- Care este semnificația sărbătorii Înălțării Domnului
- Înălțarea Domnului la cer: unde a avut loc evenimentul sfânt?
- Slujba de Înălțarea Domnului și legătura cu Împărăteasa Elena
- Ce tradiție respectă creștinii de Înălțarea Domnului
- Ai voie să speli rufe pentru copilul tău de Înălțarea Domnului?
- Când este Înalțarea Domnului 2021
- Predică la Înălțarea Domnului de la ÎPS Bartolomeu
- Urări de Înălțarea Domnului
Care este semnificația sărbătorii Înălțării Domnului
Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paște și cade mereu într-o zi de joi. Prima mențiune despre Înălțarea Domnului apare la istoricul Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, din anul 332 d.Hr. Pe vremea aceea, Înălțarea Domnului era sărbătorită odată cu Rusaliile, la 50 de zile după Paște. Se spune că la 40 de zile de la Înviere, Hristos s-a înălțat la cer și și-a luat locul de-a dreapta Tatălui. Potrivit Bibliei, Hristos s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile înainte să se ridice la cer. De asemenea, este menționat faptul că în ultimele sale ore pe Pământ, Iisus a mers împreună cu apostolii săi în casa lui Lazăr și a Martei, acolo unde Fecioara Maria aștepta venirea Lui. Înălțarea marchează momentul intrării lui Isus în lumea cerească, acolo de unde el ne poate vedea pe fiecare dintre noi.
În tradiția populară, Înălțarea Domnului este numită și Ispas, nume provenit de la un personaj mitic care ar fi asistat la ridicarea Mântuitorului la cer și la dispariția sufletelor altor morți. Totodată, salutul din perioada Paștelui „Hristos a Înviat/Adevărat a Înviat”, se transformă la Înălțare în ”Hristos S-a Înălțat/Adevărat S-a Înălțat”.
Înălțarea Domnului face trecerea către Rusalii, o altă sărbătoare importantă pentru creștini, care marchează Pogorârea Sfântului Duh. Rusaliile sunt calculate la 10 zile după Înălțare și încheie perioada sărbătorilor Pascale.
Trecerea lui Iisus în lumea cerească este cel mai bine ilustrată în icoana de Înălțarea Domnului, în care cei doi îngeri stau în stânga și în dreapta Mântuitorului care se înalță, Maica Domnului apre în planul frontal rugându-se, în timp ce apostolii se uită cu mirare către cer.
Citește și: Rugăciunea de Înălțarea Domnului pentru bunăstare, sănătate și depășirea problemelor
Înălțarea Domnului la cer: unde a avut loc evenimentul sfânt?
Mulți dintre noi știm deja ce reprezintă Înălțarea Domnului la cer, dar puțini se întreabă unde a avut loc exact evenimentul. Înălțarea Domnului a avut loc pe Muntele Măslinilor, aflat la est de Orașul Vechi al Ierusalimului. Muntele Măslinilor este un loc important care apare în Biblie, deoarece acolo au avut loc cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului, anume intrarea acestuia în Ierusalim, cuvântările pentru apostoli, trădarea din Grădina Ghetsimani (aflată la poalele Dealului Măslinilor) și înălțarea Sa la cer.
Despre Înălțarea Domnului în Biblie este menționat faptul că ea s-a înfăptuit în prezența apostolilor și a doi îngeri. Tot de Muntele Măslinilor leagă profetul Zaharia a doua venire a lui Iisus pe Pământ, pentru a lupta împotriva națiilor care înjosesc poporul Său (Zaharia 14, 3 – 4).
Slujba de Înălțarea Domnului și legătura cu Împărăteasa Elena
În România, Înălțarea Domnului este celebrată odată cu Ziua Eroilor, aceasta fiind o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, luată în anul 1920. De aceea, la slujba de Înălțare a Domnului sunt menționați toți ostașii români care au luptat în războaie sau închisori pentru apărarea patriei noastre. După încheierea Sfintei Liturghii de la biserică, în diferite zone ale țării au loc mici slujbe de pomenire în cimitire și la monumentele dedicate eroilor căzuți la datorie.
La trei secole distanță de Înălțarea Domnului la cer, Împărăteasa Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare, construise pe Muntele Măslinilor un lăcaș de cult, anume Biserica Eleona. În prezent, acolo se înalță falnică Biserica Tuturor Națiunilor. În ziua Înălțării Domnului, acolo se ține Sfânta Liturghie, o slujbă la care iau parte preoți ai diverselor confesiuni și mii de creștini.
Ce tradiție respectă creștinii de Înălțarea Domnului
În ziua Înălțării Domnului, creștinii respectă cu sfințenie mai multe tradiții. Dacă unele par normale pentru generațiile actuale, celelalte cu siguranță vor ridica semne de întrebare. Iată mai jos cele mai vechi tradiții de Înălțarea Domnului.
- Înălțarea Domnului este ultima zi când se consumă ouă roșii. Gospodinele pregătesc în ziua sărbătorii doar câteva ouă roșii, pe care trebuie să le împartă până a doua zi, în cinstea persoanelor dragi trecute în neființă.
- În numeroase zone din țară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum avea și Mântuitorul când S-a înălțat la cer.
