Pe ce dată sunt Moșii de vară 2021?
Înainte de orice, trebuie să știi că Sâmbăta Morților de dinainte de Rusalii nu are o dată fixă, iar pentru a afla pe ce dată sunt Moșii de vară 2021 te poți uita în calendarul creștin-ortodox. Așa cum se întâmplă an de an, data Moșilor de vară 2021 se leagă de cea a Duminicii Rusaliilor, ce este celebrată la 50 de zile de la Paște. Calendarul ortodox 2021 ne spune că Moșii de vară au în acest an următoarea dată: sâmbătă, 19 iunie.
Pentru că sunt dedicați celor adormiți, Moșii de vară implică, pe de o parte, ținerea de slujbe de pomenire în biserică pentru sufletele acestora, citirea de pomelnice și mersul la cimitir al preoților și, de pe altă parte, numeroase obiceiuri, pe care creștinii trebuie să le urmeze în scopul pomenirii morților. Dintre acestea, esențial este datul de pomană.
Ce obiceiuri se respectă în biserică de Moșii de vară 2021
De Moșii de vară 2021, ce au data pe 19 iunie, în biserici se vor urma cu strictețe anumite obiceiuri. Încă din cele mai îndepărtate vremuri, Biserica Ortodoxă a promovat credința în învierea morților și în nemurirea sufletelor, încurajând rugăciunile pentru sufletele celor ce au trecut în neființă, astfel încât acestea să se bucure, în Împărăția Cerurilor, de liniște și de viață veșnică. De pildă, Ioan Gură de Aur a povestit că și în perioada Sfinților Apostoli existau zile speciale pentru pomenirea strămoșilor decedați, în jurul secolului al VI-lea stabilindu-se definitiv pericopele (pasajele din Biblie, ce cuprind o poveste sau o parabolă și care sunt citite în timpul slujbelor) care trebuiau citite pe parcursul unui an bisericesc.
S-a stabilit ca peste an ziua de sâmbătă să fie o zi specială de rugăciuni, de pomenire a morților (pentru că sâmbăta trupul Mântuitorului a stat în mormânt pentru a-i elibera pe cei adormiți și pentru că această zi face legătura spre duminică, ziua Învierii), pe parcursul anului 2021 stabilindu-se ca datele speciale pentru acest scop să fie acestea:
- 6 martie- Sâmbăta morților (Moșii de iarnă)
- 20 martie- Sâmbăta Sfântului Teodor
- 27 martie- cea de-a doua sâmbătă din Postul Mare
- 3 aprilie, 10 aprilie, 17 aprilie- sâmbete de pe parcursul Postului Mare
- 24 aprilie- Sâmbăta lui Lazăr (Moșii de Florii)
- 19 iunie- Moșii de vară
- 30 octombrie- Moșii de toamnă
Dacă în sâmbăta ce precede Duminica Lăsatului Sec de carne morții sunt pomeniți mai ales pentru cei ce au dispărut din lumea aceasta fără a apuca sosirea Mântuitorului, fără să ajungă să aibă parte de pocăință, în cea de de dinainte de Rusalii pomenirea morților se face pentru ca și ei să poată beneficia de darurile de la Sfântul Duh, pogorât la Cincizecime peste Apostoli. Această zi este numită „Sâmbăta Moșilor” sau Moșii de vară.
Când sunt Moșii de vară 2021, la fel ca de fiecare dată, în toate bisericile ortodoxe de la noi va avea loc Slujba Parastasului de Obște, iar credincioșii vor putea să dea pomelnice, în care să-i pomenească pe cei dispăruți, fie că este vorba despre strămoși, bunici, părinți, fie că este vorba despre frați sau despre prieteni. În același timp, în Sâmbăta Morților ce precedere Rusaliile pot fi trecuți în pomelnice și cei care au murit din cauza catastrofelor naturale, a războaielor, a atacurilor (ale animalelor sau ale răufăcătorilor), a epidemiilor. Potrivit „Ziarului Lumina”, preoții susțin că în această zi rugăciunile ar trebui să se îndrepte și spre „...cei ce au sfârşit sfâşiaţi de fiare, Hristoase, şi pe care peştii i-au înghiţit, pe care cutremurul, surparea pământului ori prăpastia i-au îngropat … pe cei ce i-au ucis sabia, cuţitul şi focul, izbitura răutăţilor, despicarea stâncilor şi tâlharii, foametea şi ciuma”.
