneziul este indispensabil pentru o buna crestere. Este important in formarea oaselor, a proteinelor si a acizilor grasi, in reactiile catalitice indeplinind un numar mare de functii metabolice cruciale, in special in transformarea alimentelor in energie si transmiterea influxurilor electrice de catre nervi si muschi. Magneziul detine proprietati euforizante asupra sistemului nervos central, caci intervine in starile depresive, de aceea este considerat un calmant natural. Alte alimente care contin magneziu ar mai fi:
2. Cacao pudra si ciocolata
3. Susan, nuci, seminte de floarea-soarelui
4. Moluste si crustacee: creveti, scoici
5. Afine
Dintre fructe, afinele sunt importante pentru ca ajuta la coordonare si echilibru. O dieta bogata in afine imbunatateste memoria si aptitudinile motorii.
6. Capsuni
Acestea sunt de asemenea bogate in antioxidanti si in esteri ai acidului folic, ingredienti cheie in producerea celulelor rosii ale sangelui. Capsunile sunt si pline de vitamine si minerale. Daca ai un copilas cu probleme cardiovasculare sau hipertensiv, capsunile nu trebuie sa lipseasca din dieta.
7. Spanacul
Legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia familiei, importanta lor fiind data de continutul in fibre, vitamina C, acid folic si potasiu. Dintre acestea cele care ajuta cel mai mult este spanacul. Acesta pe langa faptul ca asigura portia de fier necesara organismului, acesta incetineste deteriorarea creierului. Cercetatorii spun ca spanacul s-a dovedit a fi plin de antioxidanti.
8. Lactate
Branza, iaurtul, ouale, laptele asigura un aport important de fier si zinc, pe langa bogatul continut in proteine. Datorita continutului in calciu, potasiu, vitamina D, se recomanda consumul a minim 3 portii/zi (mai crescut in cazul copiilor, adolescentilor si femeilor ce alapteaza).
9. Peste
La fel ca si spanacul, pestele are un aport foarte important in buna functionare a creierului. Somonul, sardinele si heringul sunt pesti bogati in acizi grasi Omega 3, cu rol in protectia celulelor neuronale. Un nivel ridicat de Omega 3 in sange creste nivelul de serotonina, substanta chimica care creste dispozitia.
10. Sucul de struguri
Studii recente realizate in SUA arata ca sucul de struguri imbunatateste memoria pe termen scurt si capacitatile motorii, datorita nivelul ridicat de antioxidanti pe care-l contine.
Alege mai degraba sa gatesti acasa decat sa mancati in oras si tine tu mai intai o dieta sabatoasa daca vrei ca si copiii tai sa faca acest lucru. Alege sa consumi mai degraba legume si fructe proaspete decat sa le fierbi, dar fierbe, pune la gratar sau la cuptor mai degraba, decat sa prajesti. Alimentatia adecvata este parte importanta din buna educatie pe care vrei sa i-o dai copilului tau.