Pe TikTok a fost promovat un amestec pe bază de clor pentru curățarea scurgerii din chiuvetă
În toamna anului trecut, utilizatorul de TikTok Vanesa Amaro, a cucerit universul online după ce a arătat cum a procedat ea pentru a curăța scurgerea unei chiuvete din bucătărie: a amestecat detergent lichid pentru vase cu clor. Ulterior, a dat drumul la apă fierbinte și a folosit o perie pentru a îndepărta reziduurile. Femeia a avertizat însă că nu trebuie să se amestece produse de curățenie pe bază de oțet cu clor.
Sursă foto: captură TikTok.com
Postarea a adunat rapid numeroase vizualizări (cam 2 milioane) și like-uri (peste 250.000), o parte dintre cei care au văzut filmarea menționând că și ei au folosit soluția similare pentru curățenia de acasă, precizându-se că adesea curățarea scurgerii de la chiuvetă este o sarcină de care uită. Printre comentariile primite pe TikTok se numără:
- „Îți mulțumesc pentru că mi-ai adus aminte. Face parte dintre acele treburi casnice pe care le mai neglijez întrucât nu observ mizeria”
- „Pur și simplu am făcut la fel și mi-am curățat și eu chiuveta”
- „OMG, îți mulțumesc!”
- „Pur și simplu mi-am curățat chiuveta după ce am văzut asta. Îți mulțumesc din nou”
@vaneamaro91 #MillennialsOfTikTok #dúo #DidYouKnow #provewhatspossible #adultmoney #byvanesa #cleaningtiktok #dontbenasty #cleaninghacks #cleanfreak
♬ sonido original - Vanesa Amaro ♥️
Profesioniștii nu sunt de acord cu amestecul dintre clor și alte produse de curățenie
Într-o intervenție pentru „Insider”, un specialist în realizarea curățeniei la nivel profesionist, Bailey Carson, a venit, după ce postările de pe TikTok au fost văzute, cu următorul avertisment: „Nu încercați să procedați așa acasă!”. A venit ulterior cu argumentele necesare:
- Când este vorba de un amestec pe bază de clor, orice resturi de substanțe chimice de pe o suprafață reacționează cu clorul și se vor degaja gaze toxice
- Detergentul de vase poate conține amoniac, ceea ce înseamnă că va elibera cloramină toxică în momentul în care este în combinație cu clorul
- Pericolul este cu atât mai mare cu cât nu există suficientă ventilație în zona cu suprafața ce este curățată
În schimb, a propus altă soluție sigură pentru curățarea chiuvetei și a scurgerii: o combinație între apă fierbinte, oțet și bicarbonat de sodiu alimentar. Potrivit „Insider”, Carson a ținut să precizeze: „Când sunt folosite separat, nici oțetul, nici bicarbonatul de sodiu nu sunt suficient de puternice pentru a dizolva impuritățile, așa că, pentru a face lucrurile să funcționeze, toarnă apă fierbinte pe scurgere înainte să torni acolo și mixul de oțet și bicarbonatul de sodiu”. A explicat și de această metodă va da rezultate: nu doar că apa fierbinte va înmuia depunerile și le va determina să devină mai fluide, dar se va crea și reacția chimică menită să ducă la eliminarea treptată a acestora de pe scurgere. Nu în ultimul rând, a spus că este ideal dacă apa fierbinte va fi turnată cam la 10 minute după ce a fost turnat în scurgere amestecul pe bază de oțet și de bicarbonat de sodiu alimentar.
Din datele oferite de „DailyMail”, altă specialistă în curățenia realizată la nivel profesionist, din Australia, a subliniat și ea ideea de a se renunța la folosirea clorului pentru curățarea suprafețelor din baie. Ea a precizat că o utilizare a clorului, pe o perioadă mai îndelungată, creează microfisuri pe suprafețele respective. În schimb, recomandă să se utilizeze, în funcție de pete, una dintre următoarele soluții:
- Un amestec între apă caldă și săpun lichid
- Un amestec între praf de copt, apă și puțin peroxid de hidrogen (apă oxigenată)
Clorul este recomandat doar pentru curățarea toaletei!
Avertismentul lui Bailey Carson, cu privire la faptul că nu este bine să folosești clorul în combinație cu alte substanțe chimice pentru a curăța chiuveta sau diferite suprafețe din baie, nu este nou. Cu mai mulți ani în urmă, experții din cadrul „CDC” din SUA au atras atenția toxicității ridicate rezultate din amestecul dintre clor și diferite produse de curățenie. În situația în care va avea loc o asemenea reacție chimică, persoanele afectate pot ajunge să se confrunte cu: dificultăți în respirație, dureri în piept, dureri în gât, iritații ale ochilor, dureri de cap, tuse. Mai mult decât atât, gazul toxic degajat va agrava și starea celor ce suferă de astm.
Primul demers pe care specialiștii îl recomandă într-o asemenea situație este să se deschidă cât mai rapid ferestrele pentru ca gazele toxice să poată ieși din încăperea respectivă.
Surse: beslifeonline.com, cdc.gov, dailymail.co.uk, insider.com, thesun.co.uk
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, TikTok.com