La fel ca în cazul altor parastase și la slujbele din biserică ținute de Moșii de vară coliva este asociată cu trupul celui trecut la cele veșnice. Cuvântul „parastas” are origini grecești, de la verbul „paristemi”, ce are mai multe sensuri: „a sta în rând cu cineva”, „ a se alinia alături de cineva”, „a deveni apropiatul cuiva”, „a fi camarad de luptă cu cineva”. De aceea, slujbele de parastas sunt pentru a se rosti rugăciuni către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor dispăruți dintre noi.
Ce trebuie să facă și să nu facă mamele de Moșii de vară 2021
În primul rând, trebuie ca și la Moșii de vară 2021 să pregătească pomana în amintirea celor care au trecut în neființă, care va fi împărțită după finalizarea slujbei de parastas. Este preferabil să se gătească felurile de mâncare favorite ale celor comemorați, iar hrana să fie cât mai proaspătă și caldă. Alimentele ce se împart pentru pomană sunt variate, în funcție de zonele țării, dar printre ele ar trebui să se afle neapărat și cele ce au fost sfințite în prelabil la biserică, printre care coliva, colacii, fructele (mai ales cireșe se împart de Moșii de vară, de aceea această zi se mai numește și Moșii de Cireșe), vinul. Spre exemplu, în Muntenia pomana poate consta în colaci, în Moldova în cozonac și colaci cu miere și nucă, iar în Ardeal în dulciuri preparate acasă (cum ar fi turtă dulce, biscuiți, colaci).
În al doilea rând, pomana va fi pusă în vase noi de lut, numite și „moșoaice” (numele provine de la „moși”- termen generic dat celor adormiți pe vecie), în cănile ce se vor da de pomană fiind obligatoriu să se pună o băutură curată (lapte, apă de izvor, apă de izvor cu miere, vin). Alte alimente ce se dau de obicei de pomană când se face pomenirea morților la Moșii de vară sunt: plăcinta, cașul, mămăliga, ouăle, orezul cu lapte, ciorba de pasăre.
Nu în ultimul rând, un detaliu ce nu trebuie scăpat din vedere, când se pregătesc vasele pentru pomană, este și acesta: mânerele lor să fie decorate cu cireșe sau cu flori, iar alături de ele să se împartă și vase și linguri de lemn, pâine și câte o lumânare aprinsă. Pomana nu ar trebui împărțită rudelor, ci persoanelor străine și celor sărace, dar nu înainte de a fi dusă la biserică pentru a fi sfințită. Împărțirea se poate realiza și la cimitir, înainte de Moșii de vară mormintele fiind curățate și împodobite cu frunze de nuc și cu flori de tei.
În privința lucrurilor pe care mamele trebuie să evite să le facă la Moșii de vară 2021, cel mai important este ca ele să nu facă treabă în această zi. Conform credințelor străvechi, cele ce nu țin cont de acest aspect riscă să ajungă în situația de a avea mâinile amorțite și de a nu se mai bucura de spor la treburi.
În popor se crede că acele gospodine care vor respecta cu sfințenie obiceiurile de Moșii de vară, de Rusalii și de Sărbătoarea Sfintei Treimi (a doua zi de Rusalii) au șansa de a se bucura de o sănătate fizică și sufletească mai bune decât cele ce nu procedează așa.
