Pentru mama epuizată: ce să nu uiți niciodată

Pentru mama epuizată: ce să nu uiți niciodată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

După ce visul de a deveni mamă ți s-a împlinit, începi să fii pusă în fața unor provocări la care nu te-ai fi gândit nicicând. Vei începe să conștientizezi tot mai mult cât este de dificilă, dar totodată și de minunată, „meseria" de mamă. De asemenea, va fi inevitabil, pe acest parcurs, să nu fii și în situația de a simți că nu mai poți, că ești complet epuizată. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, de tine va depinde cel mai mult să poți realiza un echilibru între așteptările pe care le ai de la tine și ceea ce poți face în mod concret. Mai presus de toate, ne sfătuiesc specialiștii, este necesar să găsim acele modalități prin care să ne putem conserva energia pentru micuții noștri, astfel încât să rămânem sănătoase și să-i putem crește așa cum ne dorim.

De ce mamele ajung să fie epuizate

Fie că devii mamă pentru prima oară, fie că ai deja experiență, psihologii spun că nu va fi deloc greu să te epuizezi rapid.
Încă din primele zile de viață ale copilului tău, o să-ți dai seama că a fi mamă presupune să înveți să fii tare, în condițiile în care nu vei mai avea control asupra programului tău, vei fi adesea contra cronometru, mereu vor interveni schimbări, copilul tău va trece prin multiple transformări pe parcursul dezvoltării sale, vei avea insuficient timp pentru tine, ca să nu mai punem la socoteală că va dura ceva timp până când vei ajunge să ai din nou parte de un somn odihnitor sau de o vacanță în care să te poți relaxa.
Mai ales când ești mamă pentru prima dată, va fi și mai dificil să-ți asumi noul rol întrucât nu ai „antrenament" pentru așa ceva. Practic, viața unei ființe fragile se află în mâinile tale, iar tu va trebui să fii 100% disponibilă pentru ea.
Dar, așa cum s-a precizat deja, dificultățile ce reies din a fi mamă intervin oricând și pot fi legate și de:

Tu ești principala responsabilă pentru creșterea copilului tău

Dacă în societățile tradiționale au existat perioade când comunitatea se implica, într-o anumită măsură, în creșterea unui copil, acum noi, mamele suntem principalele responsabile pentru acesta. Practic, noi suntem cele ce vom lua cele mai importante decizii privitoare la copilul nostru, având sau neavând experiență, învățând „din mers" cum să gestionăm diverse situații.

Ajungem să ne punem pe ultimul loc

Odată ce ajungem să conștientizăm pe deplin că viața micuților noștri este în mâinile noastre, vom fi din ce în ce mai puțin receptive față de noi însene. Nu de puține ori ne vom pune pe noi pe ultimul loc, în condițiile în care tot ce ne vom dori va fi binele copilului, indiferent ce sacrificii vom face în acest scop.
Această atitudine este firească, dar trebuie să știm că ne va epuiza cu timpul.

Mama epuizata, cu bebelusul in brate

Citește și: Epuizarea postnatală- consecințe chiar și la 10 ani după naștere

Suntem aproape obsedate de siguranța copilului, dorim să eliminăm orice risc pentru el

Încă de când ne ținem copilul pentru prima dată în brațe, simțim că trebuie să-l protejăm cu orice preț. De aceea, mintea unei mame ajunge să se modeleze astfel încât să poată anticipa pericolele, să poată găsi soluții pentru ca micuțul ei să fie în cât mai multă siguranță.
Uneori însă, astfel de gânduri pot deveni obsedante, ceea ce ne poate epuiza, întrucât ne concentrăm numai pe protejarea copilului.
Nu va fi ușor, dar pentru binele acestuia și al nostru, este necesar să găsim un echilibru, astfel încât să nu fim în situația de a ne epuiza complet și de a uita să ne și bucurăm de ceea ce ne oferă copilul și lumea din jur.

Suntem cel mai aspru critic al nostru

Din dorința de a face totul pentru binele copilului, nu de puține ori ni se poate întâmpla să ajungem noi însene să ne criticăm dur.
Psihologii ne îndeamnă să avem măsură în acest demers, să fim mai blânde cu noi însene și să ne gândim că nimeni nu s-a născut învățat, că vom evolua odată cu experiențele și că deținem acele calități care ne ajută să fim mame bune pentru ai noștri copii. Dacă vom reuși în acest demers, vom observa, cu timpul, că nu ne vom mai simți la fel de epuizate.

