swipe

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

1. Fructe și legume colorate

Multe fructe și legume conțin carbohidrați complecși, excelenți pentru sănătatea creierului. Prin eliberarea lentă de energie în corpul uman, acești carbohidrați din fructe și legume pot îmbunătăți starea de dispoziție în timp. Multe fructe și legume au în compoziție și antioxidanți și vitamine, care ne ajută să facem față stresului. Așa că dacă te simți copleșit sau dacă treci printr-o perioadă dificilă, creșterea aportului de fructe și de legume te poate ajuta să te simți mai bine. Nu în ultimul rând, alimentele care seamănă cu un curcubeu sunt extrem de atractive și ne încântă prin aspectul lor plăcut. Ia drept exemplu kale și spanac, morcovi și mere și ardei grași și banane. Acestea sunt excelente atât pentru gustări sănătoase, cât și incluse în salate, supe, fierturi și sandvișuri.

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

2. Cereale integrale

Acest aliment este bogat în fibre și excelent pentru starea ta de sănătate. În categoria cerealelor integrale se includ orezul brun, quinoa, ovăz, secară și orz. Ele conțin un tip de aminoacid care determină corpul să producă serotonină, cunoscut drept hormonul fericirii; aceasta calmează mintea, îți îmbunătățește dispoziția și menține un ciclu al somnului echilibrat. Toate aceste aspecte contribuie la o stare mentală bună. În cazul în care te simți prost dispus sau cu puțină energie poți consuma orez brun, porumb sau quinoa pentru mai multă stare bună.

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

3. Alimente fermentate

În categoria aceasta se includ iaurturi, kimchi, kombucha și varza acră; toate sunt considerate a acționa asupra creierului în același mod în care o fac și antidepresivele. Consumul lor poate ajuta la gestionarea sentimentelor asociate anxietății și depresiei. Bacteriile bune din alimentele fermentate influențează direct starea de dispoziție și emoțiile. Sănătatea tractului digestiv este asociată sănătății mentale, iar probioticele și prebioticele din alimentele fermentate au un impact benefic asupra sistemului digestiv. Pentru a te bucura de o minte sănătoasă consumă mai mult iaurt; reprezintă o opțiune excelentă pentru gustare, micul dejun sau un desert sănătos cu fructe. Ai grijă să eviți produsele cu zahăr adăugat.

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

4. Peștele

Tipurile de pește gras, precum somonul, păstrăvul și creveții conțin un tip special de acid gras denumit DHA care este un aliment excelent pentru creier. Ajută atât la memorie, cât și la starea de dispoziție și la reducerea anxietății. Peștele conține și acizi grași omega 3, excelenți pentru funcționarea creierului și ajută la circulația serotoninei și dopaminei – chimicale care transmit sentimentul de bine în corp. Prin includerea unei cantități mai mari de pește în alimentație vei îmbunătăți sentimentele de depresie în timp ce îți vei spori memoria. Peștele la conservă poate fi mai ieftin și ușor de cumpărat și poate avea același efect asupra sănătății tale mentale. Poți include peștele în salate, lipii făcute în casă, preparate cu paste și multe altele; ideal ar fi să se regăsească în meniul tău de 3 ori pe săptămână.

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

5. Brânza de vaci

Este deoseri trecută cu vederea în ceea ce privește beneficiul pe care îl aduce sănătății mentale deoarece este bogată în triptofan, esențial pentru crearea de serotonină, hormonul fericirii. Din păcate nu s-a demonstrat o legătură directă între consumul de alimente bogate în triptofan și o bună sănătate mentală; există însă aminoacizi din alimente care îi afectează traseul de la stomac la creier.

6 alimente de zi cu zi care îți influențează sănătatea mentală

6. Carnea roșie

Conform unui studiu realizat asupra unui număr de 1000 persoane, reducerea cantității de carne roșie consumată conduce la o stare mentală mai precară în rândul participanților. O cantitate relativ mică – ¾ porții de mărimea unei palme pe săptămână a fost asociată cu aproximativ jumătate din șansele de a avea o tulburare depresivă sau anxioasă. Cantitatea de care are nevoie fiecare persoană variază de la un caz la altul, fiind mai crescută în rândul tinerelor care au menstruație. Carnea de vită hrănită cu cereale este mai puțin sănătoasă decât cea hrănită cu iarbă, având în compoziție mai mulți acizi grași care au fost asociați unei stări mentale mai bune.