Moșii de vară 2021: tradiții și superstiții
Când sunt Moșii de vară 2021, ca întotdeauna este necesar să se țină seama de anumite tradiții specifice. Datul de pomană este una dintre cele mai importante. În legătură cu faptul că hrana ce trebuie dată de pomană să fie caldă, în Muntenia ea poartă denumirea de „aburel” sau de „aburi”, din bătrâni spunându-se că aburii calzi sunt cei care îi pot sătura pe cei trecuți în neființă. În același timp, cei ce împart ar trebui să dea de pomană numai ceea ce este proaspăt și nou, dar nici nu ar trebui să mănânce până când nu termină de împărțit tot ce și-au plănuit și, conform unei superstiții, primul fel de mâncare ce va fi gustat în ziua Moșilor de vară ar trebui să fie împărțit sărmanilor pentru a nu avea parte de pierderi. Dacă vor să se bucure de grădini cu rod bogat, credincioșii ar trebui să dea de pomană și ceapă și usturoi verde.
Alt obicei care ține de pomana oferită de Moșii de vară este și acesta: odată ce se ajunge la locuința celui care i se dă ceva de pomană, trebuie aprinsă o lumânare, ce va fi înfiptă într-un colac. După aceea ar trebui să se realizeze un schimb, în sensul în care cel care a primit de pomană ar trebui, la rândul său, să dea de pomană pentru morții din familia sa.
Se obișnuiește și să se meargă la biserică cu ramuri de tei și cu frunze de nuc (se spune că ele sunt simbolul „limbilor de foc” care s-ar fi pogorât peste Apostoli) pentru ca acestea să fie binecuvântate. Ulterior, ele vor fi luate acasă și așezate la uși, la porți, la icoane, astfel încât familia și gospodăria să fie protejate de duhurile rele, de boli, de pagube, de grindină, de fulgere. O tradiție străveche presupune ca, în zilele cu ploi și grindină, să se arunce în grădină, din pragul casei, o creangă de tei sfințit în ziua Moșilor de vară (pentru ca vremea să se îmbunătățească).
Gospodinele trebuie să fie atente ca, de Moșii de vară 2021, să evite să se implice în activități precum:
- Torsul sau tricotatul- Dacă nu se va ține cont de această superstiție, colacii care au fost dați de pomană nu vor mai ajunge la cei ce au fost pomeniți
- Spălatul rufelor- Nu se va realiza acest demers pentru ca lăturile să nu ajungă la cei morți
- Măturatul- Nu se va mătura pentru ca praful să nu ajungă în ochii morților (se crede că sufletele pot sta în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la ceruri după liturghie)
- Aruncatul gunoiului afară- O superstiție susține că gunoiul ajuns afară ar putea să ajungă la cei dispăruți, în loc de alimentele și de băuturile împărțite de pomană
Alte superstiții care însoțesc ziua Moșilor de vară sunt și următoarele:
- Este esențial ca morții să primească de pomană și apă ca să nu ajungă să sufere de sete- Din acest motiv, cei ce vor scoate apă din fântână trebuie să arunce și un bănuț pentru apa celor dispăruți
- Există și legende potrivit cărora în preajma zilei Moșilor de vară morții se duc la Valea cu Dor, unde ar trebui să găsească pomenile date pentru pomenirea lor (Cei ce nu primesc de pomană se întorc triști în morminte, după ce au strâns țărână în poală)
- Pentru a fi feriți de duhurile rele, nu ar trebui să se meargă în seara Moșilor de vară la fântână sau să se treacă pe lângă o răscruce de drumuri
- Se consideră că ploaia căzută în ziua Moșilor de vară va duce la o recoltă foarte bogată
Construite de-a lungul veacurilor, tradițiile și superstițiile ce vor marca și Moșii de vară 2021 nu sunt legate doar de pomenirea celor adormiți, pentru a-i cinsti, ci și de încercările credincioșilor de a se asigura că vor putea, prin respectarea obiceiurilor, să se bucure oricând de protecția divină, să fie feriți de rele.
Surse: a1.ro, alba24.ro, basilica.ro, bzi.ro, calendarulortodox.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, evz.ro, adevarul.ro, libertatea.ro, ziarullumina.ro
Sursă poză principală:
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com