Nu știm când să ne oprim

Desigur că dragostea pentru copiii noștri ne va face să fim capabile de eforturi și sacrificii la care nu ne-am fi gândit nicicând, dar specialiștii ne sfătuiesc, în vederea binelui acestora și al nostru, să mai luăm și câte o pauză.
Nu înseamnă că ne vom sustrage datoriilor de mamă și că nu ne vom îndeplini „misiunile" față de copii, ci pur și simplu ne vom încărca de energie pentru ceea ce presupune „maratonul" existenței de mamă.

Suntem prinse într-o spirală negativă

Dacă nu vom fi capabile să mai facem și câte o pauză în „cursa" de a fi cele mai bune mame, vom ajunge să fim complet epuizate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. În aceste condiții, suntem mai vulnerabile în fața bolii, așa că nu ar trebui să ne mirăm dacă am fi în situația de a avea probleme de sănătate.
Pentru a nu ajunge așa, de noi va depinde să găsim acele mijloace menite să ne permită să mai facem pauze, să ne reîmprospătăm forțele pentru noi însene și pentru ai noștri copii. Nu le va fi de niciun folos ca deodată să nu ne mai putem ocupa suficient de ei, întrucât ei au nevoie cel mai mult de afecțiunea și de implicarea noastră.

Ce ar trebui să știe o mamă epuizată

Chiar dacă este inevitabil să nu ai momente în care să simți că pur și simplu nu mai poți, că nu mai ești în stare să-ți duci până la capăt sarcinile, specialiștii te avertizează că poți trece mai ușor peste ele dacă vei ține cont și de următoarele aspecte:
Indiferent de cât de greu îți este cu copilul, acele momente vor trece

Din primele clipe când îți ții micuțul în brațe, trebuie să știi că greul abia va începe. Fie că este vorba despre nopțile nedormite din cauza colicilor sau durerilor de dinți ale acestuia, de dificultățile ce pot apărea în alăptare, fie că este vorba despre târât, rostogolit sau primii pași prin casă, este inevitabil să nu te simți epuizată.
Ca să îți fie însă mai la îndemână să depășești momentele de criză, ia în calcul faptul că acestea nu sunt nesfârșite, că ele sunt cele ce ne fac mai puternice, mai bune pentru copiii noștri. Pe măsură ce timpul va trece, el se vor transforma în amintiri, care vor fi cu atât mai prețioase cu cât ne-au pus în fața celor mai dificile probe. Tocmai prin depășirea lor am ajuns să fim mamele de azi, care se bucură din plin de evoluția copiilor lor.

Învață să mai spui și „Nu"

Pentru a nu ajunge să fii prea copleșită din cauza responsabilităților și sarcinilor asumate, trebuie să înveți să spui și „Nu".
Desigur, îți va fi foarte greu de la început, dar trebuie să știi că de aceste refuzuri vor depinde, în fond, sănătatea și energia cu care te vei putea ocupa așa cum îți dorești de copilul tău.

Nu face totul singură, renunță la rușinea de a cere ajutorul celor din jur

Dacă te știi în situația de a face totul/aproape totul singură, dacă simți că parcă nu ai suficiente mâini pentru a termina ceea ce ai de făcut, este un semnal de alarmă, în condițiile în care vei ajunge să te simți din ce în ce mai epuizată.
Primul pas pe care ar trebui să-l faci va fi să ai o discuție serioasă cu partenerul tău, să încercați să găsiți o soluție prin care să puteți să vă împărțiți treburile, astfel încât să nu fie totul pe umerii tăi.
Alt demers pe care ar trebui să-l realizezi va fi să antrenezi și alți membri ai familiei în treburile casnice. Poți începe chiar cu copiii mari, cărora le va prinde bine să mai facă și câte o treabă prin casă.
De asemenea, dacă ai cum, poți apela și la alte rude sau la prieteni pentru a nu ajunge să nu mai poți face față treburilor și să te obosești mult prea mult.

Femeie ce trebuie sa faca multe lucruri odata

Nu-ți mai fixa așteptări atât de mari față de tine însăți

Firești că vrei să faci totul perfect, dar acest lucru nu este posibil mereu. Gândește-te că ai și tu limitele tale și că nu va fi de ajutor pentru nimeni să te epuizezi complet.
Încearcă să fii cât mai îngăduitoare față de tine, să-ți stabilești obiective cât mai realiste și, la nevoie, să știi să soliciți și ajutorul celor din jur.

