Potrivit crestinortodox.ro, Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt și este marcată prin post aspru.
În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;
- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Înălțarea Sfintei Cruci. Datini, obiceiuri și superstiții
Înălțarea Sfintei Cruci marchează și o serie de tradiții importante respectate de către români. În unele zone, de Ziua Crucii, preotul sfințește butoaiele cu vin și viile pentru asigurarea unei recolte bogate în toamna ce a început. De asemenea, în această zi, preotul sfințește, în biserică, busuiocul, menta, măghiranul și cimbrul, plante considerate magice, cu rol de protecție în viața credincioșilor. Plantele sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste. Busuiocul sfinţit se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele. În unele zone se spune că dacă va tuna în această zi, toamna va fi una lungă, iar dacă se adună ciorile pe gardurile gospodăriilor, bruma va cădea repede.
Înălțarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci
În tradiția populară românească se spune că în această zi se închide pământul și ia cu el insectele și reptilele ce au apărut odată cu venirea primăverii. Muncile la câmp sunt interzise în această zi. De asemenea, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, nu se recomandă că românii să mănânce usturoi, nuci, pește și prune. De atlfel, cu ocazia Sfintei Cruci se ține post negru, asupru, pentru vindecarea sufletului și a trupului. Tot în ziua Înălțării Sfintei Cruci, nu este voie să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.
Surse: crestinortodox.ro, calendarulortodox.ro