- Se crede faptul că oamenii decedați în perioada dintre Paște și Înălțare ajung direct în Rai și nu mai trec prin Judecata de Apoi.
- În ziua de Înălțare, nu trebuie împrumutată sare și nici făcut focul. În caz contrar, vitele nu vor putea face pui, iar în casă nu va fi armonie tot anul.
- Înălțarea marchează ultima zi a semănatului. Tot ceea ce este semănat după ziua Înălțării nu va avea roade.
- În câteva zone, oamenii își ating vitele cu leuștean, pentru a fi sănătoase și cu sămânță.
- Pentru a fi grase și în putere tot anul, se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor. Smocurile de păr adunate se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostește fraza: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar.”
- Femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu pentru ca sufletul celor dragi să ajungă în Rai.
- În ziua de Înălțare se sfințesc și plantele de leac, cum ar fi platinul sau alunul.
- În zona Banatului, după slujba de Înviere se sfințesc toate recoltele.
Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci: ce este interzis să faci azi dacă nu vrei să fi în primejdie
Ai voie să speli rufe pentru copilul tău de Înălțarea Domnului?
Printre lucrurile pe care nu ai voie să le faci în ziua de Înălțare, se numără și spălatul hainelor. Înălțarea Domnului este o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul bisericesc, ceee ce înseamnă că trebuie respectată și această tradiție. Pe lângă spălat, de Înălțarea Domnului nu ai voie:
- să calci,
- să faci curățenie,
- să coși,
- să împrumuți bani,
- să ai o discuție aprinsă cu o persoană sau să poți pică cuiva.
Tradițiile populare spun că încălcarea acestor reguli în zilele cu o cruce roșie, atrag necazuri mari asupra familiei pe tot parcursul anului.
Când este Înalțarea Domnului 2021
Înălțarea Domnului 2021 va fi sărbătorită de Biserica Ortodoxă pe data de 10 iunie. Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului în a patra zi de Joi de după Paște. În schimb, Înălțarea Domnului la catolici a fost deja pe data de 13 mai. La creștini Înălțarea Domnului este la dată diferită, așa cum se întâmplă și cu Paștele. Rareori, catolicii și ortodocșii au avut sărbătorile Pascale în același timp.
Pe lângă denumirea de Ispas, creștinii mai numesc Înălțarea drept Paștele Cailor, acest lucru venind de la orele dinainte ca Fecioara Maria să dea naștere Mântuitorului. Deranjată de caii zgomotoși din jurul său, se crede faptul că Maria i-a blestemat să se odihnească o singură dată pe an și numai o oră.
Predică la Înălțarea Domnului de la ÎPS Bartolomeu
Bartolomeu Anania, născut sub numele de Valeriu Anania, a fost un scriitor și cleric ortodox român. Între 1993 și până în 2011, an în care a murit, ÎPS Bartolomeu a fost arhiepiscop al Clujului, în cadrul Mitropoliei Ardealului.
De ce nu este bine să spui ”Hristos S-a Înălțat!”
ÎPS Bartolomeu Anania susține în predica la Înălțarea Domnului faptul că noi folosim sintagmele „Hristos S-a înălțat/Adevărat S-a înălțat” în necunoștință de cauză, ele nefiind atestate de către Biserică.
De asemenea, nici propoziția „Adevărat a Înviat” nu este valabilă, deoarece actul învierii nu a avut martori dintre oamenii simpli. Găsești mai jos video cu întreaga predică la Înălțarea Domnului de la ÎPS Bartolomeu.
Urări de Înălțarea Domnului
Într-o zi atât de importantă pentru creștinism, trebuie să fim lângă cei dragi, iar dacă nu o putem face fizic, mesajele sunt o metodă frumoasă de a-i surprinde. Există numeroase urări pe care le poți transmite persoanelor dragi de Înălțarea Domnului. Iată-le mai jos pe cele mai interesante dintre ele.
- Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Hristos S-a înălțat!
- Îți urez multă sănătate cu prilejul acestei sărbători sacre – Înălțarea Domnului. Fie ca Domnul să-ți protejeze familia de cele rele și să-ți ofere bunăstare, dragoste și har, iar în inima ta să fie lumină, căldură și bucurie.
- Hristos S-a înălțat! Fie ca lumina Lui să-ți umple sufletul de speranță, liniște, bucurie și iubire!
- Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos S-a înălțat!
- Sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului, să-ți aducă în suflet pace și liniște, iar Mântuitorul să te apere de toate relele știute și neștiute! Hristos S-a înălțat!
Înălțarea Domnului marchează 40 de zile de la Paște, fiind momentul în care Iisus a părăsit lumea noastră pentru a ajunge lângă Tatăl Său. În tradiția populară, sunt multe lucruri care nu trebuie făcute sub nicio formă în ziua de Înălțare, printre acestea spălatul hainelor și curățenia. În ziua Înălțării Domnului fiecare creștin trebuie să se gândească la toți cei dragi. Înălțarea Domnului în 2021 va fi pe data de 10 iunie.
Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, capital.ro, traditii-superstitii.ro, alba24.ro, sfatulparintilor.ro, stirilekanald.ro, mediafax.ro, ro.wikipedia.org, ro.ortodoxwiki.org, stiri.tvr.ro, libertateapentrufemei.ro, alfaomega.tv
Surse foto: istockphoto.com