Găsește diverse metode prin care să te poți relaxa

Fiecare dintre noi are propriul mod de a se relaxa. Nu ezita și, ori de câte ori simți că nu mai poți, încearcă să faci o activitate menită să te lase să te mai „rupi" de sarcinile ce țin de casă.
Fie că te vei duce să faci mișcare, fie că vei merge la un spectacol, la un masaj sau pur și simplu vei merge la niște cumpărături, oricare dintre acestea te pot ajuta să-ți reîncarci bateriile și să fii mama care îți dorești: plină de energie și disponibilă din plin pentru copilul ei.

Citește și: De ce sunt mamele mai stresate decât tații

Voi v-ați simțit de multe ori epuizate de când sunteți mame? Cum ați reușit să depășiți asemenea stări?

Surse:
www.huffingtonpost.com, www.mother.ly, www.popsugar.com,www.psychcentral.com

Articolul urmator
Mi-am cunoscut mama biologică la 27 de ani și mi-am dat seama că nu m-a dorit niciodată
Mi-am cunoscut mama biologică la 27 de ani și mi-am dat seama că nu m-a dorit niciodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene
    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene

    Durerile de cap sunt la ordinea zilei pentru mulți dintre noi, și nu este de mirare! Specialiștii avertizează că stresul cotidian, oboseala, sedentarismul și alimentația...

    O mamă reușește să-și alăpteze bebelușul deși nu ea l-a adus pe lume și nu a fost însărcinată niciodată
    O mamă reușește să-și alăpteze bebelușul deși nu ea l-a adus pe lume și nu a fost însărcinată niciodată

    Orice mamă visează la momentul în care își va aduce minunea pe lume și-l va pune la piept pentru prima dată. Este unicul moment care nu se poate compara cu nimic altceva;...

    Intuiția de mamă nu dă greș niciodată! Am simțit că este ceva în neregulă cu fiica mea și am descoperit că are o tumoare pe creier
    Intuiția de mamă nu dă greș niciodată! Am simțit că este ceva în neregulă cu fiica mea și am descoperit că are o tumoare pe creier

    Când intuiția, vocea lăuntrică din sufletul unei mame îi spune că este ceva în neregulă cu copilul ei, atunci nimeni și nimic nu o poate convinge de contrariu. O...

    „Mama, sunt deprimat/ă”: Cuvintele pe care nu vrei să le auzi niciodată de la copil. Ce ai de făcut
    „Mama, sunt deprimat/ă”: Cuvintele pe care nu vrei să le auzi niciodată de la copil. Ce ai de făcut

    Cu depresia nu este de glumă! Mai ales dacă se manifestă de la vârste fragede, din adolescență. Părintele este pionul principal în reușita adolescentului de a depăși...

    Oana Pellea nu va uita niciodată ziua de 14 decembrie. „Mi s-a născut mama și mi-am îngropat tatăl"
    Oana Pellea nu va uita niciodată ziua de 14 decembrie. „Mi s-a născut mama și mi-am îngropat tatăl"

    Actrița Oana Pellea trece în fiecare an, pe o anumită dată, prin momente cutremurătoare. Data de 14 decembrie este una tristă din toate punctele de vedere pentru actriță, plină...

    Oamenii cred că sunt însărcinată în 6 luni, dar, din păcate, nu voi ajunge niciodată să fiu mamă
    Oamenii cred că sunt însărcinată în 6 luni, dar, din păcate, nu voi ajunge niciodată să fiu mamă

    Infertilitatea este o problemă globală de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Potrivit OMS, între 48 de milioane...

    Viață de mamă: nu mă duceam niciodată la baie singură și am ajuns la spital
    Viață de mamă: nu mă duceam niciodată la baie singură și am ajuns la spital

    Durerea din abdomenul meu era așa de intensă, că eram convinsă că este apendicită. Soțul meu, care este medic, m-a întrebat: ”Este mai rău pe partea dreaptă?”....

    „Mama nu ne-a iubit și nu ne-a mângâiat, niciodată”. În ce condiții greu de imaginat trăiesc cinci copii din Prahova
    „Mama nu ne-a iubit și nu ne-a mângâiat, niciodată”. În ce condiții greu de imaginat trăiesc cinci copii din Prahova

    Cinci copii din localitatea Tătaru, Prahova, trăiesc cu groaza în suflet că, în orice moment, autoritățile îi vor despărți. Abandonați de mamă și crescuți de o...

    © 2025 Qbebe