1. Boala lui Alzheimer
Conform unui studiu desfășurat în Amsterdam (care a implicat un număr de șoareci urmăriți timp de o lună), consumul sucului de mere poate întârzia instalarea bolii lui Alzheimer. Două pahare pe zi pot scădea producerea de beta-amiloidă, o proteină responsabilă de formarea de plăci senile în creier care conduc la dezvoltarea acestei boli.2. Demență
Un consum regulat de suc de mere poate ajuta și la scăderea riscului de demență la vârstnici. Nu este eficient doar pentru încetinirea îmbătrânirii creierului, ci și pentru intensificarea funcției cerebrale.3. Scădere în greutate
În cazul în care vă doriți să slăbiți, sucul de mere poate reprezenta un ajutor considerabil în acest sens. O singură porție de suc de mere conține 100 calorii și doar 15 grame de carbohidrați. De asemenea, nu are deloc grăsime, ceea ce îl face un aliment bun pentru ține sub control nivelul de colesterol.
4. Sindrom metabolic
În continuarea beneficiului anterior, în cadrul conferinței de Biologie Experimentală din anul 2008, doctorul Victor Fulgoni a demonstrat un lucru surprinzător cu privire la adulții care au consumat produse fabricate din măr. Astfel, conform concluziei acestuia, adulții respectivi au experimentat cu 27% mai puține șanse de a fi diagnosticați cu sindrom metabolic.5. Cancer
Un pahar de suc de mere pe zi se poate dovedi extrem de eficace și în reducerea riscului de cancer de colon, piele și sân (descoperirile au fost publicate în octombrie 2008 în revista Planta Medica). Sucul de mere conține multe ingrediente benefice care ajută la reducerea riscului pentru aceste afecțiuni potențial fatale. Conform studiilor din domeniu, flavonoidele și acizii fenolici, ingrediente aflate în compoziția mărului, s-au demonstrat eficiente în prevenirea dezvoltării tumorilor și celulelor canceroase (cancer de plămâni).6. Energizare
Sucul de mere constituie o sursă bogată de nutrimente esențiale precum vitamina A, C, E și K și folat care contribuie la stimularea energiei. De asemenea, fructoza din sucul de mere metabolizează pentru o perioadă mai lungă de timp, prin urmare nivelul glicemiei va rămâne constant, nu va fluctua. Acest suc dispune de toate beneficiile pe care le conferă și fructul și coaja, prin urmare poate reprezenta o băutură energizantă naturală.7. Astm
Unul dintre avantajele mărului este acela că are flavonoide în compoziție. Aceste nutrimente necesare sunt binecunoscute pentru a preveni atacurile astmatice; de asmenea, polifenolii contribuie la calmarea unui atac astmatic. În plus, flavonoidele joacă un rol semnificativ în fortifierea și eficacizarea funcției pulmonare. Conform ultimelor cercetări din domeniu, persoanele care au consumat regulat suc de mere au prezentat o funcție pulmonară îmbunătățită. Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui a demonstrat reducerea apariției wheezing-ului la copii.8. Întărirea oaselor
Deoarece merele conțin o varietate de nutrimente, inclusiv vitamina C, fier, boron, contribuie la sănătatea și fortifierea sistemului osos. Un sistem osos puternic inseamna un risc mai redus de osteoporoză.9. Curățarea ficatului
Alcalinitatea merelor contribuie la curățarea toxinelor nocive/produselor reziduale din ficat, în plus față de menținerea constantă a nivelului de pH al organismului. Pectina, prezentă în coaja de măr, stimulează sistemul digestiv, tranformând astfel sucul de mere într-un detoxifiant hepatic natural.
10. Sănătate cardiacă
Sucul de mere dispune de compuși activi ce poartă denumirea de antioxidanți (polifenoli și flavonoide) și fitonutrienți care contribuie la reducerea riscului de infarct; conține și potasiu, un mineral important pentru sănătatea inimii. De asemenea, consumul unui pahar de suc pe zi previne formarea de colesterol la nivelul vaselor de sânge și arterelor (principala cauză a majorității afecțiunilor cardiovasculare), reducând suplimentar acest risc. Conform unui studiu desfășurat în 2001 în Universitatea din California, quercetina din mere reduce acumulare de placă ateromatoasă și în consecință scade riscul de atac de cord.11. Îmbunătățirea digestiei
Un pahar din suc de mere ajută la eliminarea toxinelor nocive, curățând ficatul și rinichii. Proprietățile detoxifiante contribuie la un sistem digestiv curat și protejează împotriva problemelor hepatice și renale. Nu uitați că 2/3 din fibrele dintr-un măr se află în coajă.12. Îmbunătățirea vederii
Sucul de mere ajută și la sănătatea ochilor. Vitamina A din acesta protejează ochii de diverse afecțiuni și în plus ascute vederea.13. Infecții de tract urinar
Sucul de mere conferă urinei o compoziție alcalinizantă, creând un mediu mai puțin primitor pentru bacteriile responsabile de infecții urinare. Este indicat să îl combinați cu ananas și pere pentru efect maxim.14. Constipație
Constipația apare când intestinul gros absoarbe prea multă apă. În acest sens, poate cel mai cunoscut beneficiu al sucului de mere, datorat sorbitolului, un tip de zahăr care ajută la înmuierea scaunului și stimulează un tranzit intestinat regulat și sănătos. Când sorbitolul ajunge în intestinul gros ajută la transmiterea apei și înmoaie scaunul, făcându-l ușor de eliminat.15. Imunitate
Datorită compoziției bogate de vitamina C, sucul de mere îmbunătățește sistemul imunitar, organismul fiind ajutat în combaterea germenilor și a bacteriilor.16. Piele și păr
Un beneficiu cu siguranță puțin cunoscut, sucul de mere ajuntă la sănătatea părului și a pielii, fiind folosit în remedii naturale pentru tratarea problemelor de piele precum inflamație, mâncărime, piele crăpată și riduri (datorită colagenului stimulat de vitamina C). Aplicarea sucului pe scalp asigură prevenirea mătreții și a altor tulburări ale pielii capului; în plus, merele conțin un compus denumit procianidină B2 care contribuie la creșterea părului noi și la sănătatea fibrei capilare.
Citește și: Totul despre Mar, regele fructelor
Surse:
www.stylecraze.com; www.healthambition.com; www.onlymyhealth.com; http://fitnesspell.com